Ел. инструментите. Консумативи.
fox_vt - майстор
Да бе не съм казал че инжинерите на макита са лукови глави ама зарядното е почти голямо като инверторен електрожен и също толкос бъкано с електроника,нормално е да е по добро.Но и двамата очевидно се занимавате професионално и всеки ден и не е проблем но 2 пъти в годината и ако пропуснеш да зареждаш батерията редовно и амин.А батерията за макитата струва майка си и баща си :-D Иначе встрани от темата виждал съм винтоверт със суперкондензатор вместо батерия ползваш и веднага на дока зарежда се за секунди само че е удобен за работа на тезгях че дока е на една ръка разстояние.Е те това му викам аз пък бърз заряд :-D
Тани - модератор
Фокс, явно дори не си се доближавал до винтоверт Макита! Не е страшно, не хапят! :wink: Отиди в някой магазин и вдигни едно зарядно на Макита и на някой смъртник, който зарежда батериите за 4-5 часа, сравни ги по тегло и размери и ни сподели впечатленията си! За 209лв с фенер влиза в бюджета на питащия и изпълнява всички негови изисквания! Това, че батериите трябва да се зареждат редовно, важи за всички винтоверти. Разликата е тази, че на Макита батерията може да я ползваш след половин година след като си я заредил и почти няма разлика, докато на смъртниците батерията е разредена една седмица след като си я заредил и не си завил и един винт с нея!Особено на Скил! В момента ползвам единствено една батерия, която падна с винтоверта от едно скеле от 6-7 метра и и се счупи закопчалката. Трябва да я захващам с тиксо да не пада и затова я ползвах само когато ми трябват повече от две батерии. Случваше се да не съм я зареждал повече от половин година и не е губила капацитет!
Изображение
fox_vt - майстор
Тани не съм казал че са по тежки а че са наблъскани с електроника.Виж на снимката която си дал колко е голямо зарядното а на китайските е къде къде по малко.То при китайските досега не съм видял зарядно с всички екстри повечето са само с траф и стойка за батерията.Нямал съм допир с макита наистина само с метабо като най близко и зарядното е същото като на снимката.Щом макитата се вмества в бюджета да я взима поне ще знае че работи с кадърен инструмент.
mitko64 - майстор
kam34 написа:
fox_vt написа:
............но за какво все пак ти е сила над 30 нютона?....
Да мога да завивам по големи винтове 5х100мм за дървена конструкция.
Със бормашинка Спарки BR 100E съм завивал в чамови греди 6Х100 без проблем, а е много, много под 30Nm. С такъв въртящ момент завивам на 1 ва скорост 6Х180 с Бош 10,8V, но бързо смуче батерията. Ако държиш на 30 Nm, може да изчакаш Лидл да пуснат пак 18 волтовия, литиев с две скорости, той е 35Nm.Само, че е с една батерия.
fox_vt - майстор
При литиева машина не ти трябва втора батерия един от плюсовете който вече посочих е че може да зареждаш по време на работа независимо от степента на разряд на батерията.Литиевите батерии в първата третина от зарядното си време напълват 70% от капацитета си а следващите две трети отиват за напомпване на останалите 30%.Или ако целия цикъл на заряд е 1 час за 20 мин на зарядно имаш около 70% от капацитета.
kam34 - специалист
А за винтове АМО 7.5х 72/92 в бетон с предварително разпробиване 6мм, колко нютона ще са достатъчни :?
Тани - модератор
Там ти трябва ударен винтоверт :wink: Иначе рискуваш да си изкълчиш ръцете! Ударния ги завива без усилие и имаш възможност да спреш точно на момента, защото ако завъртиш само четвърт оборот повече, къртиш цимента и винта превърта!
Kumay - майстор
kam34 написа:
А за винтове АМО 7.5х 72/92 в бетон с предварително разпробиване 6мм, колко нютона ще са достатъчни :?
Поне 100Nm, зависи от бетона... но там вече отиваш на професионална машина! :shock:
Цените започват от 600лв, зависи...
Тани - модератор
Няма ли вече по-евтини ударни? :shock:
Kumay - майстор
На ток има TD0101F - даже в момента е под 200лв
Но акумулаторните са си скъпи - литиево-йонни батерии 3Ah, няма как :?

Тема "Какъв винтоверт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: