stivemaster написа:В цяла Европа се използват вече тези панели, само тук ще излезе че са неподходящи така ли ?И тука ги има ОСБ/изолация/ОСБ - Мегамат ги предлагат. Панели в България има на сума ти места - просто за малки обекти са като "слон в стъкларски магазин". Ей го и на клипа дето си пуснал-всичко хубаво, професионално ама на мен малко множко ми дойде "четири човека и един кран да монтират топлоизолацията на покрив с дължина две пишки". Да не говорим че ако държиш да слагаш минерална вата всичко друго освен послоен монтаж е компромис понеже няма как да осигуриш вентилация.
На нашия пазар има доста доби метални панели (вече дори и български) - с трудногорима пяна, положена заводски и равномерно с голямо топлинно съпротивление. Понеже пяната за разлика от ватата е твърда и работи заедно с двата метални листа панелът може да се самоноси на покрива в рамките на 2-3 метра. Цената обаче със всичките закладни части и детайли идва поне на 60лв./м2 (мисля беше без ДДС) и то за много големи и равни покриви(правоъгълни, на модулен размер, без продупчвания).