Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikigada - специалист
Здравейте купих си 120 литров вертикален бойлер с две серпентини съответно за парно и колектори, двете серпентини са една над друга а не една до друга та въпроса ми е коя да свържа към парното и коя към колекторите има ли значение??? В магазина ми казаха че горната е за парното а долната за колектори така ли е или не???

Благодаря!
doc_bg - напреднал
Разбира се че има! Но само ако серпентините са с различна площ на топлоотдаване- трябва да го пише в спецификацията на бойлера- обикновено е в киловати (мощност). Понеже флуида в соларната батерия е с по-ниска температура тя се свързва към серпентината с по-голяма площ на топлоотдаване.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вярно е, има значение.
nikigada - специалист
Проблема е че не пише нищо в спецификацията за това коя серпентина за какво се ползва! Между двете серпентини разликата е в това че изводите на горната са по близо един до друг а на долната са по раздалечени един от друг по това може да се съди както каза doc_bg по горе че долната е с по голяма нагревна площ в сравнение с горната! Каква е температурата на флуида к слънчевите колектори в сравнение с тази на парното която варира в граници грубо 60-65-70! В колекторите температурата не е ли по висока???

Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
По-висока е през лятото - тогава само долната серпентина работи и подгрява целия бойлер. През останалото време, когато няма достатъчна температура, все пак помага на котела - има разлика дали котела ще подгрява от 5*С или от !5-20*С.
hsam - напреднал
Здравейте купих си 120 литров вертикален бойлер с две серпентини съответно за парно и колектори, двете серпентини са една над друга а не една до друга та въпроса ми е коя да свържа към парното и коя към колекторите има ли значение??? В магазина ми казаха че горната е за парното а долната за колектори така ли е или не???

Здравейте ! Това мисля ще помогне :)

http://www.worcester-bosch.co.uk/index. ... &id=131592
Поздрави и весела Нова Година от hsam!
burningice - специалист
и моя е същия - 120л дипломат с горна - за парно (по-малка) и долна -за сл. колектор серпентина, колко пари го взе твоя?
nikigada - специалист
Здрасти цената е 437лв. но понеже го взех преди коледа и без касова само с гаранция ми смъкнаха на 415 лв. Иначе не съм особенно очарован преди имах 80л. Дипломат беше ок още е в гаранция на 3 години. Този 120л. отгоре бяха "забравили" да му сложат изолация та онзи ден му махах горния капак да му сложа мин. вата направо отгоре си топлеше. Как се справя със серпентината аз не съм я закачил още. Малко ми се струва афиф щото е в горната част и по простите закони на физиката ще топли грубо казано само от половината нагоре!!!! При теб как е добре ли топли???

Поздрави и благодаря!
burningice - специалист
моя струваше 445лв ама съм го сложил на село и не съм го вързал още, в града съм с 80л с доп. монтирана серпентина (доста си играх защотот течеше новия фланец от заварките на тръбата за терморегулатора и медните тръби също. Големия боглер мисля да му върза 2те серпентини една за друга
nikigada - специалист
Здравейте някой може ли да сподели впечатления за този бойлер и по точно дали горната серпентина ще успее да стопли водата в целия бойлер за долната е ясно че ще стопли но за дорната................... моя още не съм го вързал но тези дни ще се опитам да свърша и тази работа!!!

Благодаря!

Тема "Бойлер Дипломат с две серпентини!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: