Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
Идва време за засаждане и реших да си осъществя една стара идея за автоматизирано напояване. От всички проучвания дето правих, най лесно и точно е с гипсови блокчета - две жици вътре и се мери съпротивлението м/у тях. Тарирането ще го правя по тегловния метод, но още не може да се избистрят някои идеи. Принципно ще е мулчирано всичко с полиетиленово фолио.

Та въпросите са няколко:
1.На каква дълбочина ще е най добре да се поставят блокчетата които ще отчитат влажността. Предполагам при различните култури е различно, но колко дълбоко :?
2.Какъв трябва да е хистерезиса. Примерно: ако трябва да се поддържа 75%ППВ да се включва поливането при 60%, 65% или 70% и да се изключва при 75 или 80% :?

Освен за жито и царевица, никъде не можах да намеря такова инфо.Интересува ме за домати, краставици, пипер...

При краставиците трябва да се поддържа и съответната влажност на въздуха в оранжерията. Някаква идея за прост и надежден сензор?
hidrazin - майстор
http://www.robotev.com/product_info.php?products_id=183
http://www.tme.eu/bg/katalog/?art=HIH-4000-004
Другото е няколко дълги косъма от руда мадама. :cool: Напълно сериозно.
:partyman:
kabel96 - специалист
Това с гипсовите блокчета работи проверено.Вътре теловете "аз сложих 2 гвоздея" трябва да са нераждавейка.Много е важна и връзката към проводника там окислява и прекъсва.
ivanovbg - майстор
Тези за въздуха и аз ги гледах, но не знам трябва ли да има и вентилаторче за да ги обдухва. Колкото до русите мадами :roll: - днес търсих, и аз знам това от време оно, но не съм го пробвал. Лошото е че всички открити днес се оказаха брюнетки под прикритие :lol: :partyman:

Знам че действат с гипса - направил съм заготовките от неръждавейка от електроди за аргон - продупчих им по една дупка и вътре стиснах жици от ламбдасонди. И те не ръждясват. Остава да ги залея с гипс. На растояние са около 1 см и съм ги пъхнал в тръба фи25. Ти каква схема си използвал?

Но никой не казва на каква дълбочина трябва да ги заровя за да е адекватно показанието им. Щото ако са плитко отдолу може и да ги удавя :?
hidrazin - майстор
Имам един два броя "космен хигрометър". Повечето стрелкови без захранване така са направени. По спомени е едно снопче косми от конска опашка/грива закрепено на механизъм. Кутията е метална с големи дупки отстрани за да имат добър контакт с въздуха. Ако искаш да ти отворя един и да го снимам? Ето едно елементарно устройство.

Изображение

Последна промяна от hidrazin на вт мар 12, 2013 10:05 pm, променено общо 1 път.
marmoz - специалист
Готовите фабрични още ли държат високи цени?Че ни ги показваха по почвознание и ама това бе преди 15г. ... :)
pavelari - майстор
Това което съм правил по въпроса - купувам припой за медни тръби. Разрязвам го на три парчета по 20 см и го дистанцирам с термосвиваем шлаух по дължината на прътите - дебелостенен /3м или райхем/. От едната страна на всеки припой запоявам /предварително/ по едно кабелче, което изолирам пак с шлаух /с лепилен слой/ отвеждам към реле за контрол ниво на течности - всичко фирми за електроапаратура го продават на цена от 40 до 100 лева, като е задължително това реле да е с трансформатор /почти винаги е така/. Релетата имат настройка за чувствителност. Получения звяр се забива под ъгъл да потъне на около 7-8 сантиметра под земята или горния край да започва от корена на чимовете /не знам каква ти е ливадата/
В релейната верига може да се включи термостат който да не позволява работа при висока температура /над 35 градуса/ или пък реле което да включва при здрач, както и още едно такова реле за контрол на ниво , чиито електроди се увиват в парцал като сензор за дъжд..
За подробности на "лични"
ivanovbg - майстор
Хидразине, проблема е в тарирането на косата :-D Първо трябва яко да изпотя мадамата че да се отчете максималната дължина. Лошото е че вече навърших 50 и ще трябва доста виагра, ако въобще помага. Не съм я ползвал още :lol: :weedman: :partyman:
Предполагам че ще сложа датчик който си е калибриран заводски.

pavelari, пробвах с директно забити колчета, но много се влияе от свойствата на почвата. 80% ППВ не означава едно и също количество вода при песъклива и глинеста почва. А като се сипе и малко тор и въобще не показва вярно. С гипса като датчик е по добро. Киселинността е постоянна и торта по малко влияе. Не е трева, а домати, краставици, пипер, тиквички. Значи трябва да е в долната част на корените... Ще видя до каква дълбочина са.

Това с термодатчика не бях се сетил - много е добро - ако се включи по пладне ... не ми се мисли какви щети ще нанесе. Може би трябва да го изпълня по схема И. И да има нужда от вода, и температурата да е под 18-20 градуса в горния слой примерно.
Иначе датчици за наличието на вода съм правил доста. Дори под пералнята и миялната съм си поставил. Появи ли се теч спира с магнетвентил централно. За 7 години имам 2 задействания от спукани маркучи и едно от помпата на пералнята.

Проблема също така е че доматите и краставиците ще са в оранжерии и цялата нужна вода ще е в поливките. Господ няма да помага :)

pavelari - майстор
ами има варианти с пясъчни възглавници ако почвата те бъзика.. то и самия процес е инертен и да ти кажа идентичен.. аз често ползвам и логически контролер Zelio Logic примерно и да ти кажа нещата стават много гъвкави софтуерно. мога да филтрирам кратки смушения /вкл. и изкл./ мога да ориентирам и процеса времево и според темп. дъжд, пробно време за проникване на водата до опр. дълбочина... ако това ти е професията и си вадиш хляба мога да те науча /на л.с. ще станеш хакер/... да не говорим, че има перфектни ГСМ модули по 150 лева и ако и те влязат в игра - дето се вика едно ходене до ливадата е 10 лева за бензин , един смс - 20 ст. :)

Тема "Автоматизирано напояване с капково" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: