• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
DMN написа:
...й мернах температурата в момента е 63 градуса при околна температура 20 градуса. Другата поставена при същите условия достига 50 градуса......
Колега Фокс - поразсъждавай върху измерванията - според мен те показват греене заради "драйвера"... В единия случай /12 волта външен такъв/ драйвера е голям колкото шепата ми а в другия /вграден в ламБата/ колкото нокътя ми и едва ли е толкова съвършен..
hidrazin - майстор
Един LED драйвер 1, 3, 6, 10 вата почти не отделя топлина. Може да се види че даже няма радиатор за охлаждане. Топленето идва от диода и затова точно там се вземат мерки за добро топлоотвеждане. То и затова лентите гъсто наситени с 5050 вече почти ги няма и не се използват - лошо охлаждане и диодите бързо свършват курса. Принципа е - колкото по-хладно, токова по-дълъг живот и добра светлина. Същото е и с фотоволтаичните панели. :-D Най-ощо казано полупроводниците не обичат жегата.
http://www.sdaelectric-bg.com/cat_podro ... uct_id=173
http://www.diytrade.com/china/pd/759926 ... river.html
:partyman:
pavelari - майстор
hidrazin написа:
Един LED драйвер 1, 3, 6, 10 вата почти не отделя топлина....
Изумен съм.. през девет дерета..
hidrazin - майстор
Ми ако искаш да си направим един експеримент. Един мрежов драйвер 10W и един LED 10W без радиатор. Пускаме ги за 10 минути (ако диода устиска толкова де). Аз ще държа драйвера пък ти светодиода с голи ръце. Разрешава се само един-два ката PWC лента да не бие ток. :lol:
Толкова е лесно. Даже във викито пише по въпроса.
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_ma ... power_LEDs

Изображение

pavelari - майстор
аз ще държа една светодиодна луна /не самия светодиод/ на 12 волта - 24 часа
като слагаме графики, трябва да ги разбираме. това не е температура на корпуса на осветителното тяло

ти дръж тази на 220 волта - с температура 63 градуса 1 минута
hidrazin - майстор
pavelari написа:
като слагаме графики, трябва да ги разбираме. това не е температура на корпуса на осветителното тяло
Кое не разбра? То на графиката си пише за какво е - за тези дето могат да четат. Специално за теб - живот на светодиод в зависимост от температурата на кристала и околната температура. Графиката съм я публикувал във връзка с поста на mitakata за живота на светодиодите.
И още нещо - на две луни с еднаква мощност и модел с различно захранване - 12 и 220 волта едва ли ще усетиш голяма разлика в температурата на корпуса. Така че че държиш ... колкото държа и аз. :)
pavelari написа:
Колега Фокс - поразсъждавай върху измерванията - според мен те показват греене заради "драйвера"...
Да ама друг път. Повече от половината енергия консумирана от един светодиод се отделя като топлина. Консумацията на един LED прожектор от 10W при 228V е близо 0,04A. Всичко се вързва точно. Излиза консумирана мощност от 9,12W. Пък защо е 9 а не 10 вата ти го оставям за размисъл. За драйвера не остава почти нищо да разсейва като топлина.
:? Ще има още за доста неща да се изумяваш.
DMN - майстор
Температурата, която аз измерих с инфрачервен термометър е повърхността в червения кръг :)
Прикачен файл:
P1110987.jpg
P1110987.jpg (107.7 KиБ) Видяна 4879 пъти
fox_vt - майстор
Имам оригинална 10ватова луна и драйвер за нея със COB лед е имам и инфрачервен термометър мога да ти мерна драйвера радиатора на луната(то цялата е един голям радиатор)и самия диод.
pavelari - майстор
hidrazin написа:
И още нещо - на две луни с еднаква мощност и модел с различно захранване - 12 и 220 волта едва ли ще усетиш голяма разлика в температурата на корпуса. Така че че държиш ... колкото държа и аз...
Е след като така ти се иска - значи е така. Това е за теб. Теорията ти е напук на мен а не защото това е реалността. Ти дори не допускаш, че на етикета е написана мощността на светодиодите, но в това число липсва нещо... Сети се ти сам какво е то... По-малко чети и вярвай, повече мисли и изследвай. Тогава може да настъпи изумление у теб - но може би е късно вече.
СЛЕД КАТО В ЕДНОТО ОСВЕТИТЕЛНО ТЯЛО ИМА СХЕМА ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ТО ГРЕЕ ПОВЕЧЕ СРАВНЕНО СЪС СЪЩОТО НА КОЕТО СЕ ПОДАВА МНОГОКРАТНО ПО-НИСКО ИЛИ ДИРЕКТНО ПОДХОДЯЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ! СПОРЕД СХЕМАТА ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ВАРИРА И ЕФЕКТА ГРЕЕНЕ. Как да ви кажа колко грее след като самите производители нямат доблестта да си признаят колко вата губят.
fox_vt - майстор
Чакай сега осветителното тяло грее така ли искаш да кажеш.Аз пък казвам че към светодиода се подава еднакво напрежение и ток независимо дали понижаваш от 12-220 или 110kV!И затова СВЕТОДИОДА отделя една и съща топлина.Драйвера не ме интересува в случая колко топлина разсейва.Още повече че човека е мерил температурата на платката на която са залепени светодиодите а тя дали има връзка с алуминиевия корпус може само да се гадае.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: