• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
dream1984 - напреднал
Здравейте,

Предстои ни изграждане на пътека около блока и днес цял ден търся статии или клипове как се прави пътека.
По принцип идеята е да се наредят плочки на основата на пясък върху почвата. Не търсим нещо кой знае колко перфектно просто искаме да е хубава и да е подходяща.
Бяхме направили вече една но тя беше с подръчни материали и издържа доста време но я развалихме сега тъй като ще озеленяваме и така...ето и снимка на пътеката

На първата снимка е от 2011, а на втората е от 2012 като на първата в дъното се вижда това което беше преди втората снимка :)

Прикачен файл

P10803101.jpg

Прикачен файл

2012-05-12-6411.jpg
2012-05-12-6411.jpg (70.86 KиБ) Видяна 5497 пъти
atanasov2004 - специалист
По добре става плочките да са наредени върху варов разтвор. Издържат много по дълго от пробив на треви и не се "разхлопват",щото после като Индиана Джоунс ще
се чудиш върху коя да не стъпиш и да ти "измие" лицето. :-D :-D :-D
VLADO66 - майстор
Като ще докарвате пясък по-добре си докарайте с камион земновлажна замазка.Първо зе изкопава на 10-15 см след което се заравнява основата.Поставят се бордюрчета под конец и се замонолитват отвън.Слагате електрозаварена армираща мрежа,настилате и изравнявате замазката и редите плочките.Фугиранито става с пресят пясък и цимент 1:1 като го разнасяте с метла по фугите така че да запълни всички добре.Поливате с маркуч/леко/ навсякъде и това е.
докера - специалист
Навремето помагах на дядо ми , когато поставяха плочки по тротоарите на село . Та оттогава си спомням , че фугирането се правеше , както е написал VLADO66 , с редичък разтвор на ситен пясък и цимент 1-1 , но оставяха фуга м-у плочките около 1см. и с канчета , слеснати от едната страна , наливаха във фугите , докато прелее и тогава замитаха с метлички .
VLADO66 - майстор
докера написа:
Навремето помагах на дядо ми , когато поставяха плочки по тротоарите на село . Та оттогава си спомням , че фугирането се правеше , както е написал VLADO66 , с редичък разтвор на ситен пясък и цимент 1-1 , но оставяха фуга м-у плочките около 1см. и с канчета , слеснати от едната страна , наливаха във фугите , докато прелее и тогава замитаха с метлички .
На сухо е по лесно и не се цапат плочките,е не става толкова плътна фугата ама върши работа.
miroton - майстор
Колко и да се стараете плочките след 3-5 години почват да се ронят.
hidrazin - майстор
Това със сухата смес му викаме циганско фугиране - бързо, лесно и също така толкова калпаво. Не го препоръчвам на никого.
:partyman:
l_bonev - специалист
Аз също подкрепям идеята за течното фугиране, по бавно е , по трудоемко е и по мръсно, но пък е по здраво.
MamaMy - майстор
Другия вариант е запълването на фугите с разтопен зифт. Знам едно селско площадче от 50' дето през няколко години минават само с една пърлачка и топят наново фугите, а където се е изронило доливат пак. Не е мръднало. Стария майсторлък. :partyman:
puutarha - помощник
hidrazin написа:
Това със сухата смес му викаме циганско фугиране - бързо, лесно и също така толкова калпаво. Не го препоръчвам на никого.
:partyman:
Напълно те подкрепям. Не е ли си да сложиш 5 пръста бетон с арматура за основа не ми го хвали :)
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на пътека" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: