• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Аз имам 1-2 пукнати 6х3. Ще ти ги подаря, ако ти трябват, но съм в Смолян.
Иначе току-що завърших един панел от 38 клетки, като капсулирах с ЕВА фолио между две стъкла.
Миналата година правих един като фиксирах клетките /36 бр./ с прозрачен силикон в ъглите към стъкло, а отзад го залях с епоксидна смола, като между отделните клетки сложих опаковъчно тиксо, за да не прониква смолата към стъклото. насипах и малко кристална котешка тоалетна, която да обира влагата. Засега си работи добре. За акумулатор ползвам един 100 А FAAM- тягов за каравана-около 200 лева.
dj_marti79 - специалист
Колега, дай снимки. Този с епоксидната смола сполучлив ли е? Аз също обмислям вариант да ги сложа между 2 стъкла. 2-те стъкла решават ли проблема със затоплянето през лятото?
Между две стъкла не е най-добрия вариант, защото топлината се акумулира, но не успях да намеря алуминиев лист или фолио Тедлар, пък и не исках да се оскъпява. Иначе с епоксида е доста стабилно, тъй като два пъти е падал от вятъра /не го бях укрепил добре/ и клетките остават здрави. Важно е да не попада между стъклото и клетките, но като се прави бавно и на два три пъти се получава. При този вариант не съм сигурен, дали клетките не се увреждат с времето от останалия въздух, затова сега си взех ЕВА фолио. С фолиото се работи лесно, само трябва да се внимава да не спукат стъклата при нагряването.
Забравих да кажа, че освен епоксидна смола е хубаво да се слага и лента от бинт, или тънък плат.
Интересува ме, някой ако знае, да обясни как точно работи он-грид инвертора и откъде мога да поръчам евтин такъв, за около 4-500 вата.
Stoianovkv - помощник
vins365 написа:
Забравих да кажа, че освен епоксидна смола е хубаво да се слага и лента от бинт, или тънък плат.
Интересува ме, някой ако знае, да обясни как точно работи он-грид инвертора и откъде мога да поръчам евтин такъв, за около 4-500 вата.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from= ... _PrefLoc=3 :drinkers:
fu4ko - специалист
vins365 написа:
http://prodavalnik.com/invertor-mrezhov ... r-i7399877 има и 500 вата 300лв.
А дали това е достатъчно надеждно, дали електромера ще отчита обратното подаване на ток, има ли някаква опасност от инциденти. Прекалено китайски ми се струват тия инвертори, каква е разликата с устройствата на Steca, Enecsys и Direct grid. Електромера ми в момента е цифров на EVN.
evrokoma - специалист
Засъжаление електромера ти няма да отчете върнатата енергия, трябва да имаш втора партида с електромер на който да се отчита подадената от теб енергия. За китайските инвертори не се притеснявай то вече всичко е китайско ама ако смяташ да подаваш ток в мрежата ще ти трябва сертифициран "pure sine grid tie inverter" и много главоболия с дървените глави и закони в милата ни татковина
fu4ko - специалист
Има клипове с китайските мрежови инвертори в ютуб с дисков електромер на който ясно се вижда че връща диска на обратно.При електронния електромер е друго.Взех си инвертор от линка който дадох и го тествах със зарядно за акумулатор 12 волта и амперклещи и показа,че отдава.Така че сам си преценявай дали работи като марковите инвертори.За съжаление нямам панели да го тествам както трябва
Ivcho01 - помощник
Някой пробвал ли е дали с "grid tie inverter" може да връща в ел. мрежата и електронния електромер го отчита? #-o
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: