• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
isko6p - специалист
Колеги някой да каже каква е цената за направата на локално парно по гравитачен път./нова къща/ Става въпрос само за труд.
piron45 - майстор
isko6p написа:
Колеги някой да каже каква е цената за направата на локално парно по гравитачен път./нова къща/ Става въпрос само за труд.
Цената е според майстора :lol:
filmatoplo - майстор
piron45 написа:
isko6p написа:
Цената е според майстора :lol:
Точно така -според работата и майстора :wink: , нищо не каза с какви тръби-черни или медни :? ,колко вертикални щранга ,колко метра тръби,с долна или горна разводка ,колко броя радиатори,какви по материал -чугун ,панелни или алуминий , нови или сбирщайн и тем подобни :wink: .
PCL82 - майстор
На мен за това гравитачно отопление: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=37733
ми взеха по 80лв на точка за труд-10 точки-800лв плюс още 40лв за допълнителни работи. Изчисленията на инсталацията съм си ги правил сам. Доставката на материалите, включително и някои рядко срещани по поръчка беше от мен.

Като тегля чертата излезе: 840лв труд, към 500лв за тръби и фитинги, камината-600лв, алуминиевите радиатори към 1300лв.

Планирането е просто, но времеемко-иска доста съобразяване докато оптимизираш решението за да стане най-проста, естетична и икономична инсталацията. В моя случай имаше доста особености, които направиха решението далеч от стандартното. На различните етажи стените не са една над друга, защото разпределенията са различни. Имам малко разполагаемо налягане, заради малката височина на сградата. Оказа се по-икономино да тръгна с два независими кръга още от камината. Така всеки кръг е с по-малки диаметри и можа да се прибере близо до ъглите на помещенията.

Набавянето на материалите не е просто-иска си ровене в нета, звънене по заводи и складове. При мен поръчах някой фитинги от завода Берг Монтана, а други съм ги купувал от 4-5 склада в различни краища на София. Ползвах черни тръби защото е най-евтино и безопасно. С медни ще е много по-лесно, но е скъпо.

В карайна сметка съм доволен от резултата. Системата работи добре в широк температурен диапазон-при температура на водата от 40 градуса все още има циркулация. Системата загрява за 20-30мин.

Заварчиците бяха едни майстори, които сега правят абонатни станции, на времето са правили инсталациите в Студенски град. Работят в предпрятията на ТУ-София входа е от към 10-ти блок. Отстрани на едни жълто-зелени бараки има надпис "Заварки на черни и цветни метали". Влизаш зад ламаринената ограда в един неугледен двор с кучета и работилници и търсиш Здравко 0888441562. Не е идеален, бърза и не всичко изпипва, но ако му се седи над главата и му се казва кое как искаш може много. Въпрос на пазалък и мотивация. Просто той беше единственият който се нави да направи моя проект.

А да, да не забравя на ЕРП-тата :finga: !
isko6p - специалист
Щтрангове са 5 бр,радиатори панелки.ППР с ал. влошка,40.32.25.20 мм./наклон на 1м./1см.
PCL82 - майстор
Не всяка гравитачна инсталация може да работи с панелни радиатори. Те имат по-голямо съпротивление и при малка височна от котела до радиатора, дълго трасе и много чупки може да не работят добре. Всичко е въпрос на сметки. Затова често за такива инсталации се използват чугунени или алуминиеви радиатори с изводи 3/4". Може да се наложи стругар да на прави щепсели за радиаторите. Даже има инсталации, където съпротивлението е било критично и чугунени радиатори са свързани директно с тръби 1 1/4" без щепсели, но е грозно.

Не давай на майстора да решава сам къде какви тръби да сложи, освен ако не е наистина много опитен, особено ако разпределението е сложно и денивелацията е малка. Това е работа първо на инженер топлотехник, а майсторът е само изпълнител! Ако си добре с елементарната физика и математика можеш да си направиш сметките и сам. Нужни са няколко таблици с коефициенти, една екселска таблица (има я в моята тема) и малко умуване.
isko6p - специалист
Котела ще бъде в изба.ще има и помпа.При спиране на тока системата да работи,може и с намалена мощност./горно разпределение/
VLADO66 - майстор
Всичко е въпрос на сметки-дали си заслужава по големия цолаж вместо един хубав UPS с голям акумулатор.А и на помпата трябва да сложиш байпас с клапан който също е пари :wink:
filmatoplo - майстор
Предполагам знаеш какво е горно разпределение -1 тръба от изхода на котела отива директно на тавана и се свързва с разширителен съд ,преди съда от тетка се взима топло захранване - прави там разпределение по съответните щрангове и се спуска да подава топло към радиаторите в етажа -като влиза в горната им част .Съответно излиза от долната диагонална страна на радиатора и се спуска по вече охладената тръба към разводка в мазето при котела -там щранговете се събират по нисходящ наклон към входа на котела .За целта главната тръба трябва да е с по голям диаметър , или колкото е извода на котела по принцип , но не по малка от 1 1/4 за 25-30 киловата .Байпаса се прави като -на главната входна тръба към котела , в хоризонтален участък се монтира клапа с мандало , а помпата се слага на байпас с изводи преди и след клапата .Така -палиш котела , загрява над 60 градуса водата в него , и започва топлата вода да се вдига нагоре до тавана и се насочва в радиаторите , същевременно охладената вода се спуща надолу -преодолявайки мандалото на клапата и водата се връща в котела -цикъла се повтаря .Ако включиш помпата -потока се дръпва зад клапата (тя затваря мандалото) , нагнетява се преди нея потока и отива в котела -същевременно топлата се движи нагоре и към радиаторите -воала :yawinkle:
isko6p - специалист
Технологията е ясна.Мен ме интересува цената на инсталацията,по точно изработката. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "пар.инсталации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: