Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Имам въпрос към компетенцията :-D !

Става въпрос за един малък 5 етажен блок с 15 апартамента в пловдив на един авер.
Искат да няправят буфер които се грее от газ или дърва/ пелети(още не са наясно), и той да им захранва БГВ но с рециркулация. Та той ме пита за акъл!
Ама аз не съм по тая част и му викам стой - трай!
Ще питам на едно място едни майстори! :-D
Иначе някоя и друга електроника за управлението аз мога да им направя ама с водните истории не се наемам, щото те фирма няма да викат (освен за котела може би) щото кеша им е разпределен и кът :) !

Та си мисля ей така ако се направи дали ще работи:
Прикачен файл:
Recirkulaciq i Debit.jpg
Recirkulaciq i Debit.jpg (57.35 KиБ) Видяна 8728 пъти
Помпа П1 е само за циркулация и от вас знам че тряя е малка, когато пуснат душове/чешми П2 се включва и осигурява големия дебит който е нужен. И дали въобще е нужна помпа П2 или може и с налягането от водопр. мрежа да стане, и правилно ли са вързани посоките на помпите?

Те си мислят сами да си къртят и прекарват тръби, и да си заварят един буфер към 1-2 кубика долу в избите.
Само мен ме притеснява тая серпентина проточната (горната) ако хипотетично се отворят всички 15 душа едновременно каква площ трябва да има че да им осигури към 45-50`C гореща вода при положение че в буфера е към 70-80`C хипотетично да речем.
idunno - специалист
http://www.taco-hvac.com/uploads/FileLibrary/100-41.pdf
ето линк как се прави рециркулация, че пак ще се пише 20 страници, огледай си твоята схема къде се различава с тази на Тасо.
Най - добре да си купят готов бойлер, че някъде по пътя на откриването на топлата вода, да не вземат да останат без вода.
Zurlata - специалист
Еми то е най-добре ама ако всеки в Бг имаше пари за нови неща и да плаща на фирми, щехме да сме добре и нямаше да го има тоя форум :-D

от твоя линк, схемата на стр2 ми прилича на моята , с единствената разлика че вместо проточната серпентина има един малък "индиректен боилер" който да си купят, а големия и "скъп" буфер може да се завари от хората.
Прикачен файл:
iduno str2.jpg
iduno str2.jpg (54.45 KиБ) Видяна 8668 пъти
Аз се притеснявах на моята схема че входящата вода "бута" срещу циркулационната помпа П1, ама и в една от твоите схеми го има същото , тъй че притеснението ми отпада, и ПОМПА2 от моята схема също!

(няма да пишем 20 страници :lol: )
idunno - специалист
Затова има много схеми, та всеки да си намери неговата.Колкото до буфера, трябва някъде да го огънат, да се избият дъната и чак тогава е заваряването.Късмет в начинанието. :partyman:
PCL82 - майстор
Този така нарисуван буферен съд с две срепентини и пълен с вода си е жива бомба! Къде ще отиде водата в него като се разшири? Ако е газ е друго нещо, но газовете имат лоша топлопроводимост. В бойлерите винаги най-отгоре остава един въздушен мехур, който играе роля на разширителен съд! При големите бойлери се предвиждат допълнителни мембранни съдове.
idunno - специалист
На картинката едното е обемен бойлер със серпентина, а другото е котел.Тов е принципна схема, нормално е да има пропуснати елементи, тя има описателен характер. Taco Idustries в Щатите е като Грундфос в Европа, така че полека с бомбите. :).Аз бих предпочел друга схема, но на колегата Zurlata, тази му е харесала.И те така. :)
Zurlata - специалист
idunno написа:
Затова има много схеми, та всеки да си намери неговата.Колкото до буфера, трябва някъде да го огънат, да се избият дъната и чак тогава е заваряването.Късмет в начинанието. :partyman:
Идеята беше големия буфер дето ще е 1-2 кубика да не е под налягане а отворен (в смисъл с малка дупка ф40мм на "покрива" ..и циркулацията от едната страна, печката от другата, това е... :) ) с което отпада необходимост от избомбване на дъната, но пък затова трябваше проточната серпентина щото водата в буфера ще е жабуняк!
Но с индиректния бойлер по ми се връзва, щото тая серпентина май тряя е неръждаема, а неръждаема тръба е много скъпа и по-евтино ще е с индирекния бойлер.

PCL82, верно прав си :? , т'ва беше само идеен чертеж без подробностите. Аз само ще им дам чертежа и акълите които ми казахте, и няма да поемам никви отговорности, те да се оправят, поне ще са малко по наясно като го правят или ако викнат някой да им го прави, в бъдеще.

П.П. чакайте бе 3 пъти пиша и все ме засичате по едно и също време, бах!
Идуно, той (PCL82) мисля че говори за моята схема а не за тези от твоя линк....

Още едно П.П. оправих схемата по заръката на PCL82, че някой след време като чете и ако го направи да не се взриви, така става нали?
Прикачен файл:
Recirkulaciq i Debit COREKCIA.jpg
Recirkulaciq i Debit COREKCIA.jpg (65.55 KиБ) Видяна 8597 пъти
Christo - майстор
Груба сметка: 5 етажа по 3 метра, общо 15м воден стълб; 1,5 атмосфери. Трябва да има и резерв. Буферът трябва да се направи като хората!
Zurlata - специалист
Дай пак че не съм сигурен че те разбрах :? . Хидростатичното налягане нали се преодолява от налягането на градската водопроводна мрежа, кво общо има буфера с налягането, нали той захранва през серпентина, и е отворен - няма налягане. Може да се завари от листове ламарина 2-3мм. примерно.

П.П. ще ми е кеф ако и Лазар и Филма ударят по едно мнение така пътьом!
filmatoplo - майстор
Ако следваме последната схема -в буфера налягането ще е нула 0 ,налягане има само в серпентината на бгв , в серпентината на печката- котле не знам .До тук добре , друг е въпроса с изчисляването на серпентините , ако можете по някакъв начин да копирате Латенто 500 литра .Тоест намерете модела и данни за серпентините му :wink: .При Латенто -серпентините са гофре неръждавейка .успех .http://aquatherm-bg.net/index.php?secti ... ges_id=137 Преди бгв серпентината ще си сложите баланс все едно си е бойлер ,след бгв серпентината ще сложите термостатичен вентил за нагласа на топлата вода примерно 42-45 градуса .Ако е нужен точен дебит през бгв серпентината -сложете дебитомер . :wink:

Тема "циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: