Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
tarlyo - специалист
tarlyo написа:
Намират се вече и по "изкелифинчени" дръжки за тази цел, ако намеря снимка ще кача.
Точно тази дръжка имах предвид. Виждал съм я в склад на Вайс профил.
stiv1961 - майстор
tarlyo написа:
Точно тази дръжка имах предвид. Виждал съм я в склад на Вайс профил
И в нашия склад я има, градски, днес пък разбрах че я наричат ,, дръжка Planet"- като Планета фолк :-D
MASTER - специалист
Досега си мислех че за мен няма тайни в бранша, обаче този път ме изненадахте с тази дръжка. :-D

Голямо въображение ... Да измислиш дръжка, за да успееш да направиш от прозоречно крило двустранно отваряема врата - голяма веселба. Доста са си чесали мозъците братята турци и китайци. :? :?
И кризата у нас май наистина е дълбока. За Вивапласт,Вайс и всякакви подобни шротове как да е, ама и на Саламандър да спестят 30-40 лв от крило ....

Все пак се радвам че успях да схвана че 28мм-ва мартина се нарича "с изместен център" или "дълбоко сърце". :wink: А как наричате бравите, че там това разстояние варира 15 до 75 мм :roll: (поне това е най голямото,което съм виждал аз)

А квадратите за врати и прозорци умишлено са с разлика. който разполага с шублер може да премери различни квадрати на брави и мартини и да сподели резултати. :cool:

ribnikolaevi, за почти всичко проблемно питаш, да беше попитал и за тази врата, щеше да изискаш да ти сложат правилния профил и да не мислиш маймунджулуци.
ribnikolaevi - майстор
Е, понякога има и греди. Ако ти кажа, че Кристиан Нейко отказаха да ми направят паравана в банята ... ще разбереш че съм по простите неща. Та тая дръжка изобщо не я предвидих.
Между другото, вратата НЕ Е с двустранно отваряне. Търси се промяна положението на дръжката в затворено положение.
MASTER - специалист
ribnikolaevi написа:
Между другото, вратата НЕ Е с двустранно отваряне. Търси се промяна положението на дръжката в затворено положение.

Перфектно ти разбрах филма :wink:

Опитай с дръжката от снимките,мисля че ще се получи и пускаш надписите :)

Ако ти се продължава с сериала - да ти пусна една муха - разстоянето между мартината и дръжката ти е около 15 мм. Има железарски приспособления за усукване на плътни квадратни железа за парапети и решетки. С нещо на този принцип може да се опиташ да усучеш малко в свободния участък квадрата на дръжката в желаната от теб посока. Не мога да гарантирам дали ще стане, но си е добра занимавка. :mrgreen:
pavkatay - майстор
MASTER написа:
....Досега си мислех че за мен няма тайни в бранша, обаче този път ме изненадахте с тази дръжка. :-D

....
Може би трябва да прочетеш 'Окончателната диагноза' на А. Хейли :)
MASTER написа:
....ribnikolaevi, за почти всичко проблемно питаш, да беше попитал и за тази врата, щеше да изискаш да ти сложат правилния профил и да не мислиш маймунджулуци.
А кой е правилния профил за прозорец, който се отваря навън? Защото тази дръжка е по-скоро за такъв прозорец, а не за балконска врата(втората част на комплекта е излишна).
stiv1961 - майстор
[quote="MASTER"]Досега си мислех че за мен няма тайни в бранша, обаче този път ме изненадахте с тази дръжка. :-D
Голямо въображение ... Да измислиш дръжка, за да успееш да направиш от прозоречно крило двустранно отваряема врата - голяма веселба. Доста са си чесали мозъците братята турци и китайци. :? :?
И кризата у нас май наистина е дълбока. За Вивапласт,Вайс и всякакви подобни шротове как да е, ама и на Саламандър да спестят 30-40 лв от крило ....
Все пак се радвам че успях да схвана че 28мм-ва мартина се нарича "с изместен център" или "дълбоко сърце". :wink: А как наричате бравите, че там това разстояние варира 15 до 75 мм :roll: (поне това е най голямото,което съм виждал аз)
А квадратите за врати и прозорци умишлено са с разлика. който разполага с шублер може да премери различни квадрати на брави и мартини и да сподели резултати. :cool:
Колко има да се учиш още :-D Има брава с мартина, на която разстоянието между квадрата и широката част на патрона е 92 мм :)
MASTER - специалист
pavkatay,набързо намерих едно каталогче на КБЕ, но ти гарантирам че всеки сериозен производител има такива крила.

Предполагам, че лесно ще се ориентираш на око кое крило е за прозорец,кое за балконска врата и кое за входна врата.

И как ще се позиционира бравичката на мартина с отстъп 28 мм с изместен център в двата профила долу в ляво.

И понеже има и брави за врати с такъв отстъп, съм убеден че доста входни врати в БГ се правят от профили за балконска врата, вместо от профил за входна врата.

Изображение

stiv1961,от доста време единствените брави които пипам са 92мм дръжка. :-D
Много искам да хващам и от другите,обаче ми се случва най много 20 дена в годината :?
radius - майстор
Защо потъна съвета на Еди, режеш квадрата и заваряваш с необходимия ти ъгъл. Все някой ще ти го направи за малко пари. Освен ако не те дразни, че няма да е перпендикулярно като е затворено.
Вариант 2 - нагряваш на газовия котлон и усукваш ( не на ръка, а с менгемета например).
comunikator - специалист
и като усукаш квадрата как ще хванеш после дръжката с винтовете за мартината :?

Тема "промяна на ъгъла на дръжката на ПВЦ дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: