Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
markov_75 - специалист
Здравейте!Миналата година измайсторих това барбекю,но досега го ползвах само с ел.скара.Тази година мисля да му сложа въртящ се шиш със задвижване с двигател от грил на печка.Проблема ми е че не знам на каква височина от жарта да бъде шиша,и дали да е в центъра на огнището или да издадено навън.Размерите на огнището са широчина 70см,височина 50см. и дълбочина 47см.И още един въпрос-какво гориво е по-добре да използвам,да изгоря първо дърва за жар,или с разпалени дървени въглища?А на шиша ще се пекът само зайци и пилета.
Прикачен файл:
Снимки0040.jpg

Прикачен файл

Снимки0041.jpg
torbalan - Дървен философ
Жар се прави или от дървени въглища или от широколистни дървета.

Чама не е подходящ...

На каква височина да е шиша не знам - загледай по заведенията, където има монтиран...
stiv1961 - майстор
Моето е изведено навън. Дадоха ми акъл, че месото се пече на жар а не на огън. Например ако се наложи да разпалваш жарта с още дърва ако е по средата на барбекюто огъня ще обгаря материала. Височината на шиша е на около 35 см. Трябва да му търся подходяща тавичка за окапването на мазнината :) Жарта я правя от мише, габър, бук- цепеници. Може и с дървени въглища.
viewtopic.php?f=21&t=38199&start=300


Илчо Илиев - майстор
Данчо(ако не бъркам),хубаво барбекю си направил и няма никакъв проблем да си сложиш грил..
Аз бих сложил грила в средата на пеща,но не така- http://www.vbox7.com/play:ad58f3c3( надявам се Даката да няма нищо против), а на обратно, като на задната стена се прави отвор в който ще влиза предната част на шиша,а в предната част на пеща,на пода, се прави отвор в който се слага една вилка(чатал) от арматура, за да легне шиша...
Височината на която трябва да е шиша е 25-30 см,а при пекане регулираш огъня в зависимост от месото...дали е заек или пиле или парче свинско...като огъня е встрани от шиша, под шиша има много малко жар или никак,че много се пали..
Задвижването е добре да е с мотор от чистачки,че е на 12 В....В една друга тема бях писал как е направен моя грил,но ако те интересува моята идея и нещо не ти е ясно, ще обеснявам...
stiv1961 - майстор
Илчо, ако не ти е проблем дай линк към темата, в която си показал твоя грил, и на мен ми е интересно :)
Илчо Илиев - майстор
Това е линка-http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=21&t=40607
Обаче не мога да намеря къде съм заврял клипа и снимките....някаде са изчезнали,но ако не изключа...ще накарам малкия да снима всичко и да ви го покажа...
Няма нищо сложно, моето барбекю е от ламарина, ако помниш Стив, едно време по кръчмите дет имаше скари за дървени въглища...като камина ,но от тенеке...
Та на това барбекю пробих едната страница,а другата зарязах с шлайфа за да мога да слагам шиша...
шиша е от калибрована стомана Ф10, дълъг е 75 см и има 2 "вилици" с които се закрепва месото..те представляват парче тръбичка с вътрешен отвор 11-12мм, на което има отвор с резба за стопорно болтче и заварени 2 шиша по 15 см ,на които се набучва месото, на снимката от линка се вижда..
Шиша в единия край е подострен за да се нанизва месото по-лесно а в другия е на двуграм, там се закача мотора...
Мотора е от чистачки, става от всякакви коли, на изходящия вал (6мм) има завит накрайник с отвор 10мм, като леко е сплескан за да не превърта в двуграма, шиша влиза в накрайника около 50мм...
Мотора е свободно висящ, тежестта му е достатъчна за противотежест и ако се балансира добре месото няма проблем, както бях писал, пекох 4 пилета на веднъж....
захранвам мотора с траф за зареждане на акумулатор, но свалям тока с парче кантал, за да паднат малко оборотите...
Пекането става на огън, като ползвам предимно бук, с дървени въглища не ми хареса...сатва много по-бавно и отиват много,а при такова пекане не бива да има жар под месото...от капещата мазнина се пали и става проблем...
огъня го поддържам на 30 см от месото , в дъното на барбекюто, но както е на колегата в началото,може и от двете страни...
Относно вида дървесина...
тази идея в видях на един РД на Метро, бяха наредили едни грилове, едни скари и....едно чеверме, само,че печаха прасенца, по 35-40 кила и тия гавази мятаха едни дъски от европалети, а те са от топола и чам и въпреки моите убеждения,че чевермето се пече на жар, тия ме разбиха и докато чаках да ми дойде реда ,че да пробвам пекано прасенце я гледах цялата тая технология, жалкото е,че не носех нищо за снимане...щеше да е добър нагледен пример..
Та това нещо го направих в нас и се получи добре и смея да твърдя,че до сега съм опекал поне 150-200 заека и поне 100 пилета...
П.п. ще се постарая да снимам ,но докато стане, ще обесня ако някой го интересува..
Илчо Илиев - майстор
това са нещата на грила-

Прикачен файл

DSC04800.JPG

Прикачен файл

DSC04803.JPG

Прикачен файл

DSC04801.JPG

Прикачен файл

DSC04799.JPG

Прикачен файл

DSC04788.JPG
Илчо Илиев - майстор
Това е грила в действие....



П.П. Оборотите на въртене имат огромно значение....
Независимо при какви обороти се върти, месото пак се изпича добре, но когато са много ниски става сухо, защото инерционната сила е малка и и мазнината успява да се откапе....изпитано е!
stiv1961 - майстор
Не му ли се завива свят на тоя заек :-D Моя грил се свърти по- бавно, мисля беше 3.5 об/мин.
Илчо Илиев - майстор
Стив, мога да намаля доста оборотите, но като се върти по-бавно и всичко изкапва и особено заека става сух....

Тема "Съвет за едно барбекю" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: