• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
bogomilZ - специалист
mitko64 написа:
Огъваш един ресор от трабант или москвич по същата форма, понадупчваш го където трябва, а този счупеният крак фрезоваш отдолу по ресора, ловиш с винчета през дупките и смятам, че няма чупене.
Митак - с този пост направо летиш към бисерите на форума
- огъваш ресора - ако се огъваше нямаше да е ресор
- понадупчваш го - дупкал ли си и с какво свредло - май ще трябва ерозия
- фрезоваш отдолу - тук вече ще изпоти фрезиста

оказва се че въпроса с винтчетата е най-лесен за решаване но е на финала и трърдението че няма чупене вече е наистина вярно
mitko64 - майстор
bogomilZ написа:
mitko64 написа:
Огъваш един ресор от трабант или москвич по същата форма, понадупчваш го където трябва, а този счупеният крак фрезоваш отдолу по ресора, ловиш с винчета през дупките и смятам, че няма чупене.
Митак - с този пост направо летиш към бисерите на форума
- огъваш ресора - ако се огъваше нямаше да е ресор
- понадупчваш го - дупкал ли си и с какво свредло - май ще трябва ерозия
- фрезоваш отдолу - тук вече ще изпоти фрезиста

оказва се че въпроса с винтчетата е най-лесен за решаване но е на финала и трърдението че няма чупене вече е наистина вярно
Огъвал съм под близо90гр. под малък радиус за направа лък на арбалет(където са ушите за тетивата). Нагрявам с газова горелка до към 400гр, отварям менгемето около 5-6 см, подлагам ресора в отвора и як бой с острото на чука. Ако нагрееш до червено, по- лесно се огъва но се отвръща ресора и лесно се кириви. За дупките- дупчи се с кобалтови свредла. Дупчил съм и с обикновенни до 4мм., но нагоре вече е мъка. За фрезоването имах в предвид с оберфреза дървенията де се скрие желязото. Вообще с ресори доста съм се заигравал- лъкове, мачетета, пружини за капани, спусъчни механизми.
nikolson - майстор
А кой ти ги закалява? Щото след нагряване май вече не е точно ресьор.
mitko64 - майстор
Затова го загрявам до температура позволяваща някаква пластична деформация без да се отвърне напълно. То и на студено позволява частично огъване при по- големи радиуси, така нареченото шпренгване- трябва си як бой с 5 килограмовия на дървен пън. Закаляването на по- дребни детайли също не е проблем(ако позвиляват нагряване наведнъж, иначе две горелки, ако е дълъг детайла), около 780гр. и после в масло. Проблема е отвръщането в домашни условия, да добие пак пружинни свойства, защото закалено е като стъкло. Учил съм навремето технология на металите, та имам най- общо понятие, но всичко къде съм си правил е на принципа проба-грешка. И все пак нещо се е получило.
  • 1
  • 2

Тема "Крак за стол!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: