Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Както е отворен, ще ръждяса и топлозагуби ще се появят и плъх вътре може да се удави.. :)
Чаро - Акълия
Не е проблем, за да се води отворен, на буфера му е достатъчно и една ф16 да се изведе на връо...

Но все си мисля, че по-сигурния вариант е БГВ-то да не е на топлообменик. Варианта с проточен буфер с една серпентина загрявана от котела има много предимства и е по-лесен за изграждане и управление...но изисква по-сериозни предпазни мерки- професионална изработка и тест на съда, предпазен клапан по налягане, допълнителен разширител, ако буфера не е конструиран правилно и редуцир на входа дори...
Zurlata - специалист
Aa, aaaa, стоп! Баланси, редуцири, вентили - заеби!.
Тя тая работа без фирма май няма да стане като гледам, не е толкоз просто, ако си е за мен да речем че ще си се бъхтам и квото и да стане си е мой проблем , ама ще вземат да направят нещо и да се взриви :snakeman: и после аз съм акънлията и на мойта съвест да тежи! Давам им чертежите и акълите дето дадохте и да се оправят.

Благодарско на всички дето се напънаха по проблема! :drinkers: :partyman:
vk - специалист
попаднах на един интересен линк от Грундфос, та викам да го споделя http://cbs.grundfos.com/export/sites/dk ... OOK_BG.pdf
Ръководство на инсталатора , 258 страници, съдържа много схеми за топло-технически решения, а и други полезни съвети. Има и 20 страници теория.
ESPACE - майстор
Zurlata написа:

Става въпрос за един малък 5 етажен блок с 15 апартамента в пловдив на един авер.
Искат да няправят буфер които се грее от газ или дърва/ пелети(още не са наясно), и той да им захранва БГВ но с рециркулация.
.......щото те фирма няма да викат (освен за котела може би) щото кеша им е разпределен и кът :) !

Само като прочетох тези три изречения отсега ти казвам, че това е загубена кауза. Тия 15 апартамента с недостатъчен кеш си представям като дойде време да купуват пелети, да се разпределя сметка за газ или недай си боже котела да е на дърва ще стане една. "Аз го палих 5 пъти тоя месец а Иванов и Петров се скатават". Въобще тия ортаклами винаги свършват по един и същи начин. Я да си купуват по един бойлер и да си гледат комшулука мирно и тихо.
mecsicaneca - напреднал
Здравейте трябва ми малко помощ за една помпа, значи има бойлер 120 литра със серпентина диференциален термометър и се обмисля да се вземе селективен панел на Сънсистем 2,7кв.м или на Елдом пак толкова голям, ама тези елдомските май се запояват а другите са с фитинги тръбният път е 4 етажа т.е. 12 метра и аванс 2-3 =16 метра нагоре и 16 надолу, системата ще е отворена тръбите ще са гъвкави неръждаеми DN12 =1/2 цола,каква да е помпата( по възможност да се монтира долу при бойлера) и колко да е голям разширителният съд, може да съм пропуснал нещо ама то ще се уточни. Приемам всякакви съвети и конструктивни решения, панела помпата и тръбите за момента не са налични :)
naskov - майстор
Най-малката помпа ще ти свърши работа-25/4. Ако правиш отворена система има съдове по 3л, ако правиш затворена 12-18л
mecsicaneca - напреднал
Еми не зная дали да е отворена или затворена (предимства и недостатъци ако може) ама тоя напор 15 метра тая помпа как ще го преодолее като издържа само 4 метра :rolleyes:
Junak - майстор
И къде го видя тоя напор :?
mecsicaneca - напреднал
Еми :? то в тая тема в началото се обеснява че нямало толкова голям напор ама нещо не съм сигурен и за това питам, а може ли да е Grundfos 15/50 а ако е по мощна и с по голям дебит какво ще стане :?:

Тема "циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: