• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Някой може ли да ми обясни къде е грешката в схемата от атача? Преди малко я събрах и не работи, смених 555, защото си помислих, че съм я прегрял при монтажа, но не става... Идеи?

Прикачен файл

rele za wreme sys zadryjka.JPG
shadow__01 - майстор
Не знам къде е грешката и изобщо има ли такава. Дори не виждам смисъл от обратно свързания диод на третото краче на чипа. За тази цел аз ползвам съвсем подобна схема
Прикачен файл:
monostable-operation-delay-on-ne555-circuit.jpg
monostable-operation-delay-on-ne555-circuit.jpg (6.9 KиБ) Видяна 5360 пъти
Времезадръката се изчислява най-лесно с обикновен калкулатор за режим monostable http://freespace.virgin.net/matt.waite/ ... nouts/555/
ge6aaaa3 - специалист
Идеята е да е със задръжка, дамек да чака, примрно, 5 секунди, после да включи и да не изключва. Броенетето трябва да започва автоматично при подаване на захранване, а не с натискане на бутон. Диода на третия крак, не е обратно свързан. Забележи транзистора как се завъртян - с емитера към плюса.
hidrazin - майстор
И какво му е на емитера? Погледана ли какъв е транзистора?
:partyman:
ivanovbg - майстор
Поправи си свързването на P1 и R така и ще тръгне:

Прикачен файл

rele za wreme sys zadryjka.JPG
rele za wreme sys zadryjka.JPG (25.37 KиБ) Видяна 5330 пъти
shadow__01 - майстор
ge6aaaa3 написа:
Идеята е да е със задръжка, дамек да чака, примрно, 5 секунди, после да включи и да не изключва. Броенетето трябва да започва автоматично при подаване на захранване, а не с натискане на бутон. Диода на третия крак, не е обратно свързан. Забележи транзистора как се завъртян - с емитера към плюса.
Да виждаш някъде по схемата ми бутон? Пробвана е и работи ако това се чудиш. И не изключва.
ge6aaaa3 - специалист
hidrazin написа:
И какво му е на емитера? Погледана ли какъв е транзистора?
PNP е и какво? На емитера има +, на базата -. Диода е свързан в права посока както и да го погледнеш.
Благодаря за съветите! Утре ще пробвам първо предложената преработка на моята схема, ако не стане, ще пробвам другата схема.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Автоматично включване на фаровете ли ще правиш?
Ако е това, точността на времето 5сек. е без особено значение и не е необходимо използването на 555.
ge6aaaa3 - специалист
Не, не е за фаровете. За стартиране на електромотор без ключ рига и центробежен изключвател. Трябва при подаване на ток на мотора, схемата да държи включена стартовата намотка и после да я изключи. Преправих схемата, както ми каза ivanovbg и се получи. Благодаря! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Реле за време със задръжка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: