Всичко за дърводелството
ivayloandreev - помощник
Здравейте, реших да направя един дървен навес, но съм напълно начинаещ в дърводелството и не зная какви талпи ми трябват.
Размерите на навеса са 900см/700см височина 280см мисля по дължината да има 3 или макс 4 талпи(колони), а по широчината 2талпи(колони) отгоре искам да се получи просто като рамка, защото ще го направя да се сгъва, най-вероятно с брезент и някакъв механизъм.
Мисълта ми е ако може някой да ми каже каква талпа трябва да ползвам за вертикалните и каква за хоризонталните, като се има предвид, че ще носи брезент с механизъм?
dadko - майстор
Определено не ти трябват талпи (талпата е нещо като по-дебела и по- широка дъска), а греди (бичмета).
Зависи как си я представяш конструкцията, въпреки, че няма да носи солиден покрив- трябва да се крепи сама себе си :-)
Това, което описваш не е навес, както си го разбират повечето хора, а тента. Потърси в интернет и ще намериш идеи.

Прикачен файл

naves_tenta.jpg
naves_tenta.jpg (80.81 KиБ) Видяна 7463 пъти

Прикачен файл

naves.jpg
naves.jpg (102.14 KиБ) Видяна 7463 пъти

Прикачен файл

naves2.jpg
naves2.jpg (30.39 KиБ) Видяна 7463 пъти
Здравейте!!!
Иксам да ви попитам за един навес (веранда) която смятам да е размери 8 метра дълга и широка 4 метра. Като за основни носещи греди и попове ще изполузвам 10х10 см и тези който смятам да използвам за ребрата ще са 8Х6 см. върху който ще изполузвам плоскости от палета на фотоволтайчни панели размера на който 1.7 м на 1.14м и дебелина 10-12 мм който са от слепени тънки по милиметър и парчета 85х 70 см дъвесина. Ще ги прикова за гредичнките 8х6 с рапитки като и отгоре за ще ги покрия с битумни керимиди. Притеснява ме с времето тези плоскости от влагата да не се разлепят. Мога ли да ги лакирам с нещо за да ги предпазя от влагата и съответно от разлепяне. Казват че са OSB ама има ена разлика че OSB е слепено под налягане и пресовано докато тези само са слепени. В последствие мога да ги снимам и да Ви покажа снимки каково преставляват. За да ми дадете съвет. Благодаря предварително!!!

Тема "Дървен навес (помощ за размера на талпите)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: