• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
nansy - помощник
На скицата е така дадено, защото нямаше подходящ шкаф в тази онлайн програмка за проектиране. Не мога да намеря друга и да си направя чертежа.
Да, горе-долу знам на колко ми идва микровълновата, защото предишната ми беше на 160 и съм свикнала с чинйте с течности. Иначе много благодаря за забележката.
Най-големия ми проблем е отдушника, чудя се как да стане. Предпочитам кухнята да е на мястото на втората тоалетна, но като не мога да получа точен отговор за въпроса относно свързването на абсорбатора, се чудя дали да не изместим там трапезарията с маса за 4 човека и кухнята да мине в хола както си е по скицата на строителя. Врата към хола няма да има и може да се събори частично стената между хола и тоалетната, но само около 20см. Между кухнята и холната гарнитура може да се сложи нещо като бар-маса и после да е холната част. Много го мисля още и се чудя как е най-добре да бъде.
За това молбата ми е: Давайте съвети как да го направим най-компактно. Повечето неща ще си правим сами.
nansy - помощник
:cry: Моля Ви, помогнете с идеи!
колев - специалист
Здравей. Хубаво е да претеглиш плюсовете и минусите на такова преустройство. Плюса е че очевидно се освобождава място в дневната. Минусите :
-коридора става твърде тесен. Къде ще си дървите обувки,якета и други. Реално в този коридор може да има максимум 2-ма човека наведнъж.
-кухнята е отворена към коридора
-входът към втората спалня е притеснен
-наличието на 2-ра тоалетна е голямо предимство, а вие ще се лишите от него
-кухнята става доста тясна и неудобна за ползване. Няма място за работа на плота.Мивката няма да е удобна за ползване загото е забита в ъгъла. Ако хладилника е 1 (по схемата ви) той няма място до фурната. Фурната е хубаво да е под аспиратора защото при отваряне бълва пара.Не е предвиден оцедник до мивката. Не са предвидени достатъчно шкафчета. Имай на ум че ти трябват минимум 2 шкафа 60 на 90 см само за чинии на долен ред и отделно за тави и всякакви други. При теб единствения шкаф който виждам е 2, който е и силно ограничен от към размери.
- не стана ясен въпроса за аспиратора. Ако питаш дали може да го вържеш по някакъв начин към вентилацията на банята - отогвора е не.
-отделно е въпроса с преместването на ел и вик инсталациите и къртенето.
-ще е много тъмно в кухнята и може и да мирише на готвено в 2-те спални и общите части на блока.

Според мен най-добрия вариант е да поставите кухнята където е била предвидена по проект и ако ви е тясно в дневната- да усвоите терасата.
Ако държите на това преустройстово, бих те посъветвал да се лишите от миялната, хладилника да остане в дневната и до него висок шкаф. Да свиете кухнята с 40 см така че да я затворите след вратата на спалнята,а към дневната да е отворена.
nansy - помощник
Благодаря ти, за изразеното виждане :prayer: . В повечето което си описал си прав, но искам да усвоя и втората тоалетна. Въпроса е за кухня ли да бъде или за трапезарийка малка за маса 90/70 с 4 стола. Ако е за трапезарийка кухнята остава в хола и се разделя с бар. Днес драснах на бързо как би се получило, и горе долу се ядва. Предимството да си остане кухнята там където е по проект, че всичко е прокарано и няма да се кърти, има достатъчно контакти и всичко необходимо.
За абсорбатаро имам в предвид в самата тръба вътре в нея да се прокара друга с доста по-малко фи и да се изкара до покрива само за абсорбатора. Така няма да умирисваме съседите, но те ще имат ли добра вентилация на тоалетната. Под нас 4 етажа, над нас 1 етаж. Друг вариант е ако купиме на всичките над нас и под нас по един възвратен клапан за тоалетните. #-o
колев - специалист
Ако ще слагаш нещо там, определено трябва да е кухнята. За трапезария не става - ще е доста тъмно,тясно и дискомфортно. Пробвай решение както ти казах, да преместиш хладилника в дневната /на същата стена на кухнята/ и да поставиш до него 1-2 шкафа за посуда и евентуално да разкараш миялната.
Проблема е че искаш да вкараш кухня като за 20 кв. помещение в 2кв. Затова можеби търсиш и съвети. Отвори си място на плота на кухнята. Трябва да има къде да разпакетираш продукти и къде да ги подготвяш за готвене.
Това което сте намислили с вентилацията няма да стане. Вероятно оригинално вентилацията е на коминното тяло най на север. В този случай варианта е да се пусне тръба по стената на дневната горе до тавана и да си отиде вентилацията където е предвидена. Това може да стане със специалните правоъгълни тръби които продават за целта. Ако ще имате там окачен таван - може и пвц тръба ф110 или пък пвц тръба затворена в кутия от гипсокартон ако няма окачен таван. Така няма да имаш проблеми нито с аспирацията нито със съседите. В противен случай в тоалетните на съседите ще мирише на кухня, а в твоята кухня - на тоалетна.Клапите няма да помогнат.
nansy - помощник
След много размисли и страсти, се стигна до компромисно решение.
Кухнята остава в хола, а втората тоалетна след бутането на стените и преместването на едната към входната врата може да се усвои за малка трапезария, или както го нарече мъжът ми, кът за игра на карти.
За кухнята да обесня, започва с колона - хладилник, и над него 2 шкафа, после мивка и под нея шкаф, малко шкафче за бутулки /евентуално ако има място/, шкаф с 4 чекмеджета, отгоре на плота двойка котлони, а от долу миялна, остава малко плотче между колоната на фурната, и последно една колона с най-долу пералня, после фурна и микровълнова, нагоре пак два шкафа. Над долния ред между двете колони с хладилника и фурната се слагат шкафове 3 реда. Над котлоните абсорбатор с издърпване. Точно до последната колона с фурната е комина. На вътре към хола е ясно нарисувано, като бара е с плот 50см/широчина, а отдолу идеята ми е шкафчета 30см дълбоки, ще се отварят с плъзгащи вратички от двете страни или само от към кухнята. Столовете са за бар, най-малко заемащи място. Другата идея е да не е бар, а тип маса, пак с шкаф отдолу, но да се ползва като за бързо хранене за нас и под плота да се направи още един плот който да се издърпва и да става една голяма маса.
Очаквам критики и мнения относно разположението на мебелите или някакви други предложения.

Прикачен файл

shema_usvoena_toaletna.JPG малка трапезария, или нещо друго

Прикачен файл

shema_hol.JPG хол+кухненски бокс
nansy - помощник
Нещо като на тези снимки, но кухнята няма да Г образна. Това намерих в нета и много ми харесва, а и мястото е горе долу същото.

Прикачен файл

интериор-на-хол!.jpg
това е ако е барплот, като отзад ще се пада кухнята
интериор-на-хол!.jpg (58.07 KиБ) Видяна 3982 пъти

Прикачен файл

интериор-на-всекидневна+кухня2.jpg
с маса за хранене, и се чудя как може да се направи подвижен плот за изтегляне и да стане по голяма масата.
интериор-на-всекидневна+кухня2.jpg (49.46 KиБ) Видяна 3982 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Мнения за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: