• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Разбира се, че започва да замръзва ( и това е хубаво), но разчетите са такива, че ако замръзне след определена степен , с помощта на земята и слънцето, да се размрази леда и цикълът да започне отново.Серпентините са от обикновени ПЕ тръби.Пресмятанията не са сложни, ама не са за "направи сам", защото грешките са малко или много скъпи в левово изражение.И темперетурният режим (на хладилния кръг) на ТП също е малко по различен.Пробллем е, единствено и само когато всичко замръзне, а няма какво да го размрази. :), и други неща, като състава на водата в резервоара.
8180 - майстор
idunno написа:
Разбира се, че започва да замръзва ( и това е хубаво), ...
Не само "хубаво" - това е основното - енергията на фазовия преход, която е голяма в сравнение с топлоемкостта на течната или твърдата фази!
Пробллем е, единствено и само когато всичко замръзне, а няма какво да го размрази. :), и други неща, като състава на водата в резервоара.
Да, съгласен, но ще спомена ЗА КОНКРЕТНАТА система, че излиза от проектния режим и когато водата е далеч от замръзване. Вярно, това състояние не вредно, саморегулира се и връща системата в режим.
Във връзка със синьото включване, не виждам логика в:
Тани написа:
Реално ползват енергията , но водата не замръзва, защото температурата не продължава да пада, а остава константна.

Тази "константна температура" е възможна САМО, когато водата ЗАМРЪЗВА, което наричаме фазов преход и ТОЧНО неговата ЕНЕРГИЯ се ползва.

ПП,Леда не е целта, а енергията от прехода! Ако има достатъчно енергия без да с стига до фазов преход и последващо замръзване - още по-добре.

Точно ЛЕДЪТ (замръзването) Е ЦЕЛТА, за да минат с по-малък буфер, както и ти, правилно писа.
LazarGanev написа:
Точно така Тани, а в клипа го казват обратното - че вече имат топлина, защото буцата лед е замръзнала :) .
Лазаре, и ти ли?
Не ми се гледа пак подробно клипа, но в самото начало (после, някъде на 4:20мин) и в текстовото резюме са точни:
Цитат:
"Модерната система използва т.нар. кристализационна топлина. Тя се получава, когато течна материя се превръща в твърда. Оказва се, че в 125 л замръзваща вода има толкова енергия, колкото в един литър мазут."

Реално, предложеното е прекрасна комбинация/пресвързване от известни и в нашия Форум неща - земносвързани термопомпи, соларни панели и буфери с фазов преход (парафини и под.) Впечатляващата НОВИНА е ползването евтина вода, вместо парафин и понижаване раб. темп. на буфера.
Доколкото му разбирам, това спомага солара, но вероятно има минуси за ТП и отоплението (10оС по-ниско спрямо земната ТП) - въпрос на сметки и проектиране.
Като способ за оползотворяване на зимни "зелени енергии" - 6-ца от мен.

И дойде ред на Предложение за рационализация на системата:
В резултат от подробните изчисления, на много страници по-горе в темата, ПРЕДЛАГАМ, вместо да засипваме буфера, да го ИЗОЛИРАМЕ с много вата и да ползваме "доказаните предимства" от намаляващо R и по-голямата външна площ, за да "смучем" повече енергия от земята. :)
valio2007 - специалист
И преди питах, но никой не ми отговори.
Защо ви е всичко това? Ще спестите 10000лв. за добри климатици, а ще платите 20000Е за ледник в двора?
filmatoplo - майстор
Кладенец или буфер с вода , ще замръзнат и двете , номера е после да се размръзят и цикъла да се повтаря :wink: Те казват че се размръзяват от панели , аз предполагам че самата термопомпа също помага с дефрост .Енергията която отива за замръз -равна ли е на енергията за размръзяване , печелим само фазовата енергия -тъй ли .От печалбата на фазовия преход трябва да извадим , малко ел енергия за помпи и компресори :wink: .Цирка щеше да бъде пълен ако на покрива има и фотоволтаици покриващи част от еленергията .
Последна промяна от filmatoplo на съб мар 16, 2013 4:31 pm, променено общо 1 път.
idunno - специалист
:) Aз не знам чия система излиза от проектен режим, не и моята.Колкото до рационализацията, която предлагаш- добре си му е на съда в земята.
И това не е буфер, а топлинен акумулатор-може би за някои е едно и също, но всъщност не е.
Ще поясня, какво имам предвид:
1.Буфер- изравнител на разлика в енергиите.В конкретния случай - топлина.
2.Топлинен акумулатор- източник на енергия предназначена за нещо си...примерно трансформация, чрез ТП.
Но това са си моите определения, може би някой има и по-добри и по изчерпателни.Всъщност основното е да се поддържа нормално изпарение на хладилния агент, а енергията на кристализация...да помага.И те така. :)
Тани - модератор
8180 Не ми казвай , че и ти вярваш в безплатната енергия от етера! За да ползваш енергията от фазовия преход, то преди това някой трабва да "я сложил" там! Колкото енергия си вкарал, САМО ТОЛКОВА можеш да изкараш! Помисли малко! Колкото е по-висока температурата на водата, толкова по-продуктивна ще е термопомпата! При леда за разлика от водата, няма и конвекция. която подобрява топлообмена и съответно използването на енергията от целия обем на буфера, така че пълното замръзване е по-скоро НЕЖЕЛАН ефект!
idunno - специалист
Знаех си аз, че като се намесят понятия като фазов преход ще стане страшно.
Разбира се, че при замръзване на водата се отделя енергия, приблизително равна на енергията, която може да се отдели при процес на изстудяване на вода от 80 градуса до 0 градуса.
Тани - модератор
Ако се отделяше толкова енергия, водата НАИСТИНА ЩЕШЕ ДА СЕ ЗАГРЕЕ до 80°С , какво щеше да ѝ попречи? За да се замрази водата ѝ Е НУЖНА толкова енергия , за да преодолее отделената енергия при кристализирането, която я държи в равновесна температура 0°C . Реално се АКУМУЛИРА енергията, а не се ОТДЕЛЯ!
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno, не искам да се заяждам, но не виждам разликата, която ти виждаш. Топлинен акумулатор - да вярно е понятието. Буфер - също е вярно - от едната страна се вкарва топлина от слънцето и земята, от друга страна се черпи топлина чрез термопомпата. Предлагам да не издребняваме, а да обсъждаме съществените неща. Ако те дразни понятието "буфер" - съгласен съм да говорим са "топлинен акумулатор" :) . В замяна на това ти ще споделиш ли за твоя загадъчен опит в това направление, за който споменаваш няколко пъти? :wink:
valio2007, направо ми се ще да повръщам като се появи някой с неговите климатици :vom: ! Извинявай, нищо лично.
8180, не мога да разбера за спорта ли спориш? Никой не оспорва, че благодарение на фазовия преход можем да черпим от малък обем много повече топлина. Това обаче не означава трябва да започне фазовия преход за да са топли радиаторите (конвекторите). В началния момент при напълването на резервоара температурата на водата е да речем 10*С. И какво - като включим термопомпата, тя няма да топли, защото не е започнал фазовия преход, така ли? Напротив, тя ще топли и то по-добре, с по-голям СОР. Вярно е, че това ще е за сравнително кратко време, защото резервоарът е малък и още с тръгването на термопомпата водата в резервоара ще започне да понижава температурата си и за кратко време ще достигне 0*С.
Тани написа:
Ако се отделяше толкова енергия, водата НАИСТИНА ЩЕШЕ ДА СЕ ЗАГРЕЕ до 80°С , какво щеше да ѝ попречи? За да се замрази водата ѝ Е НУЖНА толкова енергия , за да преодолее отделената енергия при кристализирането, която я държи в равновесна температура 0°C . Реално се АКУМУЛИРА енергията, а не се ОТДЕЛЯ!
Абсолютно вярно!
idunno - специалист
Пълни глупости.
Когато има фазов преход или се освобождава или се приема енергия.Хайде да не спорим за неща, които са... известни...има една книга Термодинамика, там се обясняват нещата.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: