• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valio2007 - специалист
LazarGanev написа:
valio2007, направо ми се ще да повръщам като се появи някой с неговите климатици :vom: ! Извинявай, нищо лично.
Повече от 10 години се отоплявам с климатици и не съм повръщал до сега. Теб от кое те напъва?
Тани - модератор
А в банята и тоалетната имаш ли климатици? А в коридорите? На стълбището?

ПП а на бойлера сложил ли си?
Чаро - Акълия
Има ли данни за сезонната ефективност на такава инсталация?
valio2007 - специалист
Тани написа:
А в банята и тоалетната имаш ли климатици? А в коридорите? На стълбището?

ПП а на бойлера сложил ли си?
Ти за топлообмен да си чувал?
ivanovbg - майстор
А защо само вода-лед? Не е ли по добре да се използва фазовия преход на парафина в буфер? Ако не ти стига топлината кусаш няколко лъжици в печката и ....А и налягането създавано от парафина не е колкото на леда :idea:
Тани - модератор
valio2007 написа:
Ти за топлообмен да си чувал?
А ти за врати :lol:

Иванов, КПД на слънчевите колектори е много по-високо при загряване на течности с ниска температура. Буфера също не се нуждае от изолация, когато температурата не топлоносителя в него е по-ниска отколкото на околната среда, а целта ни е да го затоплим :wink:
8180 - майстор
Тани,
Хайде, произволно или по навик, да не се призоваваме да "мислим" - който иска и може - го прави.
Имам забележки към конкретни ТВОИ твърдения!
Не ме пращай в "етера" и "пълното замръзване", върни се и на големите изолации, ако те вълнува първото изречение тук.

Лазаре,

Доста рядко се включвам за да посоча грешни (според мен) твърдения, по които и ти се литкаш, а си мисля, че най-са ти ясни.
Не ме коментирай за твърдения, които Тани ми приписва, вместо да си коригира 2-3 конкретно посочени неточности.

idunno,
Вероятно некоректно използвах твоето мнение, със съществото, на което, съм съгласен. Беше описал почти всичко и ми беше удобно за преход към ДРУГИ, ясно посочени неточности. Сори.

И за да не ми слагате чужди думи в устата ще се повторя:
Основната идея на ТАЗИ система е да ползва ФАЗОВИЯ ПРЕХОД на водата КАТО АКУМУЛАТОР.
Другите режими на работа са "ПРЕХОДНИ", относително кратковременни И СЪЩЕСТВУВАТ.
Предимства (не само според мен) пред разглеждани до тук:
- сравнително малък буфер/акумулатор, съчетава и ролята на земна серпентина;
- сравнително ниска температура на буфера, позволяваща оползотворяване на повече соларна енергия и акумулиране на земна, "БЕЗ ТП" в този участък (и без "преходните" режими);
- отпада необходимостта от бурно обсъжданата топлоизолация на буфера;
- съчетание от три системи - соларна, ТП и седмичен (вероятно) буфер.

Недостатъци (не само според мен):
- утежнена работа на ТП - вероятно сравнително по-мощна;
- съчетанието от три системи, неминуемо оскъпява;
- летният режим не ми е неясен;
- .........

За да не се "заяждам" пак и във връзка с "БЕЗ ТП" - би трябвало да е ясно на всички, включващи се в дискусията, ама май не е:
Фазовият преход в посока вода-лед НЕ СЪЩЕСТВУВА сам по себе си в разглежданата система.
Докато не включим ТП, никакъв фазов преход (замразяване) няма да се случи.
"Изпомпвайки" енергия от буфера, НИЕ предизвикваме този преход.
Обратният - лед-вода си се случва почти на самотек, но забележете - ПРЕЗ ЗИМАТА.
В този смисъл, какво се ме акумулирали през лятото, почти не играе, заради малкия и неизолиран буфер.

"Нека първият, който каже, че не е така, хвърли по мен камък" Остап Бендер. :)

П.П. Има писали след мен, но за пълнота
ще допълня. По-коректно е в горното вместо АКУМУЛАТОР да се ползва БУФЕР. На практика "акумулирането" е НАОПАКИ - когато черпим енергия физически "зареждаме" (създаваме условия) за явлението.
Тани - модератор
idunno написа:
Пълни глупости.
Когато има фазов преход или се освобождава или се приема енергия.Хайде да не спорим за неща, които са... известни...има една книга Термодинамика, там се обясняват нещата.
Хайде да си спестим обидите и да минем САМО на обяснения с физически закони!

Хората не случайно са казали:
КОГАТО СПОРИШ С ИДИОТ, ПРОВЕРИ ДАЛИ И ТОЙ НЕ ПРАВИ СЪЩОТО!

Четенето на термодинамика и разбирането ѝ са две различни понятия! Ако не вярваш, опитай се да разбереш подписа ми!

Кажи ми какво става, ако добавим енергия към определено количество вода, в случая 300 kJ / kg ? Ако се освобождава това количество топлина както твърдиш, не би ли трябвало водата да се загрее? До каква температура се загрява според тебе?
filmatoplo - майстор
Определено при фазата на замръзване на водата има енергия -щом казват физиците , друг е въпроса как точно се изразява , или ние как я регистрираме ,улавяме и ползваме .Ако се проведе експеримент -съд с вода с температура 12 градуса , боднат в нея сензор за мерене на температура , съда се вкарва във фризер ,започва замръзяване на водата -какво ще покаже термометъра :? .Да не ни пързалят нещо тия , замръзването на водата в клипа така или иначе ще се случи , както и нуждата на размръзяването , до тук нищо ново -по същата логика се заскрежава външното тяло на климатика :wink: -браво пръщи от енергия , а ама то иска цикъла да се повтори -тръц и дефрост за размръзяване :wink: .Пързалят ни .
ivanovbg - майстор
Тани написа:
Иванов, КПД на слънчевите колектори е много по-високо при загряване на течности с ниска температура. Буфера също не се нуждае от изолация, когато температурата не топлоносителя в него е по-ниска отколкото на околната среда, а целта ни е да го затоплим :wink:
А какво пречи течността която ще се нагрява в колекторите да е фреон и с термопомпата топлината да се вкарва в парафинов буфер. Хем ще си я ползваш директно после. Лятото махаш стъклата и го ползваш на обратно - да охлажда през нощта.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: