• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
:-D :-D :-D точно така са му казали на пича, дето казал за първи път,че земята се върти.
Чаро - Акълия
idunno написа:

Но изпадането в дебрите на теорията, не променя факта, че тази система е по-удачна от системите със сондаж и помпа, където опълзотворената вода заминава в канализацията(тъжната истина в 95% от случаите) и се чудят разни хора(собственици на ТП), как така първата година имах темперетура на подпочвената вода 12 градуса а тази е само 8,5 градуса-природата не е толератна в дългосрочен период, към хората, които се е**ат с нея.
:lol:

Чаро написа:
Има ли данни за сезонната ефективност на такава инсталация?
Или 'мойто гардже си е най-хубаво'?
filmatoplo - майстор
Аз си мисля че водата не замръзва в буфера , ами техниката я държи една идея преди това или около тази там фаза :? .
idunno - специалист
Каква всесезонната ефективност(реална) ще разбера другата година по това време :) :)
Тани - модератор
idunno написа:
E, това с латентната топлина е малко по различно.За да кристализира една течност, тя трябва да се ОТЪРВЕ от разликата между двата химични потенциала този на течността минус този на твърдото тяло, което е по своята същност е латентната топлина на кристализация т.е. за да кристализира трябва да се махне латентната топлина, иначе нанайси кристализация. :)
Но изпадането в дебрите на теорията, не променя факта, че тази система е по-удачна от системите със сондаж и помпа, където опълзотворената вода заминава в канализацията(тъжната истина в 95% от случаите) и се чудят разни хора(собственици на ТП), как така първата година имах темперетура на подпочвената вода 12 градуса а тази е само 8,5 градуса-природата не е толератна в дългосрочен период, към хората, които се е**ат с нея.
Именно. Точните термини не са важни , след като се разбрахме всички накрая и говорим за едно и също нещо :partyman:
ivanovbg - майстор
idunno написа:
:-D :-D :-D точно така са му казали на пича, дето казал за първи път,че земята се върти.
И са били прави. Земята не се върти - според теорията на относителността. Всичко зависи къде се намира наблюдателя.
valio2007 - специалист
ivanovbg написа:
Свещ дебела като се запали и стопи парафина в средата отвън е студена, нали. Ми твърдия парафин е също добър изолатор.
Парафина се слага в капсули и там идеята е друга. Има буфер с вода, в които капсулите плуват.
filmatoplo - майстор
Щраков описва тия работи , има го в темата -Latento буферен съд .
LazarGanev - "Велик майстор"
Обръщам се към всички участници - нека не спорим за глупости и да си мерим...пешките - общо взето същината е ясна на всеки, който има пропуски в процеса на обсъждане ще си припомни, учебниците и Гугъл също са на разположение.
8180 е припомнил какво ще се случи със съд с вода поставен в камерата. В буфера ще е същото, само че не трябва да пада под 0*С, т.е. системата трябва така да се сметне, че да не се ползва пълния капацитет на буфера (топлинния акумулатор), защото ако той замръзне целия ще се строши бетонния резервоар. Затова казах по-рано, че буферът трябва да е оразмерен добре спрямо топлозагубите на къщата, площта на соларните панели трябва също да е добре съобразена с големината на буфера. Ако се сложат повече панели - няма лошо - ще се вдигне температурата на водата в буфера, което ще облекчи термопомпата, но пък ако температурата се вдигне много - ще тръгнат топлозагуби към земния слой (изолация няма), което обезсмисля инвестицията за повишен брой панели. След първоначалното запознаване с материята, мисля че вече можем да пристъпим към дискутиране основни неща като например колко да е голям буфера за 100м2 жилище, колко панела трябва да има, какви подмолни камъни да се очакват и т.н. Освен това си мисля, че е добре тази тема да се отдели от старата, понеже става много дълга и тромава. Ако идруги са на това мнение - да помолим някой от модовете да я отдели със заглавие - това от клипа да речем.

ПП. Брях, 10 нови мнения докато пишех :shock:
valio2007 - специалист
Типично. До сега казаното , изцяло обезмисля всеки лев вложен в това поредно чудо на търговците, а ти го приемаш като даденост.
Да не би да продаваш подобни чудеса?

Аз продавам печки "Лъч". Много топлят през зимата и са без пари направо.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: