• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pansim - майстор
Имам две оцелели лунички на 220в и едната е точно като тази показана от ХИДРАЗИН, / с чип/
Другата е с дискретни елементи /пак импулсна/ С гасящ кондер не съм купувал и не смятам да си купя :)
hidrazin - майстор
Тани написа:
Не случайно написах масови , защото те преобладават, а ти въобще ги пренебрегна! И при тях ли КПД е толкова голямо?
Ами, не съм ги пренебрегнал. Написах "Ако си се набутал да си купуваш от тия дето се захранват с гасяш кондензатор, грец и един резистор си е за твоя сметка."
Между другото бях писал миналата година май някъде из форума. Преди май четири години в козирката (около 8см) на една външна ограда съм монтирал около 35 лунички на 220V 1.3W от този тип с кондензатор, грец и резистор. Нещо такова.
Изображение
Предназначението им е основно декоративно. За тези години само 3-4 дадоха дефект. След разглобяване (счупване) се оказа че им заминават кондензаторите - прекъсват. Напрежението се гаси с кондензатор - няма греене. Има само много нищожно от токоограничаващия резистор. Те си имат други недостатъци. Менят си яркостта в зависимост от захранването, при големи пренапрежения в мрежата и токът в диодите расте и това скъсява живота им. нищо не е предвидено за защита от пренапрежение. Ето и схема:

Изображение

А можеше да сложат поне един варистор и един супресор. Ето така:

Изображение

Но тези схеми са основно за светодиоди с малък работен ток. За по-мощни диоди кондензатора става доста голям и тежък. :)
:partyman:
pansim - майстор
Ха, варистор и супресор :cool:
Тази схема е бюждетна т.е. максимално евтина, кой го интересува защита от пикове. Колкото изкара -толкова.
Време е българина да разбере, че безплатен обяд НЯМА.
ditronix - специалист
Така е. Основен проблем на схемата "кондензатор-резистор -грец-светодиод е кондензатора-входния. С течение на времето стойността му пада драстично-два и повече пъти. И нещата се сговняват. Може да се замени с читав такъв,ама аз по-евтино от 1,50-2 лева не съм намирал. И затова 12 волтовия вариант повече ме привлича. Сегха ,ако трябва да сме честни и тези с чиповете дефектират. Може би защото са китайски. Покрай DRL модулите ги изследвах китайските чаркове. Процесори-копие на PIC12F683 обозначени като IA12F683 работят адекватно и напълно безпроблемно. Същото със стабилизаторите на 5V. Мощните MOS-FET-и обачееее-топлят. 70 градуса срещу 30 на оригиналните на ON CEMI. Фанах чука и попилях по един . Еми всичко е ясно от пръв поглед-кристал с площ не повече от 35-40% от тази на оригинала и само едно проводниче от кристала към дрейна срещу цели три в оригинала. Подозирам че пестят от мат'ряла и в силовите елементи това им чупи жълтите кратуни! Иначе пък ако нещата се правят с маркови елементи тая цена от 3-4-5-6$ е непостижима!
fox_vt - майстор
Хидра браво аплодисменти за старанието да постваш всички тия снимки и схеми,на косъм си най накрая да ги убедиш че грее светодиода а не захранването :lol: =D> =D>
Иначе и аз се замислих да разглобя 10 ватовата и да мерна с термометъра ама още е в гаранция пък и не е евтина.
ditronix - специалист
А бе никой не твърди че захранванията не греят и те. Греят си,но доста по-малко. Не отивайте в крайности. За да има светлина в крайна сметка трябва да има някакво нагряване. Колко ще е то зависи от типа "лампа". Сега си мисля,даже съм сигурен че на обикновените крушки захранването грее най-малко щото се състои само от две жици. От там нататък на всеки тип крушка захранващата част си грее по малко или повече,зависи от това как е направена.
fox_vt - майстор
Трудно е да се каже на това захранване :wink: във обикновенните крушки.Нали от там започна въпроса че вграденото захранване грее повече от външното такова.И също че захранване 220V към светодиод и 12V към светодиод има разлика в греенето.Така или иначе лед луните не им трябва чак толкова голямо охлаждане като на халогенните.
pavelari - майстор
Тани написа:
Някой ще публикува ли схемата на"драйвер" вграден в луничка за 220в. за да коментираме нещо конкретно, а не някакви абстрактни приказки базирани на предположения.
Тани, колегите имат перпетуум мобиле на тема отопление - да се публикува в раздел отопление!!! Грее а не консумира!!! Точно това е истината - загуби от 5 до 500% според схемата за понижаване. А тя може да е RC, R, L, /драйвер :)/ и т.н
от смешен наистина въпрос ама като казвам, че вграденото грее повече - те от зор ще изкопират целия гугъл....
pavelari - майстор
fox_vt написа:
Трудно е да се каже на това захранване :wink: във обикновенните крушки.Нали от там започна въпроса че вграденото захранване грее повече от външното такова.И също че захранване 220V към светодиод и 12V към светодиод има разлика в греенето.Така или иначе лед луните не им трябва чак толкова голямо охлаждане като на халогенните.
Да , браво , реалистично мнение!
fox_vt написа:
Чакай сега осветителното тяло грее така ли искаш да кажеш.Аз пък казвам че към светодиода се подава еднакво напрежение и ток независимо дали понижаваш от 12-220 или 110kV!И затова СВЕТОДИОДА отделя една и съща топлина.Драйвера не ме интересува в случая колко топлина разсейва.Още повече че човека е мерил температурата на платката на която са залепени светодиодите а тя дали има връзка с алуминиевия корпус може само да се гадае.
Драйвера в компакт със светодиода прави ПЕЧКА :) точно там е проблема - това което не познавате не ви интересува.. но сте полезен колега!
fox_vt - майстор
А да си се замислял че вградения драйвер който по една случайност е над светодиода може да се топли и от него. :-D А че в 10 ватовата луна има достатъчно място да го сложат там ама не те прости хора изкарали го външен.Утре ще кажа на колегата да ми върне инфрачервения термометър и ще измеря 10 ватовата,тия "масовите" със многото диоди,както и квото имам налично 12 волтово.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: