Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Caxo - специалист
Здравейте, след ураганните ветрове ми се разхвърчаха капаците(те отдавна бяха за подмяна). Имам около 15-20 нови гръцки капака, мисля да взема още от тях. Проблема е, че отива много разтвор за подмазването им и като цяло си е хамалогия. Има ли някакъв алтернативен начин на работа. Става въпрос за стар,здрав покрив - ребра, хоризонтални летви и керемиди с 2 канала. Няма никакви изолации, нито е подкован с дъски.... Ако не се лъжа в горния край на капака имаше дупка да се кове...
VLADO66 - майстор
И на мен ми се разхвърчаха преди няколко години капаците на оградата и им пуснах по малко пяна/да не се надигнат ако е повече/ и от тогава нямам ядове.
kam34 - специалист
Проблема е в разтвора и начина на подмазване. Класическата техника е с варов разтвор и подмазване отгоре, при което след няколко години замазката се отмива в улуците. Аз като правих покрива капаците ги зидах като слагах разтвора под капака и почти нищо отгоре, а самия разтвор с доста цимент и фибри. За 6-7 години нищо не е мръднало или напукано.
Svetoslavoff1 - майстор
Kam, би ли описал малко по-подробно. Имам само хоризонтално било (двускатен)
Благодаря!
kam34 - специалист
Svetoslavoff1 написа:
Kam, би ли описал малко по-подробно. Имам само хоризонтално било (двускатен)
Благодаря!
Още по лесно, разтвора с който ще мажеш го слагаш върху ръба на керемидите който ще покриващ. Капака го слагаш върху разтвора да залепи хубаво в него. Така си нареждаш цялото било, без да пльоскаш върху капаците разтвор. Един вид капаците са зидани на билото, разтвора е под тях и отгоре им няма нищо което да се рони с времето.
професионал - специалист
kam34 написа:
Капака го слагаш върху разтвора да залепи хубаво в него. Така си нареждаш цялото било, без да пльоскаш върху капаците разтвор. Един вид капаците са зидани на билото, разтвора е под тях и отгоре им няма нищо което да се рони с времето.
Точно това е начина, само че трябва да се слага разтвор и на снадката на капака - за да се залепи и уплътни следващият, като естествено разтвора трябва да е в съвсем умерено количество, за да не умазва целия капак - това което излезе се обира с мистрията и се запълва хубаво фугата! Тоталното обливане на капаците с варов разтвор е патент на.....( по-добре да не пиша това)!
Вадим Владимиров - специалист
А как стои въпроса с вентилацията на покрива? Или е без значение в случая :wink:

Тема "Алтернатива на подмазвани капаци ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: