• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Ето малко данни за работата.

Прикачен файл

SE.1.JPG
SE.1.JPG (44.46 KиБ) Видяна 2115 пъти

Прикачен файл

SE.2.JPG
SE.2.JPG (42.16 KиБ) Видяна 2115 пъти
torbalan - Дървен философ
LazarGanev написа:
torbalan написа:
И още един въпрос - ако ще разчиташ на слънчеви панели - какво ще правиш в дългите студени зимни нощи и мъгливите дни? :)
Торбалане, ти върна ли се няколко страници назад да прочетеш за какво и де реч? Говорим за буфер от лед, който може да ти даде енергия през дългите студени зимни нощи! Но после топлината в този буфер трябва да се възстанови - от слънцето и от земната кора заедно.
С цените на материалите съм наясно, това ми е работата - сигурно броя на офертите, които съм написал е повече от космите по главата ми :)

Ако ще замразяваш водата - идея нямам какъв топлообменник трябва да измислиш.
Почне ли да ти се обледенява топлообменника - пиши я бегала останалата енергия...
Отделно, че и размразяването после хич няма да е лесно...

Януари месец съм усвоил с термопомпата около 1750 киловатчаса. Спокойно може да приемеш, че през този месец от слънчевите панели няма да влезе почти никаква топлина - дълги нощи, мрачни и мъгливи дни...

От тези киловати може да сметнеш какъв буфер ще ти е необходим и колко колектори за да го сгреят.

Сигурен съм, че ще е по-скъп буфера от вертикален сондаж...
Ahmakov - специалист
torbalan написа:
...Спокойно може да приемеш, че през този месец от слънчевите панели няма да влезе почти никаква топлина - дълги нощи, мрачни и мъгливи дни... ...
Ahmakov написа:
... На покрива на гаража има тръби "черпещи" топлинна енергия от вятъра...
Тези тръби "черпят" латентна топлинна енергия и от мъглата, която кондензира по тях.
В най-лошия случай СОР-а на термопомпата ми е 3. Умножи 1750 по 3 и ми кажи колко тръби ще трябват, за да осигурят тая топлина в студените януарски нощи :)

Също така имай предвид, че ако пуснеш термопомпата да смучи топлина от вятъра - тръбите ще замръзнат за секунди...
Ahmakov - специалист
Ами тя системата се зарежда от няколко източника, не е само от тези тръби или само от слънчеви колектори или само от земята. Тук се търси натрупване на излишната, за момента, топлинна енергия, разтопявайки леда, а не директна консумация.
Тези тръби подават в буфера и то само когато за "загрели" и няма как да замръзнат за секунди. Поразгледай графиките, има моменти когато температурата в тях е по ниска и тогава те не работят.
Твойте тръби да не би да не са замръзнали? Каква е температурата на изпарение на фреона при теб? А температурата на земята около тях?
Ahmakov написа:
Ами тя системата се зарежда от няколко източника, не е само от тези тръби или само от слънчеви колектори или само от земята. Тук се търси натрупване на излишната, за момента, топлинна енергия, разтопявайки леда, а не директна консумация.
Тези тръби подават в буфера и то само когато за "загрели" и няма как да замръзнат за секунди. Поразгледай графиките, има моменти когато температурата в тях е по ниска и тогава те не работят.
Твойте тръби да не би да не са замръзнали? Каква е температурата на изпарение на фреона при теб? А температурата на земята около тях?
Ако ще топиш леда - трябва да влагаш топлина...
Топлина ако отнемаш - водата става на лед :)

Веднъж като се направи земната серпентина - за какъв дявол са ми останалите системи с огромна цена и почти нулев принос на енергия.
Ahmakov - специалист
torbalan написа:
Ahmakov написа:
Ако ще топиш леда - трябва да влагаш топлина...
Топлина ако отнемаш - водата става на лед :)

Веднъж като се направи земната серпентина - за какъв дявол са ми останалите системи с огромна цена и почти нулев принос на енергия.
Така по лесно ли схащаш какво казвам, какво разбираш и какво трябва да разбереш? :-D :wink:
Не разбрах при теб има или няма замръзване или не щеш да кажеш?
Той и Асан от Факултето така вика "Кат имам печка сиганска любоф, защо са ми тарби в земята, бе бате. Тва е харкума по добре на Белкантото. Знаиш колко ракия е тва?"
2v6 - майстор
torbalan написа:
В най-лошия случай СОР-а на термопомпата ми е 3. Умножи 1750 по 3 и ми кажи колко тръби ще трябват, за да осигурят тая топлина в студените януарски нощи :)

Също така имай предвид, че ако пуснеш термопомпата да смучи топлина от вятъра - тръбите ще замръзнат за секунди...
Как мериш COP-a ?
Ами по изчисленията за отоплението на къщата при -12 градуса са ми необходими 12 квт. мощност за да поддържам вътре 20 градуса.

Електрическата мощност на машината е 3.7 киловата. Така че сметката с СОР горе-долу 3 се връзва.

Не съм се мъчил да правя по-прецизни сметки.

Ако си любопитен - може да смятаме и по-точно :)
2v6 - майстор
torbalan написа:
Ами по изчисленията за отоплението на къщата при -12 градуса са ми необходими 12 квт. мощност за да поддържам вътре 20 градуса.

Електрическата мощност на машината е 3.7 киловата. Така че сметката с СОР горе-долу 3 се връзва.

Не съм се мъчил да правя по-прецизни сметки.

Ако си любопитен - може да смятаме и по-точно :)
Значи не мериш колко топлина ти произвежда термопомпата.
В такъв случай няма какво да се смята.
Аз по изчисления след монтажа на изолацията трябваше да ми падне консумацията от 6 на 3 kW, но ...
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: