Ето малко данни за работата.
Прикачен файл
SE.1.JPG (44.46 KиБ) Видяна 2115 пъти
Прикачен файл
SE.2.JPG (42.16 KиБ) Видяна 2115 пъти
Прикачен файл
Прикачен файл
LazarGanev написа:torbalan написа: И още един въпрос - ако ще разчиташ на слънчеви панели - какво ще правиш в дългите студени зимни нощи и мъгливите дни?Торбалане, ти върна ли се няколко страници назад да прочетеш за какво и де реч? Говорим за буфер от лед, който може да ти даде енергия през дългите студени зимни нощи! Но после топлината в този буфер трябва да се възстанови - от слънцето и от земната кора заедно.![]()
С цените на материалите съм наясно, това ми е работата - сигурно броя на офертите, които съм написал е повече от космите по главата ми
torbalan написа:...Спокойно може да приемеш, че през този месец от слънчевите панели няма да влезе почти никаква топлина - дълги нощи, мрачни и мъгливи дни... ...
Ahmakov написа:... На покрива на гаража има тръби "черпещи" топлинна енергия от вятъра...Тези тръби "черпят" латентна топлинна енергия и от мъглата, която кондензира по тях.
Ahmakov написа:Ами тя системата се зарежда от няколко източника, не е само от тези тръби или само от слънчеви колектори или само от земята. Тук се търси натрупване на излишната, за момента, топлинна енергия, разтопявайки леда, а не директна консумация.Ако ще топиш леда - трябва да влагаш топлина...
Тези тръби подават в буфера и то само когато за "загрели" и няма как да замръзнат за секунди. Поразгледай графиките, има моменти когато температурата в тях е по ниска и тогава те не работят.
Твойте тръби да не би да не са замръзнали? Каква е температурата на изпарение на фреона при теб? А температурата на земята около тях?
torbalan написа:Така по лесно ли схащаш какво казвам, какво разбираш и какво трябва да разбереш?Ahmakov написа:Ами тя системата се зарежда от няколко източника, не е само от тези тръби или само от слънчеви колектори или само от земята. Тук се търси натрупване на излишната, за момента, топлинна енергия, разтопявайки леда, а не директна консумация.Ако ще топиш леда - трябва да влагаш топлина...
Тези тръби подават в буфера и то само когато за "загрели" и няма как да замръзнат за секунди. Поразгледай графиките, има моменти когато температурата в тях е по ниска и тогава те не работят.
Твойте тръби да не би да не са замръзнали? Каква е температурата на изпарение на фреона при теб? А температурата на земята около тях?
Топлина ако отнемаш - водата става на лед
Веднъж като се направи земната серпентина - за какъв дявол са ми останалите системи с огромна цена и почти нулев принос на енергия.
torbalan написа:В най-лошия случай СОР-а на термопомпата ми е 3. Умножи 1750 по 3 и ми кажи колко тръби ще трябват, за да осигурят тая топлина в студените януарски нощиКак мериш COP-a ?
Също така имай предвид, че ако пуснеш термопомпата да смучи топлина от вятъра - тръбите ще замръзнат за секунди...
torbalan написа:Ами по изчисленията за отоплението на къщата при -12 градуса са ми необходими 12 квт. мощност за да поддържам вътре 20 градуса.Значи не мериш колко топлина ти произвежда термопомпата.
Електрическата мощност на машината е 3.7 киловата. Така че сметката с СОР горе-долу 3 се връзва.
Не съм се мъчил да правя по-прецизни сметки.
Ако си любопитен - може да смятаме и по-точно
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: