• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Директно не я меря, защото нямам топломер (дебитомер).

За дебита мога да съдя само по данните на помпата, но не знам до колко ще са верни.

Температура на вход/изход меря.
2v6 - майстор
torbalan написа:
Директно не я меря, защото нямам топломер (дебитомер).

За дебита мога да съдя само по данните на помпата, но не знам до колко ще са верни.

Температура на вход/изход меря.
Твоята система е с нисък разход на ток, заради липсата на помпи или вентилатори за външния кръг. Но не сложиш ли електромер и топломер може само да предполагаш какъв е COP-a. А дори и да направиш измерване, в друг двор и с друга система пак може да има значителна разлика.

Слънчевата енергия за отопление е най-лесно (и с най-малка инвестиция) да се ползва с термопомпа въздух-вода или въздух-въздух. Въздуха е достъпен навсякъде, дори и при апартаментите на високите етажи. Няма строежи на буфери, не заема място...

Оттук нататък е въпрос на баланс на разходите за ток и първоначалната цена.
a_stoev - майстор
torbalan написа:
Веднъж като се направи земната серпентина - за какъв дявол са ми останалите системи с огромна цена и почти нулев принос на енергия.
Стига с тези земни серпентини. Има места където не може да се ползва. Искат да има достатъчни влага в почвата, равен терен , голяма площ се копае което е скъпо удоволствие.
Половината къщи във Варна няма как да се пусне серпентина. На баир, подпочвени води няма. С ледника се удължава периода без слънце който може да изкараш без смущения в отоплението.
Не ми се търси, но до колкото разбрах системата е с междинен топлобменик фреон/вода, по точно антифриз и същия антифриз циркулира и до панелите. Така се ползва само една помпа за цялата външна водна част. Не мисля че има смисъл да се спира циркулацията към панелите, но все пак не съм наясно какви биха били загубите от обратно излъчване. Ако някой може да сметне.
Тръбата е стената на ледниковия акумулатор така замръзва от периферията и просто се дига новото на водата без опасност да се пръсне.

По напред ме набедихте че аз ви пуснах мухата, ама не бях аз, някой друг пусна клипа във форума и аз само взех да философствам по него ;)
То за пръскане не говорим изобщо... До сега не съм видял басейн да се пръсне, като замръзне :)

Това според мен не е проблем...

Проблема е, че като се обледени топлообменника - топлообмена се влошава много... То и за земната серпентина важи... Ако не е правилно сметната - възможно е да замрази почвата и да умре топлообмена...
2v6 написа:
...Слънчевата енергия за отопление е най-лесно (и с най-малка инвестиция) да се ползва с термопомпа въздух-вода или въздух-въздух. Въздуха е достъпен навсякъде, дори и при апартаментите на високите етажи. Няма строежи на буфери, не заема място...

За най-лесно не мога да кажа, вероятно си прав...
Но има няколко месеца със среднодневни температури под 7 градуса. При тази температура СОР-а почва да пада стремглаво...

Любопитен съм да разбера машина с ел. мощност 3.7 киловата, която не се изключва, колко ток ще изяде за един сезон... И каква площ те топли :)
ivanovbg - майстор
Сметката е елементарна, 3,7*24*30=2664киловатчаса месечно ако е нон стоп или около 400-500лева на месец. Не ми се смята дневна/нощна за по голяма точност.
E, естествено, че не работи постоянно...

Сметките ми варират между 110 лева през лятото и 400 през най-студения зимен месец...

Сумарно за целия отоплителен сезон плащам по-малко от хиляда лева за отопление...
2v6 - майстор
torbalan написа:
2v6 написа:
...Слънчевата енергия за отопление е най-лесно (и с най-малка инвестиция) да се ползва с термопомпа въздух-вода или въздух-въздух. Въздуха е достъпен навсякъде, дори и при апартаментите на високите етажи. Няма строежи на буфери, не заема място...

За най-лесно не мога да кажа, вероятно си прав...
Но има няколко месеца със среднодневни температури под 7 градуса. При тази температура СОР-а почва да пада стремглаво...

Любопитен съм да разбера машина с ел. мощност 3.7 киловата, която не се изключва, колко ток ще изяде за един сезон... И каква площ те топли :)
Предполагам компресора на твоята термопомпа е същия или подобен като моя:
Прикачен файл:
Compressor.JPG
Compressor.JPG (38.45 KиБ) Видяна 2931 пъти
Колко харчи и дава може да гледаш тук (термопомпа 3):
http://2v6.hobby-site.com

Консумацията не е константа и силно зависи от температурата в топлообменниците:
Прикачен файл:
pin_pout.JPG
pin_pout.JPG (77.89 KиБ) Видяна 2931 пъти
Оттук може да се правят изводи и за COP-а на "ледената" термопомпа. Антифриза в серпентината на ледения буфер в режим отопление би трябвало да е с температура около -5 градуса цяла зима :!:
Моя е коперланд, но не помня точния модел.

Иначе да, и при мен изглеждат горе-долу така нещата...
2v6 - майстор
a_stoev написа:
...
Не мисля че има смисъл да се спира циркулацията към панелите, но все пак не съм наясно какви биха били загубите от обратно излъчване. Ако някой може да сметне.
...
Да, прав си. Зимно време циркулацията през панелите не пречи да е постоянна.
Тъй като антифриза е с температура под 0 градуса, в много малка част от времето ще има много малки загуби.
ivanovbg - майстор
Имам 2 радиатора ламаринени 1,8метра на 60см. Искам да ги направя за слънчева батерия. Та мисълта ми е как да ги монтирам: последователно един над друг, успоредно - хоризонтални или успоредно вертикални за да имам най добър ефект? Идеята е докато е студено да си топля земята в парника. Системата ще бъде на самотек.

За изработката на панелите съм намислил следното: радиаторите се обкантват с дървени летви като от сенчестата страна се слага картон и после се омотават в 1-2 пласта скреч фолио. Целта е да е максимално евтино, че след най много месец и половина ще ги махам.
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: