Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
idunno - специалист
А, каво ще правиш, като след 1 година някоя основна част, като компресора даде фира, ще почнеш тема - Как да поправим моята евтина китайска ТП.Мого обичам поговорката- има неща ,които са направени, за да не се поправят.Ремонтонепригодни, май беше соц наименованието.Животът на една ТП е между 9 и 12 години - мисли в тези гарници.
kuuuuuul - майстор
И колко струва смяната на един компресор,че толкова те плаши :?
майната - напреднал
idunno написа:
А, каво ще правиш, като след 1 година някоя основна част, като компресора даде фира, ще почнеш тема - Как да поправим моята евтина китайска ТП.Мого обичам поговорката- има неща ,които са направени, за да не се поправят.Ремонтонепригодни, май беше соц наименованието.Животът на една ТП е между 9 и 12 години - мисли в тези гарници.
А не може ли въпроса да е АКО някоя част даде фира-защо трябва да е като задължително да даде фира.Сигурно искаш да ми кажеш ,че скъпа термопомпа никога не се разваля ?
Всъщност защо реши ,че китайската термопомпа е ремонтонепригодна ?
Ahmakov - специалист
майната написа:
А не може ли въпроса да е АКО някоя част даде фира-защо трябва да е като задължително да даде фира.Сигурно искаш да ми кажеш ,че скъпа термопомпа никога не се разваля ?
Всъщност защо реши ,че китайската термопомпа е ремонтонепригодна ?
Въпроса може да си го зададеш както искаш. По важен е отговора. Тези ... имат склонност да пукат външния топлобменник, през лятото. Тръбата на последния или предпоследния ред на вътрешния външен топлообменник, защото са два, се пръска около "една педя" и единственото спасение е "скопяване" на 2 тръби, намаляваш площа на топлообменника и т.н... Направо ми е чудно, как въобще, тръби с такава дебелина на стената издържат на това налягане. Сигурно ще е по правилно да се казва, не медни тръби,а цилиндрични профили направени от медно фолио...
майната - напреднал
Ето точно това имах предвид-професионално мнение от някой ,който има реално наблюдение.
Два въпроса-това е слабост при колко китайски ТП-2-3 модела или всички ?
Това ли е най-големият проблем реално -едва ли е толкова трудно да се сменят две тръби с по-дебели.
Всъщност най-важният въпрос е -наистина ли са вложени такива елементи-Copeland scroll ,electronic expansion valve и т.н.
Вярно ли са DC inverter и EVI фреонов кръг-ако това е истина дори за някои модели и производители при тези цени определено си струва риска.
Все пак ако човек реши да рискува кой производител или модел би препоръчал ?
idunno - специалист
Колега кuuul, мен не ме плаши смяната на компресор,защото това ми е работата :) .Плаши ме, когато хората се ориентират единствено по цената и винаги, ама винаги решават да купят евтина китайска ТП.Такава покупка е удачна само за хората, които... ще ремонтират джаджата, като даде фира.Една ТП има живот между 10 - 12 години, защото средно толкова е живота на компресора в нея.
майната - напреднал
idunno написа:
Колега кuuul, мен не ме плаши смяната на компресор,защото това ми е работата :) .Плаши ме, когато хората се ориентират единствено по цената и винаги, ама винаги решават да купят евтина китайска ТП.Такава покупка е удачна само за хората, които... ще ремонтират джаджата, като даде фира.Една ТП има живот между 10 - 12 години, защото средно толкова е живота на компресора в нея.
...И никога не сте попадали на читава китайска ТП-така ли ?
idunno - специалист
Ако под читава разбираш-изкарала 10 години, даже не съм и виждал.Принципно, хората си купуват агрегати от по- реномирани марки, защото се сещат,че евтиното излиза скъпо.
kuuuuuul - майстор
Който го е страх от мечки не ходи в гората :idea: Най важното в една ТП ,според мене, е управлението,другите неща са си стандартни и щом аз на времето успях да си направя ТП само с четене от интернет значи, че нещата не са толкова сложни.В последствие като тръгнах да си правя друга и направих сметка на нещата които трябва да купя установих че ще ми е по евтино да си купя готова и ако се наложи да я подобрявам.Разликата в цените е толкова голяма/почти двойно/,че и два компресора да се сменят пак си на далавера.
Или както някой беше казал `Който не рискува,той не пичели.` :lol:
idunno - специалист
Ти, какво разбираш под управление.Активно управление или мониторинга, който постваш в една друга тема, защото има малка разлика.
И всеки, който сам си направи ТП, ще му излезе по скъпа, но ако разбира материята няма да му опре и резултатът може би дори да е по-добър, защото едното е сериийно а другото бутиково.Под разбира имам предвид знае за енталпиите и другите там дреболии, демек учил го е.Ако не е ще му е много по-трудно.
Все едно да почна да конструирам асинхронен двигател, е не че се подценявам, ама няма да го направя.Има неща и неща ...
И като цяло направи си сам ТП въобще не е за направи си сам.Накрая китайската работи по-добре и всички отчаяно клатят глави.Но ентусиазъм трябва да има.... :)

Тема "Чилър - термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: