Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Dzver - специалист
нещо, ако не ти е ясно само попитай..
angel_ov - специалист
Благодаря!
Въпроси със сигурност ще излязат.
За кънки забрави сложно и опасно занимание. И със стълба не е просто трябва колан ако искаш да не си строшиш главата ,а със строшените стълбове си е хазарт. Намери някой приятел от енергото, бивш от БТКато, кабеларкаджия или интернетаджия въобще някой който е опъвал кабели по дереци. Все ще намериш някой да ти помогне без да те оскубе много. :prayer: #-o :partyman:
crez - майстор
angel_ov написа:
crez написа:
В продавалника се търкаляха такива, провери дали са още там.
Необятно е. Не ги открих, а и как са ги кръстили.
Провери и в аукцион бг може и там да съм ги видял.
angel_ov - специалист
Кабела е опънат! Остава да се подвържи към трафа и таблото. След ровене в нета четох мнения за заземяване на 0-та поради отдалечеността на трафа.
Ваше мнение?
angel_ov - специалист
От същия алуминиев проводник до пръта да пусна или да купя меден? На какво отстояние от вилата да го забия? Подцинкована тръба ще свърши ли работа?
hidrazin - майстор
Уф. При теб май разстоянието меше голямо? По спомен да не ровя 17 стълба по 30-50 метра. :? Това си е към 700 метра. Браво за това че си го направил сам.
Само ми се струва че няма да минеш с един заземителен кол. Едва ли ще успееш да свалиш толкова съпротивлението толкова само с един. Става и с поцинкована тръба - поне цол и половина - два цола и дължина 1,5 - 2 метра. Забиваш три такива. Най-добре в триъгълник на по 1,5-2 метра една от друга и ги свързваш с поцинкована шина чрез заварка. Може да са и в една редица и пак с шина и заварка. От най-близкото място откъм къщата си оставяш да стърчи едно парче шина и от там си правиш връзката към таблото. Заварките натъркай с парче асфалт още докато са горещи за да не корозират.

Изображение

Има и готови заземителни колове със заварено парче шина към тях. Копаеш малко за да може после да заровиш шината и коловете, заваряваш всяка шина към предходния кол и от последния оставяш едно парче да стърчи над земята за да направиш там връзката.
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3814-0004
Мисля може да се намерят и по-евтини. За кабела - може и алуминиев. Ето тук малко идеи:
http://euroengineeringbg.com/catalog/wi ... ng-protect
Връзката между проводника и заземлението трябва да е много надеждна иначе целия цирк няма смисъл.
Успех!
:partyman:
angel_ov - специалист
Голямо, голямо колко да е голямо? Само 750 метра :) Много благодаря!
:prayer: :partyman:

Тема "Кънки монтьорски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: