• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
MrMurdjo - майстор
В Габрово достъп до Гугъл нямате ли? То вярно, че ви сполетя буря, ама то е от скоро.
Срещам доста схеми със SG3525, но в момента нямам време да търся дали са пълни аналози с КА3525, вероятно да.
Картинки на схеми всякакви

http://homemadecircuitsandschematics.bl ... rcuit.html
http://hvlabs.hu/inverter/inverter.html
http://nickzouein.wordpress.com/electro ... -inverter/

Не очаквай напълно готово по твоето задание решение. Но пък и не видам особена трудност да се синтезира пълна схема с подзарядд на акумулатора и превключване при отпадане на 220 в.
pansim - майстор
Любомире, не усещаш ли, че се излагаш. Нали си студент - искаш нещо да научиш. Ако е така престани да хленчиш, и вземи да четеш. Казваш че си прочел много за УПС-те. Ето ти готова идея:
1. взимаш за основа схемата с ТЛ494.
2. Поставяш вместо нея КА3525 или аналога и SG3525.
3. отваряш даташийта на тизи чип, и гледаш кои елементи са за определяне на честотата.
4. Поставяш елементи за 50 херца честота.
5. изхвърляш всички биполярни транзистори от руската схема и поставяш на тяхно място IRFZ44N,
като гейта на мосфетите свързваш към изходите на КА3525 през резистори 20 ом. При трудности - виж даташийта на чипа.
6. С осцилоскопа мериш къде какво се получава - на гейта на мосфетите трябва да има правоъгълни импулси с амплитуда не по-малка от 10 волта.
7. правиш зарядно с ЛМ317.
8. Казваш тук във форума какво си постигнал и ако има нерешени проблеми - ще се опитваме да помогнем.

Това е в общи линии....нищо сложно няма.

ПП ако съм пропуснал нещо, моля поправете ме колеги :partyman:
Найденов - специалист
Наистина е важно какъв акумулатор ще се ползва, та оттам да се избере правилната схема за заряд. Предполагам, че ще се ползва SLA акумулатор (оловно- гелов акумулатор, ако това е правилното название).
Ето, виж тази схема:
Изображение

Повечко подробности може да прочетеш тук:
http://radiokot.ru/circuit/power/charger/01/

Схемата е разработена точно за този тип акумулатори и предлага настройка на зарядния ток според капацитета на акумулатора. Освен това след достигане на заряда на акумулатора поддържа малък заряден ток за компенсиране на саморазряда. Интегралната схема не е дефицитна и скъпа- купувал съм я от Петров Електроника за около 3- 4лева преди време.
Схемата съм я правил и се държи добре. Може да "изчистиш" от нея ампер- и волтметъра и галетния превключвател и да подбереш резистор, който ще определи зарядния ток за конкретния акумулатор, който ще ползваш.
sstefanov - майстор
Любомир Иванов написа:
Как може помощта цитирам: смени си професията да не е правилно разбрана от мен.
Не ми изопачавай думите!
Казах, ако не разбираш как работи онази схема да си смениш професията.
(ама ти май наистина не разбираш...)
Любомир Иванов - напреднал
Няма смисъл да влизам повече тук. Айде със здраве. Благодаря на тези, които ми помогнаха с нещо.
pansim - майстор
Мдаааааа...ето днешните студенти колко могат и колко искат да научат.
Почти всичко му поднесох на тепсия ама...
"Светло" бъдеще ни очаква с такива специалисти :axe:
MrMurdjo - майстор
Нищо де, ако се захване да го реализира, нищо чудно да съжали, че така ни е отсвирил :-D
Любомир Иванов - напреднал
UPS-а е готов и работи. С неук студент и камбана биеща на преподавателя взе, че всичко е наред. А да не забравя на драгите експерти мосфетите са IRFP064N и въпреки, че не са IRL (и ВЕРОЯТНО гейтовете им НЕ се управляват с лог.нива) пак си бачкат. :-D Никак не съжалявам, че се захванах точно UPS да правя, даже съм си много доволен. Ех майко вие какви експерти сте ...

Благодаря за съветите на всички, които искаха да помогнат, останалите да професорстват колкото си искат.

Прикачен файл

зарядно устройство.jpg

Прикачен файл

схема.jpg
hidrazin - майстор
Ами сложи някоя снимка на платките и готовото устройство за да видим какво е излязло накрая.
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Имам нужда от схема на UPS за компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: