Мисълта ми е, че според мен, за един неголям рутер тези мотори ще ти свършат работа. Особено ако ползваш и хубави драйвери да им осигуриш оптимален ток и захранващо напрежение.
edesign написа:аз когато си правих рутер правих сметките така:В сметките липсва винта. Ако мислено разгънем една навивка от винта, можем да я сравним с клин с дължина обиколката на винта по средната линия на резбата и височина стъпката на резбата.
1Nm означава, че ако мотора върти един кръг с радиус 1 метър то на периферията може да закачим 100 грама тежест и той ще я повдигне, по тежко той не може.
Намаляваме рамото да приемем оста която въртим с диаметър 2 см ( не слагам 8мм защото така или иначе има достатъчно загуби от триене,а и сметката е идеализирана) -> значи при рамо 1 см той-може да помръдне 10 кг.
На моята фреза изработена от плътен дуралуминий Z оста заедно със шпиндел мотора тежи около 8 кг значи на мотора не му остава много сила да я вдигне. По другите оси е по-добре защото там е само силата на триене и натиска за обработка на материала. Самият аз сложих 3,1Nm и няма пропуск на стъпки дори при обработка на алуминии.
А драйвера за мотора е много важен особено decay модетата. Той ще гризне също доста от тези максимални данни за мотора.
препоръчвам ти да не си правиш като за първи път с ПИК16 - има апликация за PIC33 с готов софт в станицата на microchip. Но има и доволно много чипове които се справят добре.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: