За сега техниката не решава кадърно въпроса с измерване на влагата ;всичките измислени чипве имат лоши характеристики и най важното си променят параметрите с времето.Има един метод,който е много точен но не се използва масово - психометричния.Имам идея да направя такъв електронен,но за целта ми е нужен икроконтролер,който да следи показанията и да ги сравнява с психометричната таблица.Търся съмишленик,който може да направи такава програма.
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
soton
- специалист
49 мнения в "Да направим влагомер"
fox_vt
- майстор
Тия с косъма не са ли точни
Аз имам електронна метеостанция ама влагомера се прецака,няколко пъти го чистих със спирт и се оправя за кратко.После ми казаха че не трябвало да се чисти така щото имало няква емулсия върху датчика и я изтривам.И сега си търся такъв с косъм да няма кво да му се чупи.И все пак ако успеете да направите някакъв електронен влагомер пишете ме и мен за една бройка 

world_explorer
- специалист
От два темометъра. Единият е с тензухена марля около сондата. Тази марля от другата страна е потопена в обикновенна вода. Идеята е марлята непрекъснато да е мокра в досег с въздуха. Това имитира 100 процента влажност. Другият темометър си мери въздуха в помещението нормално. Получава се разлика в показанията. На тази база измерваш влажносста. Има и таблици но незнам откъде да се вземат. Потърси в нета. Има и специални такива уреди които също са с два термометъра, като единият има памук, който се мокри и вентилаторче за поток въздух. Отчитането е по същата таблица. Предполагам, че може да се вземе от някой справочник за свойствата на влажния въздух. Дерзай. 

soton
- специалист
Без да се обиждате ама на мен ми се искаше да ми пише някой дето разбира от програмиране на микроконтролери,а не да ми обяснява какъв е метода.Аз ползвам тои метод отдавна,но ми се иска да минимизирам схемното решение като ползвам микроконтролер,а ми е късно тепърва да ставам програмист! 

8180
- майстор
soton написа:Без да се обиждате ама на мен ми се искаше да ми пише някой дето разбира от програмиране на микроконтролери,а не да ми обяснява какъв е метода.Аз ползвам тои метод отдавна,"Без да се обиждаш" и ти:
- Програмистът виртуозно може да програмира всичко, АКО някой му дефинира алгоритъм и среда - него не го интересува какво и как измерва/визуализира - влага, температура, алкохолно съдържание.
- Ако си сигурен, че ти е известен алгоритъм, по-читав от този, заложен в чиповете, просто търси програмист, който да го изпълни за микроконтролер.
Заглавието "Да направим влагомер" е доста по-широко, ИЗКЛЮЧВА претенцията за "супер компетентност" и, СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО, колегите се опитват да ти ПОМОГНАТ - защо се сърдиш?
И аз бих искал "да направим влагомер" и вярвам, че колегите, ще споделят КАК е най-добре.
Дори да пропуснем съществената грешка в наименованието на класическия метод, имам контролен въпрос:
Колегата world_explorer твърди, че със/без вентилатор, психрометричната таблица е една.
ТИ какво ще заложиш като задание към програмиста?
Тема "Да направим влагомер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература