• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perso - напреднал
Живея в къща 2 етажа, пвц дограма 5 см. изолация.
В момента се отоплявам с дърва и въглища, мръсотия, хамалогия и 1500-1600 лв. на отоплителен сезон. Разхода за отопление е средно 300 лв. на месец/ 10 лв. на ден.
Инсталацията е с центален щранг, разширителен съд и чогунени радиатори.
При 60С на циркулиращата в системата вода и външна темп. - 10-15С дома е екстра!
Имам следната идея, да свържа на байпас газов бързонагряващ бойлер, който да го захранвам с бутилки - абонамент или от газстанцията. Бойлера ще го пускам 2-3 пъти дневно за загряването на водата.
Интересувам се какви градуси на водата подържат бързонагряващите бойлери, при 10-20 мин. непрекъсната работа и съответно консумация на газ?
filmatoplo - майстор
Да се топлиш с газов бойлер все едно е котел :?
perso - напреднал
Точно това е идеята!
За бойлер пари няма да давам защото имам от къде да го взема, сомо ще го излъскам, профилактика и това е :)
filmatoplo - майстор
Не знам дали ще има толкова дебит газта с бутилка на пропан бутан :?
perso - напреднал
Точно затова питам. Една бутилка е 30-40 лв., при 2-4 паления на ден за по 10-20 мин., ако изкара 3-4 дена, ме устройва отвсякъде 10-12 лв./ ден - екстра!
LazarGanev - "Велик майстор"
Отоплението на пропан-бутан е много по-скъпо от това на дърва и въглища
torbalan - Дървен философ
Всъщност, май е по-скъпо от всеки друг вариант... Не знам директно на ток ако се топли човек дали ще е по-скъпо от пропан-бутана...
ESPACE - майстор
На кантар е дневната с пропан-бутана.
isko6p - специалист
Газовия бойлер роботи при определено налягана. Изводи 1/2.Вътре има разни карантии и око мине топла вода не знам какво ще стане,също има датчици за температура,и поддържане на горенето изгорели газове,налягането на водата контролира притока на газ.Имам газ.бойлер проточен 13кв на пропан а на метан 6/7кв. Без тези защити става много опасен.
perso - напреднал
Бойлерът с който разполагам е 9 кВ, има 6-8 реда горелки, които греят серпентина в пластинчатка. Освен една биметална пластина други джаджи не виждам. Както писах ще се пуска докато температурата на циркулиращата вода достигне 50-60 С. и от там нататък, гасене и спиране на крана с газта до другото подгряване.
Интересува ме разход на газ при непрекъсната работа 15-20 мин.
Ясно е, че газът не е ефтин но хамалогията с дървата и въглищата ми омръзна и другият момент е, че няма кой да се занимава с палене и подържане на котела.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с газов бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: