• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
ge6aaaa3 написа:
hidrazin написа:
И какво му е на емитера? Погледана ли какъв е транзистора?
:partyman:
PNP е и какво? На емитера има +, на базата -. Диода е свързан в права посока както и да го погледнеш.
А не трябва ли да е NPN? И махни този диод, излишен е.
ge6aaaa3 - специалист
В моя случай, съм сложил NPN, за да изключва след време. Тази схема/с PNP/ е направена след определено време, да включва. На трето краче, сигнала изглежда така:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''|_________________________________________
Диода служи като съпротивление в базата/около 200 ома/.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ge6aaaa3 написа:
Не е вярно това. Нито диода се държи като съпротивление, че и 200 ома, нито е сложен затова на схемата.
Той на тая схема е за тежест и само пречи. При малко по-различна схема щеше да е необходим, но при тая - не. Отделно този транзистор работи в активен, а не в ключов режим. При това върху релето ще има не повече от 10,8V - не че няма да работи ама някакси ми вади очите.
shadow__01 - майстор
ge6aaaa3 написа:
В моя случай, съм сложил NPN, за да изключва след време. Тази схема/с PNP/ е направена след определено време, да включва. На трето краче, сигнала изглежда така:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''|_________________________________________
Не знаех, че от типа на транзистора зависи дали ще включва или ще изключва. И от къде си сигурен, че на тази схема сигнала е точно такъв? На осцилоскоп ли си го гледал?
ge6aaaa3 - специалист
shadow__01 написа:
ge6aaaa3 написа:
Не знаех, че от типа на транзистора зависи дали ще включва или ще изключва. И от къде си сигурен, че на тази схема сигнала е точно такъв? На осцилоскоп ли си го гледал?
Сигурен съм, защото така пише в даташиита, а и съм го пробвал със светодиод/нямам осцилоскоп/. :)
abcdefghijklmnopqrstuvwxz, как да не работи в ключов режим транзистора? Точно си е в ключов режим,няма синусоиди и разни там полегати сигнали, има правоъгълници.
На показаната схема транзистора е PNP и така свързан не работи в ключов режим, а в активен.
Ако на неговото място сложиш NPN (както ти си направил), тогава ДА - работи в ключов режим.
Типа на транзистора определя логиката на работа, но и от релето може да се обърне логиката ако има НО и НЗ контакти.
Според мен на мястото на този диод е редно да има съпротивление иначе при високо ниво на изхода на 555 и NPN транзистор, реално изхода на 555 е на почти на късо.
Като гледам вътрешната структура на 555 няма кой да ограничи тока.
ge6aaaa3 - специалист
Точно за това казах, че действа като резистор диода, защото като го махна, 555 започва да грее. По принцип, когато съм правил други схеми с 555, си слагам резистор...
Спазвай си принципите да няма пуф.

Хубаво де след като "диода се държи като съпротивление 200 ома", що не го сложиш директно на 12V би трябвало да протече ток 60mA (нищо работа - трябва да издържи). - пробвай като искаш ама внимавай щото ще има пуф, ако захранването е стабилно (пр. - акумулатор) и няма защити.
Колко точни трябва да бъдат тези 5сек? Ако не държиш на точноста , това което иска е елементарно и се прави с един транзистор и 4-5 елемента покрай него. Безмислено е да слагаш таймер
  • 1
  • 2

Тема "Реле за време със задръжка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: