Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
3 Axis TB6560AHQ - от този китайски драйвер не очаквай надеждна работа. Ще върти, ще движи нещо, ако не изгори скоропостижно, но няма да оползотвори реалните възможности на моторите.

Колкото до полиамидните гайки, моите наблюдения са, че се износи железния винт в средната част, там-където най-често работи, преди гайката да стане за смяна. Новата гайка, като обера луфта в средата, затяга в краищата.
tsenkov - специалист
menka написа:
Здравейте колеги,
много полезни мнения в темата, а и в другите две - огромен респект към всички колеги, за ценните съвети.
От скоро умувам върху собствен хоби проект, с цел запознаване с CNC материята, като засега съм поръчал само моторите(17HS19-1684S NEMA 17) и контролер с драйвери(3 Axis TB6560AHQ).

Абсолютен начинаещ съм в сферата и имам доста въпроси. Ще питам едно по едно, за да не досаждам много.
Защо се предпочитат/препоръчват пластмасовите гайки за трапецовидните задвижващи шпилки, и има ли откъде да се поръчат онлайн?

Поздрави!
Колега, улучил си на 50%. Платката е добра за хоби проекти.Минали са ми през ръцете 6 броя,всички тръгнаха от раз, четат си входовете.Проблемите са че са бавни.Поставял съм ги на различни машини/като габарит/ качествена механика но повече от 600мм/мин не можах да стигна.ползвах двигатели 190 Oz/in, въпреки че по каталог бяха 270 Ползвал съм само от сините платки,чакам всеки момент да ми пристигнат две от червените, някои беше писал че са по добри. Като доидат ще докладвам резултатите. По нова година си купих двигатели 2 Н/м и 3Н/м с 4,2А драивери и се родих.На машина 750 х 900х100мм започнаха да изпускат стъпки при 2800-2900мм/мин.Минах на 1/2 стъпка ,ограничих от мотор тунинга на1500мм и ела виж какво става. Твоите двигатели са много слаби и стават единствено за демонстрации. Трапецовидни винтове всички купуваме от Бактреид, според мен са добри. За гаики доста се е писало из форума, всеки прави това което може. Някъде назад съм качил снимки на гаиките които правя. Ако те интересува мога да се разровя и да дам данните на двигателите и драиверите.
4i4kotrevi4ko - специалист
MrMurdjo написа:
Колкото до полиамидните гайки, моите наблюдения са, че се износи железния винт в средната част, там-където най-често работи, преди гайката да стане за смяна. Новата гайка, като обера луфта в средата, затяга в краищата.
Това не е добре. Явно бронзовата ще износва още повече :?
А какво имаш предвид с това затягане в краищата? Те гайките е желателно да имат притягаща скоба, за да седят плътно по винта. При мен го установих това, защото се получаваше едвам доловима вибрация.
edesign - специалист
angelfilev написа:
В сметките липсва винта. Ако мислено разгънем една навивка от винта, можем да я сравним с клин с дължина обиколката на винта по средната линия на резбата и височина стъпката на резбата.
10-те кг сила, която си сметнал е силата, която тласка "клина", а той може да премести доста повече.
Добре е, че си сложил 3,1 нм, но и с по-малко би могло.
Аз написах, че сметката е "идеализирана", исках да хвърля малко яснота какво значи Nm. А иначе винта е клин, но новата гайка върви трудно (затяга), след като се износи пак така. Конструкцията има други кривини, мотора не поддържа този въртящ момент при всякаква скорост и т.н. така, че с добра точност мисля съм сметнал. Пробвал съм обработка на алуминий с 2 и нещо Nm но пропуска стъпки. Тук електрониката не я гледам защото е скъпа и готова и причината е само в моторите.
Но както казах ако се обработват неметали, дебела пластмаса се реже на пасове с по-малка дълбочина то може да се използват и по-малки мотори.
dobrev - специалист
Goshi написа:
Пластмасови (по-скоро тефлон и полиамид) се предпочитат заради по-малкия коефициент на триене със стомана. Недостатък е че се износват по-бързо и се появяват хлабини, които водят до неточности, но пък от друга страна почти не не износват винта. Може и да се продават, но според мен като цяло е по-добре да си купиш материал и да си направиш сам няколко гайки да си имаш в шкафа и като започне да се износва едната гайка развиваш, изхвърляш и слагаш следващата.
Това са винта и пластмасовата гайка, които ползвам, закупени от Бактрейд Явор. Вървят чудесно без никакъв луфт. Гайката е монтирана в корпус от лагерно тяло, каквито ползвам за направляващите и се намира между две желязни шайби за точно фиксиране. УСПЕХ!

Прикачен файл

10062012302.jpg
menka - напреднал
А от тези два вида полиамид - черният ли е по-подходящ?
dobrev - специалист
menka написа:
А от тези два вида полиамид - черният ли е по-подходящ?
В каталога на MAEDLER стр.290 / http://www.baktrade.com/uploads/files/M ... e40_en.pdf / пластмасовата гайка е от следния мателиал: Plastic (PA6.6 with MoS2) и е черна на цвят. Предполагам, че трябва да се търси нещо подобно.
tsenkov - специалист
Да се похваля с новата си играчка-350х500х80мм , скорост до 3500мм/мин.
Прикачен файл:
Снимка0195.jpg
Прикачен файл:
Снимка0194.jpg
Прикачен файл:
Снимка0190.jpg
Прикачен файл:
Снимка0191.jpg
MrMurdjo - майстор
Хубава се е получила играчката :partyman:
4i4kotrevi4ko - специалист
tsenkov написа:
Да се похваля с новата си играчка-350х500х80мм , скорост до 3500мм/мин.
Скорост по коя ос?
Другото, за което искам да попитам, е защо имаш две захранвания и защо за z-axis предавателното число ти е 1:1?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: