Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alexiva - специалист
Здравейте,
замислих се за следното. Не се ли губи огромна част от отоплението на дадено помещение при положение ,че вертикалните тръби на парното/които си плащаме всики/ са боядисани с блажна боя? Според мен тя е топлопоглъщата и се явява като изолация на тръбите и им пречи да излъчват. Да не говорим колко се е напукала и се лющи. С какво е удачно да се боядиса според вас ако евентуално се свали с пистолет за горещ въздух, въпреки че не виждам как ще се направи от задната страна на тръбите? И въобще не е ли най-добре да не са боядисани въобще? Тогава мисля,че биха излъчвали най-силно. Мислех си евентуално да се боядиса с бронз, понеже е топлопроводим, но прочетох ,че било напълно погрешно, защото създавал нещо като щит и пречило да излъчва. Лично аз не виждам никаква логика, но може просто да не мога да си го обясня. Има и друг аспект според мен. Какво ще стане след боядисването при награняването на боята. Дали няма да е вредно за здравето на хората. В едната ми стая са боядисани с латекс дори:)
LazarGanev - "Велик майстор"
А не си ли се замислял, че по принцип тези тръби трябва да са идеално изолирани и да отпадне таксата за сградна инсталация? :)
VLADO66 - майстор
Ще ти отговоря с една случка от казармата.Всяка пролет и есен техниката/камионите / минаваха преглед при който всички двигатели се боядисваха с бронз.Чудехме се защо на най-малкия баир загряват докато на една старшинка не му светна да обели покритието на двигателя.Оказа се че отдолу се показа най-малко 1см.покритие от бронз-всяка пролет и есен по един пласт :wink: .Така че трябва бая пластове боя да нанесеш на тръбата за да има някакъв изолиращ ефект.
alexiva - специалист
VLADO66 написа:
Ще ти отговоря с една случка от казармата.Всяка пролет и есен техниката/камионите / минаваха преглед при който всички двигатели се боядисваха с бронз.Чудехме се защо на най-малкия баир загряват докато на една старшинка не му светна да обели покритието на двигателя.Оказа се че отдолу се показа най-малко 1см.покритие от бронз-всяка пролет и есен по един пласт :wink: .Така че трябва бая пластове боя да нанесеш на тръбата за да има някакъв изолиращ ефект.
Бронза е метал. Според мен би трябвало в случая с камиона и дебелия слой да има дори охлаждащ ефект. Може да не съм прав, но ако е така обяснете защо. Ако беше блажна боя според мен камиона би загрявал повече. Относно отпадането на таксата за тръбите подкрепям! Кутия от картон пълна с полиуретанова пяна и готово. Само,че ква ми е гаранцията ,че бай Иван под мен няма да си изреже пяната след като уж изолираме? Търся съвет наистина! Помогнете с какво да боядисвам или пък да го оставя голо:)
marian1 - майстор
Преди години в Кремиковци бяха почнали да произвеждат радиатори - все още има тук-там - бяха правили изчисления и се оказа че колкото по малко слоя боя има толкова повече отдават - пробата беше правена гол радиатор, на грунд, на една ръка над грунда и на две ръце. Загубата идваше ( по спомен ) около 15-20%

Съвет - никакъв топлодух - взимаш един лист от механична ножовка и на ръб сържеш - изчистват се до блясък - пробвано е монгократно с отличен успех!
VLADO66 - майстор
Нека го кажа така-има като всеки материал топлоизолационни качества,но те са нищожни.
alexiva - специалист
marian1 написа:
Преди години в Кремиковци бяха почнали да произвеждат радиатори - все още има тук-там - бяха правили изчисления и се оказа че колкото по малко слоя боя има толкова повече отдават - пробата беше правена гол радиатор, на грунд, на една ръка над грунда и на две ръце. Загубата идваше ( по спомен ) около 15-20%

Съвет - никакъв топлодух - взимаш един лист от механична ножовка и на ръб сържеш - изчистват се до блясък - пробвано е монгократно с отличен успех!
Пистолета за горещ въздух може да навреди на тръбата ли? Съседите ще полудеят ако почна да стържа като луд:) И ако тръбата остане гола,без покритие дали няма да изгние бързо? Под блажната боя има някакъв червен грунд, не знам какво е де. Знам,че преди години имаше някаква червена оксидна боя, но може и да говоря глупости:)
ESPACE - майстор
Червения грунд най вероятно е оловен миниум.

Тема "Топлопроводимост на блажната боя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: