Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
torbalan - Дървен философ
И аз не разбрах какво заваряваш...

Ако проблема ти е, че е тънък детайла, а тока голям - не виждам как ще го решиш със съществуващата техника... Не че не може, ама си е разправия.

Иначе може да опиташ да правиш последователност от точкови заварки долепени една до друга.
Слагаш капка, дигаш електрода, докато шлаката още е червена - слагаш следващата капка...

Опитвал съм - получава се някаква заварка.

Също така, ако е възможно, слагаш ламарините върху някакво дебело желязо и заваряваш отгоре. По този начин като се стопи - не протича.

Другото сам си го написал - нисък ток и тънки електроди... По тоя повод отдавна се каня да си купя някакви тънки и свесни електроди.
gogo7777 - майстор
Нещо не съм схванал, че заварява с трансформатор :? , а и сега не схващам баш какво питаш, но ще се пробвам пак :-D .

Не знам какво правиш с тая ламарина 1,2мм, но много рядко е нужно цял шеф към по-дебел материял. Ако все пак е необходимо и трябва да го изпълниш с електрожен, ще ти е нужен опит. Трябва да следиш ядката на ваната да е по-малка и да я водиш само в провара. Това се постига като забиеш електрода вътре във ваната. Пробвай с 2мм електрод на най-малкия ампераж, който предлага електрожена. Дръж електрода под ъгъл около 70-80 градуса спрямо по-дебелия материял. Ако има вариянт да заваряваш на наклонена вертикална позиция ще ти е по-лесно. Направи си прекъснати шевове и след това ги съединявай. Не изчуквай цялата шлака, а само където ще започваш заварката. Разпалвай електрода на сантим от провара. Ако видиш, че прегаряш ламарината спирай (колко често зависи от опита, който имаш).

Право-токов се прави лесно, с изправителни диоди и дросел. В нета има хиляди схеми. Ще постигнеш 100 херцов апарат и ще можеш да заваряваш с още 5-6 вида базични електрода.
Накарай и най-големия майстор да направи постоянен заваръчен шев между квадратен профил с дебелина 2мм и ламарина 1,2мм и да видим дали ще успее.
Накарай някой майстор и се убеди сам :-D
Има ли някаква характеристика която да отличава обикновен промеливотоков електрожен от друг обикновен променливотоков електрожен освен изходният ток?
Има и то голяма. Начина на навиване и разположение на намотките, материяла формата и качеството на желязото, дебелина на проводниците и сечението на силовите кабели.
Ако има подходящ диод - не може ли да върже последователно и да заварява с импулси на 50 херца. По този начин ще намали тока на половина.

Друг вариант за намаляване на тока, който ми идва на ум, е с някакъв товар последователно на първичната намотка - реотан за печка примерно...
gogo7777 - майстор
Ми де да знам :? . Ще го намали тока, ама ще има ли ефект не знам. Тогава може да пробва да заварява в обратна полярност с Вежена (ръкохватка на +). Ще намали отдадената енергия с горе долу 1000 градуса и ще трябва да суши електродите задължително.
profesionalist_wood - майстор
Абе занеси го на някой специалист да ти го направи с ВИГ заваряване...
zandor - специалист
Много благодаря на всички за отговорите, ако на някой нещо му хрумне да пише сигурен съм че темата е интересна за всички начинаещи.
тия дни ще се занимавам с един проект за изправително модулче с дросел което имам намерение да вържа след електрожена - за сега за да не се налага да го отварям.
В тази насока чакам идеи за дросела - мисля да го навивам с някакъв кабел с изолация с сечение поне 10кв мм.
Някакви идеи, брой намотки, върху какво. Имам едни стари дросели който са по 250-300вата за запално за лампа - дали ще свършат някаква работа техните магнитопроводи.Някакви идеи за направа на дросел без магнитопровод - или така не става - според мен така ще трябва да е абсурно голям.
Някакви идей каква индуктивност трябва да "постигна" за този дросел.
Всякакви знания и мнения ще са от полза.
поздрави на всички =D> :yawinkle: :goodman:
Я първо кажи защо ти е дросел?
zandor - специалист
Ами защото навсякъде чета че дросел е необходим.
Защото трябва нещо което да "запасява" по голяма енергия - това ще изглади характеристиката в моментите когато дъгата се пали и гаси!!!
Общо взето достатъчно съм чел за да знам че трябва.
Съвсем друг е въпросът и за кондензаторите , нужни ли са кога са нужни и с какъв капацитет , ако са нужни!
gogo7777 - майстор
Дросел ще му е нужен за да може да заварява с базични електроди.

Тия дросели дето ги имаш са подходящи, но са малки. Навремето бях навил един за приятел от такива дросели. Ще ти трябват 3 такива. Разглобяваш ги и ползваш само Ш-ламелите без другите ленти. Макарите ги махаш и не се ползват, щото заемат място, а то и без това е оскъдно при тия дросели. Разделяш ламелите на две части от трите дросела и ги стягаш срещуположно. Така се получава по-дълъг Ш.образен магнитопровод. Между двете части слагаш три парчета (за всяко рамо) гетинакс с дебелина 1,5мм. Не знам само дали не е по-добре тая въздушна междина не трябва да е само на средния стержен, но аз така го правих на времето с 3 пластинки гетинакс. Така събрано желязото май ставаше около 25 кв.см.. Навиваш на средния стержен подходящия проводник (най-добре да е плосък) до пълното му запълване и поне 2 реда да има. Играчка е малко, но за споста бива. Не очаквай кой знае какъв ефект щото напрежението на празен ход ти е ниско и ще заваряваш само с някои видове базични електроди. За рутиловите ще усетиш подобрението осезаемо :-D

Кондензатори не са нужни. Слагат ги за вдигнат напрежението (уш за лесно палене на дъгата), но без ефект, даже бях чел, че пречат дори. А и да направиш батерия от кондензатори с капацитет 30-40 000 uF си е скъпо. Но тука да кажат специалистите аз не съм на ясно :-D
Последна промяна от gogo7777 на пон мар 25, 2013 3:03 pm, променено общо 1 път.
zandor - специалист
Да и аз си мислех за кондензатори само за да вдигна напрежението.
Само, че и аз слушам че не е много подходящо.
Също така слушам, че за различните цветни метали имало различни изисквания със или без кондензатор.
Не че въобще съм се засилил към цветните метали...
Целият ми интерес е към по качествен заваръчен шев, по добър провар - наскоро разбрах какво означава "провар" или поне така си мисля, а също така и възможност за по-добра заварка на ниски токове.
:razz:
Интересен начин да се покаже разликата колко лпо-лесно се пали дъга с постоянен в сравнение с променлив ток!!!
:mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=Zez2r1RPpWY

Тема "Въпрос от начинаещ зависимост ток/дебелина електрод/заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: