• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Последователно -вертикални , или на български казано влиза отдолу на първия -излиза отгоре от първия и влиза отдолу на втория -излиза отгоре на втория :wink: .
alsted - майстор
ivanovbg написа:
да си топля земята в парника. Системата ще бъде на самотек.
Аз не го виждам това да стане - при загряване водата се изкачва, при охлаждане - слиза. Ако не си й осигурил това условие просто няма да има самотек. Освен това силно се съмнявам, че ще постигнеш някакъв положителен ефект. По-скоро можеш да унищожиш разсада за норматив като пекне в някой момент :idea: По добре пробвай полутопъл парник с оборски тор. На мен лично не ми се получи, но ти може пък да успееш. Описва се като добра алтернатива. Тънкостта явно е в "запалването на гюбрето". Успех!
ivanovbg - майстор
На южен склон съм и мисля ще ще стане на самотек. Към 10-15 април искам да засаждам, но земята е твърде студена. В момента на 15см дълбочина е 2С и като гледам дългосрочната прогноза едва ли до тогава ще достигне 10С, а си трябва поне 15С. Като е затворена оранжерията не може да се диша вътре когато е слънчево и трябва да се отваря, което пък пречи на затоплянето на почвата. А ще има и полиетиленов мулч.

Ако ли не стане на самотек, винаги мога да бодна една 30 ватова помпа.
torbalan - Дървен философ
На самотек става, когато затоплянето е отдолу, а охлаждането отгоре...

Ще си трябва помпа.

Ще трябва и някакъв контрол за да не прегрява. Ще трябва и кранче, с което вечер да спираш циркулацията на водата, че през нощта, ако тръгне на самотек може да охлади доста...
alsted - майстор
Щом си на скат може да ги сложиш някъде в ниското, но се съмнявам в ефекта. На самотек не охлажда! Току поглеждам: миналата година сме сели лехата на 19 март. До колкото си спомням, зимата беше доста по-люта :wink: Природата си знае работата. Един найлон отгоре няколко дни по-рано е напълно достатъчен. Ти пробвай де. Хубаво ще е да имаш за сравнение и парник без такова допълнително подгряване. Да пишеш обаче за резултата!
Последна промяна от alsted на съб мар 23, 2013 8:36 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Радиаторите ще са в долната страна на склона. Имам около метър денивелация. Няма как да връща.
filmatoplo - майстор
:? Май нещо не я схващам системата -може ли да обясниш :) .
ivanovbg - майстор
Вчера пробвах системата набързо само с единия радиатор, изолация от картон от долната страна и омотан в скреч фолио. Маркуч с обща дължина 30 метра - ф12 вътрешно. Денивелация 1,4 метра. Външна температура от 6 градуса - на маркуча в най горната точка зорлем 18 градуса след около 3 часа.

filmatoplo, идеята е да се стопля повърхностния слой на земята. Нещо такова - http://agrocomers.com/site/index.php?do ... w&view=427
filmatoplo - майстор
През тръба фи-12 трудно би се движил флуид термосифонно , с по ниска температура .Ще се движи в полиетилен 1/2 или 3/4 .
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: