Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov
- специалист
270 мнения в "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..."
К А Я
- специалист
Не вярвам, че ще са необходими по-малко материали от ивични основи, но определено изкопните работи ще са по-малко, липсват кофражни такива и се получава готов под за полагане на подови покрития и с подово отопление. В крайна сметка може да се окаже финансово по- изгодно.
Tsilkov
- майстор
К А Я написа:Кажи в какво направление питаш? Иначе на първо четене леко "ялови" ми се виждат като за бунгало или виличка.Tsilkov, какво мислиш за този тип основи?Прикачен файл:bodenplatte.jpg
Ако смяташ да използваш подобен тип основи обърни внимание на две важни неща:
1.Върху тях лежи дървена скелетна конструкция която според мен е само покрив (едноетажна). Възможно и да фундираш по този начин и монолитна и/или двуетажна сграда но тогава самата плоча става с дооста повече материал и XPS-а става повече и с други изисквания.
2.Под стиропора има трамбован незамръзващ филц (или нещо подобно) - аз съм го виждал само на германски клипчета, но не и на нашия пазар.
VLADO66
- майстор
Лично на мен ми харесват леките конструкции,но не знам в България ще се намери ли някой да си сложи подписа/имайки впредвид традициите и противоземетръсните норми/[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4mOsf3WLgyg[/youtube]
К А Я
- специалист
Поне това което съм гледал, не изглежда да са ялови. Итереса ми е подобен като на колегата. Дали такива основи могат да се узаконят тук. Иначе са разпространени доста. В Русия, Германия САЩ, скандинавските страни, а и за Япония съм гледал подобни.
Има си изисквания какъв стиропор, с каква товароносимост да се използва. Привлекателното е почти никакви изкопни работи и готовият под, така да се каже. Като стойност на материали, едва ли ще е по-евтино, но в съвкупност не знам какъв ще е крайният резултат.
Ще ми се като имам финансова възможност да се махна от София, някъде в близката околност и затова следя с интерес всякакви строителни форуми. Нещо все ме дърпа към "дървениите" , не знам защо. Просто ми харесват, а и като че ли са по-лесни за самоучастие като изпълнение.
Има си изисквания какъв стиропор, с каква товароносимост да се използва. Привлекателното е почти никакви изкопни работи и готовият под, така да се каже. Като стойност на материали, едва ли ще е по-евтино, но в съвкупност не знам какъв ще е крайният резултат.
Ще ми се като имам финансова възможност да се махна от София, някъде в близката околност и затова следя с интерес всякакви строителни форуми. Нещо все ме дърпа към "дървениите" , не знам защо. Просто ми харесват, а и като че ли са по-лесни за самоучастие като изпълнение.
Tsilkov
- майстор
К А Я написа:Поне това което съм гледал, не изглежда да са ялови.Аз ти казвам какво виждам по чертежа или казано най-бегло:
-стиропора стъпва окомерно на 5-10 см. под терена. Тоя пласт само един дъждовен сезон може да го отнесе и къщата да почне да сляга - няма да падне ама то ти стига да се напука да ти създаде главоболия за няколко хиляди лева. Ако обърнеш внимание на руското клипче горе ще видиш че са отнели едни 30 см. от почвата и отдолу как има двустранна бетонна стена за подпора.
-бетонната плоча е даже над терена

-гредата под стената която преразпределя усилията е 20 см. - това дори не е греда а пояс. Най-малкото слягане и "добре дошли пукнатини". На руското клипче примерно са над 30 см.
К А Я написа: Нещо все ме дърпа към "дървениите" , не знам защо.Ако те дърпа към дървените спокойно можеш да направиш като това на руския клип - трябва ти обаче и такъв равен терен.
К А Я написа: и готовият под, така да се кажеТи такъв под можеш да направиш на всяка конструкция. Тука пиниза е че основите са максимално изпилени и стъпват на полистирол за да няма термомост.
К А Я написа: почти никакви изкопни работиТи що си мислиш че не копаш? Виж на клипа незамръзващия филц (черното)-за него е копано, после е купуван, донасян, насипван и трамбован.
Изкопите да са ти дерта

Последна промяна от Tsilkov на вт мар 26, 2013 9:03 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov
- майстор
К А Я написа:иначе съм гледал такива основи и на двуетажно, май и монолитни. В Япония не вярвам да са останали без земетресенияТо и тука има - в една друга тема има и клипче на една пасивна сграда в България с такива основи. Просто не изглеждат като на чертежа които си пуснал - малко по-дълбочки са и с доста повече материал (предполагам и японските са били така). Проблемът е че са значително по-скъпи от стандартните.
boqnkov
- специалист
Ето какво нахвърлях през почивните дни. Архитектите сигурно ще умрат от смях ама все пак аз виждам къщата си по подобен начин. Излиза 96 кв. без гаража. Цялата северна страна ще е построена на имотна граница. Скоро с комшиите ще ми подпишат съгласие. Знам, решението с банята с двете врати е доста "абстракно", но чух, че има механизми, които при влизане от едната врата, заключват другата. Готов съм да чуя критики, съвети и идеи с радост. Поздрави! Скоро ще кача и една ситуация как изглежда къщата в парцела.
Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература