Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илчо Илиев - майстор
Колега,нещо не успях да схвана мисълта ти...
Шайбата не бива да се захваща директни на шнека, а трябва да има междинна опора-щендър,иначе на нула време ще се износи леглото на шнека, там няма лагер или втулка..
За оборотите...там не разбирам, просто ти казвам как е направена моята,но мисля,че голямата шайба е добре да бъде с по-голям диаметър и както казах, ремъка не бива да е много изпънат за да може да пребоксува ако запъне..
П.П. Съжелявам,че не мога в момента да снимам кое как е направено...фотографа го няма ,но при първа възможност ще кача подробни снимки,а ако искаш и клип , да видиш при какви обороти работят,но...не знам кога ще стане
Шнека е с лагер като сглобя инсталацията ще видя дали има много триене

Много хубав сайт за изчисление на оборотите :)

http://www.blocklayer.com/Pulley-BeltEng.aspx

Машинката е подобна
Изображение
Илчо Илиев - майстор
Моята е същата, но е румънска и в задната част на корпуса няма нито лагер,нито втулка и няма много "месо", за това има междинна опора..
Китайските не съм ги гледал от близо кое как е,но ако е като тая на снимката...има в предвид,че покритието е....сребърен феролит или бронз за кюнци, за кратко имаше в нас такава,но №8 и след измиване....ръждяса.
Не каза на какво смяташ да монтираш цялата история, моята е на маса и е удобно за работа..тра ако и ти така смяташ да я правиш, добре ще е мотора да е на люлка, за да може да приплъзва ремъка при необходимост..
Ще я монтирам на някаква плоскост за да може да се пренася ( от маса върху която се работи до гаража ) като крайния резултат трябва да се получи като сандък. Не е ползвана до сега и като гледам наистина е с някакво кофти покритие. Как се справи с ръждата?

Чудя се дали мотора или машината да я направа на нещо като релса за да може да се обтяга ремъка при работа и съответно да се разхлабва когато ще се чисти. Хоризонтална ориентация както на снимките на колегата от предната страница само, че предвиждам един капак за ремъка и ролките да няма осакатени.

Повече съм склонен машинката да е на релса за да може да се сменя с друг размер евентуално за мелене на домати или материал за ракия :)
crez - майстор
За да не се разбие резбата след като навиеш болта до откат, слагам контра гайка. Вземаш болт м8 с дължина 80-100мм с резба до половината,навиваш гайката докрай, режеш главата на болта, навиваш болта в опашката на шнека, след това затягаш гайката и на другия край стягаш патронника. Аз така меля чушки за лютеница и домати в големи количества. 10 години вече полипропиленовата втулна не е мръднала.
Илчо Илиев - майстор
Прав си КРЕЗ, но тук говорим на опашката на шнека да се закрепи голямата шайба, а там ще има аксиално усилие от опъна на ремъка,а не знам на китайките как им е изпълнена тая част, може и да имат втулка,а може дори лагер, макар,че при тая влага и мазнотия какъв ще е тоя лагер...
Иначе , когато се задвижва с дрелка се прави точно както описваш,но за тая голямата машина с дрелка трудно ще стане.

daniel.asenov, Не,че няма да стане на преносима платформа, но ще тежи като умрял циганин...машината е поне 10 кила, мотора е поне 15, за пускател, кабел, шайби, ремък и всичките останали карантии, ще стане поне 30-35 кила...
Тук, където живея има завод в който правеха нещо подобно на това, което искаш...един сандък -машина за мелене на месо, трудно преносимо, сложна конструкция, с редуктор...абе, грозна история и с нисък производствен коефициент...
Имаше ги из всички столове, ако намериш такава стара да ползваш шасито и редуктора, може да стане нещо..
Китайската машинка, която ръждяса...ами тя беше за малко в нас и като видях,че ръждясва я разкарах,иначе руските и румънските са или алумин или чугун боядисан отвън,а вътре е емайлирано..
За тази твоята, вземи я почисти добре отвън и я боядисай,а за от вътре...намажи я с мазнина и след работа , като се измие и изсъхне, пак я намазваш да не ръждясва...
А двигателя който имам 1.5 кВ 960 оборота ще го свържа в монофазна мрежа мощността ще падне, а оборотите променят ли се, че на различни места различно чета... на едно пише, че падат и оборотите на друго, че пада само мощността ?

Илчо Илиев, от къде си купи емайлираните машини ?
Илчо Илиев - майстор
При "обръщане" на монофазен ток пада само мощността не оборотите..
Машината е взета преди поне 30 г от Румъния,но предполагам,че и сега може да се намери там..
Използваш ли някакви приставки за нея за мелене на нещо друго освен месо ?
Илчо Илиев - майстор
С 300 зора успях да се справя със снимките,е не са като от Плейбой,но...
Тази е голямата-

Прикачен файл

DSC04833.JPG

Прикачен файл

DSC04834.JPG

Прикачен файл

DSC04835.JPG

Прикачен файл

DSC04836.JPG

Тема "Машинка за мелене на месо (електрическа)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: