От мобилни телефони до цифрови камери
gottogetit - специалист
здр колеги. предварително се извинявам за дългото писане , но мисля че проблема изисква добро проучване. мерси предварително на всички отзова ли се.
днес се сблъсках с много странен проблем. зарядното на витоверта ми си работи перфектно от няколко месеца. днес обаче го включвам в контакта и слагам батерията да се зарежда и лампичката започва да мига бързо два пъти, прекъсва, пак мига два пъти и пак прекъсва. в смисъл че има някакъв проблем. отворих го и вътре всичко изглеждаше добре, поне според моите разбирания. реших да го занеса в сервиз. ходих в добър сервиз за подобни неща и там искаха да го оставя да го погледнат тия дни. добре че реших да го тествам там и да им покажа какъв е проблема и о чудо, зарядното пак си заработи перфектно. и аз и майсторите в сервиза се зачудихме и си тръгнах по живо по здраво без да ме удрусат. споменаха към 30-40 лева за евентуален ремонт. отивам си в каши, включвам зарядното, пак същия проблем.
отивам пак в сервиза, пак работи. реших че контактите в къщи не са ок. отидох при съседа и там не работи. отидох в брат ми , там работеше. оказа че зарядно има надпих 230 волта. явно е супер чувствително към по високо напрежение. измерих с мултицета в къщи, показваше 240-242 волта. в брат ми покажа 230-232. в съседа покажа 235волта и там не работи. явно зарядното има защита и малко над 230 волта , тя се включва и то не може да работи. един майстор ми каза да си сложа в къщи кондензатор на 380 волта 5-6 микрофарада и напрежението щяло да спадне нужните 5-10 волта и всичко ще е ок. някакви идеи как да оправя проблема.
един друг съсед ми каза че понеже сме близко до трафопоста, на 50 метра и напрежението е по голямо а на други места, по отдалечени е по малко. притесних се че това по високо напрежение може да прецака някои електроуреди в къщи, като компютри , телевизори или хладилници.не съм сигурен за тези уреди дали може да се развалят от по високо напрежение.
реших да звана в ЕВН и да кажа за проблема. и от там ми казаха че стандарта за България е 230 волта +- 10 процента. тоест с напрежение от 210 до 250 волта не се счита за проблем. ако е извън тези граници тогава можело да се оплаквам. някой знае ли дали може да има проблем с някои електроуреди в къщи. и най вече как мога да направя зарядното да ми работи. Най лесната идея е да зареждам батерията в брат ми. в другия край на града хаха.

p.с. преди месец два, случайно мерих напрежението беше около 225-227 волта. тоест в нормите. явно заради стачки или някои се е оплакал, че напрежението е по малко и са решили да го регулират. има ли такъв вариант в трафопоста.може ли да се повиши или понижи напрежението

Прикачен файл

2013-02-27-1351.jpg
stancho123 - специалист
Аз така си изгорих една косачка хубава за 400лв два пъти.
Мерих в контакта и беше 261волта! :? :vom:
Звъннах в енергото и те дойдоха и така учтиво ми казаха ,че голямо потребление ниско напрежение ,ниско потребление високо напрежение и си тръгнаха.Не знам какво да ти кажа ,енергото в България било бедно и нямало пари за изправители и такива неща по селата.
Ама сега вече не вдига повече от 246волта.
fox_vt - майстор
Как 230 +- 10 % бе :lol: 220 +-10% е :-D
hidrazin - майстор
Точно - 230Vе стандартът от 2008г. Всички страни в европейския съюз приеха последната поправка на стандарта Standard EN 50160 - Voltage Characteristics in Public Distribution Systems. Според него номиналното напрежение е 230 волта, 50 херца.
:partyman:
fox_vt - майстор
Хмм значи като меря 230 у дома значи съм в нормите :-D Пък аз си мисля че съм на далавера е поне проточния ми по каталог го дават че на 230 е 7,7 кв а не 7 :lol: И като са го приели 2008 г това кво правим уредите преди тая година ако енергото се придържа към +10% над 230 и +5% на 10те% точност #-o
hidrazin - майстор
Ми това е нова световна (по-точно европейска) голяма конспирация. Приемат за нормално 230 волта и всички добри стари уреди в домовете дето са за 220 си заминават бързо, бързо и се стимулира купуването на нови. :prayer:
:partyman:

Тема "проблем с зарядно на винтоверт dewalt" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: