Напишете въпрос свързан със санирането.
emergency_bg - специалист
Колеги, описвам си по подробно проблема, за да ме посъветвате, защото смятам че по тази тема има много компетентни хора във форума. В панелен блок,в хола ми 6,5 на 3,5 две от стените са вътрешни, третата е изолирана отвън, както и целият блок с 5 см фибран, съответно единствената студена стена е около прозореца, дограмата е ПВЦ с К стъкло. под прозореца, точно над первазите на паркета и в ъгъла между топлоизолираната и студената стени всяка сутрин избива конденз. Какво ще ме посъветвате, аз засега съм се ориентирал към вътрешна топлоизолация, депрон или стиропор на ролки, колкото да се вдигне температурата на тези участъци и да не кондензира там влагата. Моля ви за мнение

Полезна информация:
Изпълнителна за външна изолация Изпълнители за вътрешна изолация Майстори и фирми за изолация

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (16.65 KиБ) Видяна 28395 пъти
velsi - Почетен майстор
Аз бих сложил стиропор 3 см. Няма да ти отеснее стаята, а ще получиш известен топлоизолационен ефект. С депрона също ще спре конденза, но само толкова. Тъй или иначе ще цапаш стената, по-добре го направи като хората.
pipbel - майстор
Аз си мисля че 2-2.5 см Фибран (XPS) е по-доброто решение за отвътре понеже е доста по паронепропусклив от стиропора и по-трудно би се отлагало мухъл/влага мезду изолацията и стената.
hameleon - специалист
А дали би станало с раухфазер?
Тани - модератор
Знаеш моето мнение! :-D
Sim4o - помощник
А спред мен лично, направи външна изолация на тази стена. Вътрешната изолация ще запечата стената и ще се изгуби нейното свойство - да поема влага и да отдава, т.е да регулира до известна степен влагата. Когато има водни пари и срещнат вътрешната изолация, те няма къде да отидат освен да кондензират там ако не е добре отоплявано помещението. Наистина вътрешната изолация понякога помага, но в повечето случаи е вредна, освен че не помага.
Дерзай :)
Тани - модератор
Sim4o написа:
А спред мен лично, направи външна изолация на тази стена. Вътрешната изолация ще запечата стената и ще се изгуби нейното свойство - да поема влага и да отдава, т.е да регулира до известна степен влагата. Когато има водни пари и срещнат вътрешната изолация, те няма къде да отидат освен да кондензират там ако не е добре отоплявано помещението.Наистина вътрешната изолация понякога помага, но в повечето случаи е вредна, освен че не помага.
За червеното твърдение :Би ли обяснил по кой физичен закон би трябвало да стане това ?

За синьото : защо мислиш че е вредна и за какво не помага - термоизолация, пароизолация, шумоизолация, пожарозащита ?
emergency_bg - специалист
а дали ще е достатъчно ако изолирам един участък 40 см нагоре от пода, в момента конденза се получава точно над первазите на паркета. В този случай ще е по добре някой материал, който е по тъничък.
Sim4o - помощник
Тани написа:
Sim4o написа:
А спред мен лично, направи външна изолация на тази стена. Вътрешната изолация ще запечата стената и ще се изгуби нейното свойство - да поема влага и да отдава, т.е да регулира до известна степен влагата. Когато има водни пари и срещнат вътрешната изолация, те няма къде да отидат освен да кондензират там ако не е добре отоплявано помещението.Наистина вътрешната изолация понякога помага, но в повечето случаи е вредна, освен че не помага.
За червеното твърдение :Би ли обяснил по кой физичен закон би трябвало да стане това ?

За синьото : защо мислиш че е вредна и за какво не помага - термоизолация, пароизолация, шумоизолация, пожарозащита ?
Представи си вътрешната изолация, особено ако е с Fibran, като същото нещо все едно да си облицоваш стаята с найлон. Какво става тогава ? Не знам откъде сте, но ако искате ми елате на гости във Велико Търново и ще ви заведа на доста места да видите последствия от вътрешна изолация и мухал. Нарушава се микроклимата на помещението. Както вече казах и по-горе стените играят ролята на влагорегулатор, който е много важен. Отоплението на помещението разбира се е също важно. Тук някъде по форума имаше много полезна диаграма и рисунка, чрез която според температурата и влажността на въздуха вътре в стаята може да се определи доколко помещението е с предпоставки за поява на мухал, кондензи и плесени.
При вътрешна изолация нямаш ли добър климатик, който регулира влажността или не се ли проветрява постоянно - зле.

И все пак по въпроса на темата да се върна. Ако решиш да правиш вътрешна изолация - то нека е стиропор. ;)
velsi - Почетен майстор
Sim4o написа:
Ако решиш да правиш вътрешна изолация - то нека е стиропор. ;)
Точно така, градски, подкрепям напълно!

Тема "Вътрешна топлоизолация срещу конденз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: