• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
fu4ko - специалист
Електромереа ми е ясно,че няма да върти на обратно.Той си отчита в една посока напред.Не е това целта.По нагоре съм пояснил как ще се спестяват парички.Прочети пак какво съм написал.Пак си пропуснал да прочетеш някой ред :-D
8180 - майстор
fu4ko,
Виц, да ти кажа:
Пълен автобус (едно време - с кондуктор).
Тълпата се напира да влезе.
Шофьорът: - Готово ли е?
Пътникът (влязъл): - Готово!
Кондукторът (сърдито): - Кой каза "готово"? Само кондукторът има ПРАВО да казва кога е готово! Хайде сега - ГОТОВО!

Ти като какъв се изживяваш тук?
fu4ko - специалист
8180 написа:
fu4ko,
Виц, да ти кажа:
Пълен автобус (едно време - с кондуктор).
Тълпата се напира да влезе.
Шофьорът: - Готово ли е?
Пътникът (влязъл): - Готово!
Кондукторът (сърдито): - Кой каза "готово"? Само кондукторът има ПРАВО да казва кога е готово! Хайде сега - ГОТОВО!

Ти като какъв се изживяваш тук?

НИщо не изживявам.Ако нещо не си разбрал питай.Би ли задал по смислено въпроса,че нищо не разбрах накъде биеш?Oсвен това смятам че не е нужно да питам никой дали може и дали не може.Изживавам се като всеки останал тук.Ти как го разбираш си е твое лично мнение.
kam34 - специалист
Тани написа:
Въпроса ми беше към Торбалан и е риторичен. Не си отговорил на ОСНОВНИЯ въпрос!
Тани написа:
В кои часове е най-големия пик на потреблението и кой го предизвиква?
Нещо интересно http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
gogo7777 - майстор
Абе мина ми през акъла, за симбиоза между ФЕЦ (и др. ВЕИ-та) и ПАВЕЦ. Как мислите. Цялата произведена енергия от ФЕЦ да отива директно в помпите на ПЕВЕЦ-а. Най-евтината електроенергия се получава във ВЕЦ-овете и ако има 1 или 2 работещи на 100% то дали ще компенсира скъпата енергия от ФЕЦ. Та дори и да се спре някой от ТЕЦ-овете, за да си изпълняваме квотите без да се правят повече ФЕЦ-ове. Или да си останат като локални централи за конкретни нужди.

Лятно време слънце бол, а вода йок :-D , само ще повиши ефективноста на цялата гимнастика. Има ли съмишленици на идеята?
Krass - майстор
А произведената нощем енергия, която ПАВЕЦ използва къде ще отиде. Да не говорим за разликата в цената на енергията от ФЕЦ и ПАВЕЦ. Помпите ще работят с възможно най сцъпия ток, а ще произвеждат най евтината енергия. Просто не става.
gogo7777 - майстор
Идеята е да се спре някой ТЕЦ.
hidrazin - майстор
А познай кой? На едно място има събрани три теца. Обикновено се избира от трите най-дългото - среден пръст като 2 и като ТЕЦ2. :lol:
:partyman:
Krass - майстор
hidrazin написа:
А познай кой? На едно място има събрани три теца. Обикновено се избира от трите най-дългото - среден пръст като 2 и като ТЕЦ2. :lol:
:partyman:
A познай защо ТЕЦ2- за да живее българоамериканската дружба :wink:
world_explorer - специалист
Да напиша и аз как виждам нещата.
На покрива соларни панели за топла вода. Загряват вода за битови нужди (бойлер 500 литра) и един голям буферен съд примерно 2 тона вода. Общо 2.5 тона вода за което е необходимо около 50 м2 панели ако искаме да го загряваме за 1 ден. Също така и една перка около 10 kw. В идеалният случай тази перка за 10 часа ще произведе 100 kw енергия която отива в буферният съд. С 100kw равно на 86 мегакалории, ще вдигне температурата на 1 тон вода с 86 градуса.
Изобщо това се прави с цел винаги да има гореща вода.
За акумуматор играе роля този буферен съд.
Сега зимата топлината на буферният съд може да отоплява къщата.
Този буферен съд може и да се използва за ел. енергия, когато няма вятър естествено, чрез елементи на Пелтие примерно. Естествено не ни е необходима много енергия защото най- голямото перо отопление и топла вода не съществуват.
За охлаждане през лятото се използват подземни серпантини които доставят вода с темп. 12 градуса. Охлажда ни само една циркулационна помпа с мощност не повече от 100 вата.
Естествено за всичко това е необходимо къща с зема(която в момента строя)

Приемам всякакви критики за написаното по-горе и предложения.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: