Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Вискяр - напреднал
С фрезата разрохквам, където ще са вадите. И после с лопата изгребвам и натрупвам на лехите. На 3-4 години коригирам отново, че колкото и да пазиш, земята се свлича.
Височината е около 25-35 см. По-добре е голямото число.
Италианците имат разкошна машинка за тази цел. Но иска поне 9 к.с. агрегат и струва 1500 евро добавката.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hmxe_LAApCw[/youtube]
Точно за глинеста почва е идеално - при мен също е такава, макар да има малко лака от реката, когато преди много години се разливаше по нивите.
На такава леха почвата е по-рохкава - влиза повече въздух и корените дишат по-добре. Както и по-бързо напролет се затопля почвата.
Ако ти е малка градинката, перлита е по-добро решение. Той задържа и влага.
Най-доброто решение е да вкарваш растителни остатъци - така се повишава хумуса и подобрява структурата. Но не и от иглолистни дървета! Те вкисляват почвата.
Оборския тор също подобрява качествата на почвата.
Можеш да подобриш почвата и чрез сидерация - зелено торене:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l4E8pvm0z6E[/youtube]
Тук заорават елда. Може да се прави и със зимна ръж - есента се сее, пролетта се надробява и заорава. Подходящи за зелено торене са всички бобови - фий, грах, люцерна, фасул. Също и белия синап се ползва масово.
На клипа се вижда една добра градина: Всяка култура е в една ивица. Така могат да се редуват добре и правилно. Като в сеитбооборота са включили и житни култури. Дължината на корените на едно житно растение е пет километра. След като загине, почвата се прорязва от безброй каналчета на мястото на изгнилите корени. Никоя механична обработка - било на ръка, или пък с машина, не може да постигне такова нещо в почвата.
ivanovbg - майстор
Мерси колега Вискяр :partyman:

А какъв размер трябва да са? В смисъл широчина на лехата, вадите колко трябва да са, за капково стават ли и колко маркуча на леха, възможно ли е да се мулчира и с какво е най подходящо? Имам 2 оранжерии с найлон 3Х5метра. За тях също ли става висока леха и колко лехи да направя вътре евентуално?

Да знаеш от къде мога да си взема мулч - найлонов в по малко количество, че по фирмите предлагат по 1000-1200метра. Мен 100 ми стигат. За София става въпрос.
Вискяр - напреднал
Стандартна ширина е 1,60 м - повечето зеленчуци се садят междуредово на 80 см, по два реда на леха.
Но аз, а и мои колеги, сме съкратили на 1,50 м ширината на лехата. Дори имам лехи 1,45. 1,40 вече е тясно и става гъчкано.
Ширината на вадите гледаш да е 30 см в ниското, та като застанеш странично да работиш, ходилата ти да не се огъват, а да са на равно.
Стават и за капково, идеални са и за гравитачно - поливаш във вадата, а горната част е суха, както и стъблата на растенията.
Не харесвам капковото - лесна технология е, но не мисля, че е добра за земята. Прави една полусфера от влага, а останалото е сухо. Отделно, че на границата сухо/мокро се получава повишаване концентрация на солите. Под мулч по бива - имам колеги с големи добиви. Но това е за търговски цели. Миналата година инсталирах микродъждуване - не съм качил още снимките, и съм много доволен - цялата земя получава влага и почвата живее нормално. Смятам, че е по-нормален и естествен начин на поливане.
Мулч с найлон не ползвам - не ми харесва. За части от топ - да режат според нуждата, нямам информация кой продава. Повечето ми колеги купуват цели топове.
Високата леха е същата и за оранжерии - оставяш половин леха за по един ред по краищата. Мериш ширината на оранжерията си и според нея правиш ширините на лехите. Ако се получат по-тесни, садиш в лехата по нарядко.
Тук може да се види за зелено торене какво правя.
ivanovbg написа:
Имам 2 оранжерии с найлон 3Х5метра.
Една леха в центъра от 1,50 и две полулехи от краищата по 0,75 м.
ivanovbg - майстор
То ясно една по 150 и 2 по 75, ама не остава място за вадите :) Няма ли да е по добре 3 по 80? Вярно един ред по малко домати но може и да са по нагъсто - да речем през 30 см?
Вискяр - напреднал
От център на вада до център на вада е 1,50 м. Ширината в горната част на лехата е около 0,80 до 0,90 м.

Изображение

Двата реда зеленчуци в лехата се засаждат на около 50-60 см един от друг.
Пипер можеш да засадиш в два или три реда.
Три или два реда морков + два или три реда лук, общо 5 реда - така двете култури се пазят взаимно от морковена и лукова мухи, главни неприятели при тях.
Три реда марули или салати.
При доматите - плюс два реда кромид най-отвън и един ред фасул пешак в средата.
Съчетано отглеждане на зеленчуци

Обичайните сортове домати се засаждат през 30 см по принцип. Само буйно растящите се разсаждат по нарядко - според сортовите особености.
ivanovbg - майстор
Благодаря много :) Ще има снимки и дай боже добра реколта.

Исках да попитам и за краставиците. Те на какво разстояние? Може ли в едната оранжерия да засадя 2 горта - гергана и сандра, че от сандрата поникнаха само 10-тина семки?
Вискяр - напреднал
Гергана на 40 см. За Сандра не знам. Може би 30-35 см.
alsted - майстор
Няма ли да се обърка сорта при опрашването така?
iivanov - майстор
Някъде бях поставил този въпрос и ми отговориха,че плода ще е същия,а семката му сбъркана.
ivanovbg - майстор
Притеснява ме че сандрата няма нужда от опрашване и май някъде четох че било вредно за тях. Ставали криви :)

Тема "Отглеждане на зеленчуци в дворно място - 600 кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: