• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Проявете вашата изобретателност.
piron45 - майстор
Можеш да помолиш модератор да ти премести темата в друга по подходяща категория. Тук по рядко влизат да четат.
ivansoni - специалист
Направих го. Благодаря за съвета.
Относно съвета за „тестовете на генератора“. Нямам наличните инструменти. За сравнение един струг тук струва над 15000 евро (лудост).
Относно оборотите на генератора се хващат с видео камера. Прави се запис и после в компютъра на забавен кадър се броят в секунда или на 10 секунди и така приблизително се изчисляват в минута колко са. Да уточня че трябва да има маркер на генератора за улеснение и да допълня че обороти по големи от 600,700 в минута не могат да се засекат от обикновена камера.
Относно честотата тя е равна на оборотите на генератора в минута умножено по броя на магнитите в дадената система и се дели на 60 секунди за да се види колко е честотата в секунда.
П.П. Това е целият ми опит в сферата на генераторите..... Успех!
П.П. За друго не се досещам! Ако има въпроси на линия съм!
edemy2001 - специалист
ivansoni написа:
Направих го. Благодаря за съвета.
Относно съвета за „тестовете на генератора“. Нямам наличните инструменти. За сравнение един струг тук струва над 15000 евро (лудост).
Относно оборотите на генератора се хващат с видео камера. Прави се запис и после в компютъра на забавен кадър се броят в секунда или на 10 секунди и така приблизително се изчисляват в минута колко са. Да уточня че трябва да има маркер на генератора за улеснение и да допълня че обороти по големи от 600,700 в минута не могат да се засекат от обикновена камера.
Относно честотата тя е равна на оборотите на генератора в минута умножено по броя на магнитите в дадената система и се дели на 60 секунди за да се види колко е честотата в секунда.
П.П. Това е целият ми опит в сферата на генераторите..... Успех!
П.П. За друго не се досещам! Ако има въпроси на линия съм!
Колега, най-напред да уточня - с това, което ще напиша сега, не целя да те обидя, а да ти дам малко повече насоки и помощ да научиш някои неща.
От прочетеното разбрах, че претендираш за новост, не в принципа на самия генератор, защото този вид генератори с аксиално магнитно поле за първи път се споменават от Никола Тесла около 1900-ната година, а претендираш за начина на изпълнението на намотките, а именно с многожилен проводник с изолирани жила (известен на специалистите по радио като литцендрат). По този повод ще е добре да прочетеш това: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BA%D1%82, като обърнеш повече внимание на раздела "Дебелина на скин-слоя", за да не задълбаваш във формулите. Най-важното в този раздел е една малка табличка, в която на първия ред пише, че при 60 Hz дебелината на скин слоя (повърхностния слой на проводника, по който тече тока) е 8.57 мм. От това става ясно, че при диаметър на проводника за навиване на генератора до 17.14 мм на практика за честотите на нормален генератор при ниски обороти, протичане на ток по повърхността на проводника НЯМА. Предполагам, че общия диаметър на снопа проводничета с който си навил твоите бобини не е 17 мм.
Понеже днес нямам повече време, ще продължа утре, защото има още критика(!) - не се сърди! Иначе няма лошо. Дерзай, както казват руснаците! =D>
ivansoni - специалист
Радвам се много, че някои които разбира достатъчно ми е обърнал внимание. Изобщо не се сърдя! Нека да научим по нещо ново и да се опитаме да си обясним някои факти. Факт е, че генератора ми има 5 ома съпротивление доста ниско и че успява да направи добро напрежение на 140,150 оборота.
Също е факт, че при опитите ми съм опитвал да направя намотка с единичен проводник (около 1мм)
и там не ми се побират необходимите навивки за необходимото напрежение а също и съпротивлението нараства. Следователно факт е че многожилния проводник превъзхожда единичния. От тук идва и въпроса защо? Скин ефекта го обяснява!
Относно честотата магнитите са 40, следователно при 150 оборота над бобина за секунда преминават над 80 магнита (нали така) Значи ли това че ефекта се проявява при тези 80 херца?
Просто се опитвам да си обясня защо с толкова малко магнити (265 грама) оспявам да постигна тази добра мощност или греша? :partyman: Помогни ми! :partyman: :partyman: Нов съм в сферата от година насам се запалих по тази тема. Със сигурност има още много да уча! Нека си помогнем! :partyman:
evrokoma - специалист
Колега а би ли споделил повече за магнитите откъде ги взе, какви размери, колко струват. Дай подробности за материалите които си използвал технология на изработване и т.н.
Наистина е хубаво да го задвижиш със точни обороти за да видиш реалната му мощност и мери винаги с 2 уреда с единия напрежението а с другия тока, така ще разбереш и реалната мощност.
Това което видяхме е 5W лампа, около 6-8W музикална система, вентилатор около 1W и един флекс 500w който без товар едва ли консумира повече от 200W и то при 11000об/мин а при 12V едва ли е повече от 10-15W на тея празни обороти
Иначе браво за ентусиазма и труда продължавай все така и споделяй за да сме си взаимно полезни =D> :supz:
ivanovbg - майстор
ivansoni написа:
Просто се опитвам да си обясня защо с толкова малко магнити (265 грама) оспявам да постигна тази добра мощност или греша? :partyman: Помогни ми! :partyman: :partyman: Нов съм в сферата от година насам се запалих по тази тема. Със сигурност има още много да уча! Нека си помогнем! :partyman:
Понеже молиш за помощ ще ти кажа честно. Нищо не си направил. Прочети за електродвигателите. Там има всичко и ще разбереш защо ти казвам това.

Не искам да те спъвам, ама ...грамовете магнити нищо не значат. Прочети! Ама някой учебник, а не по форумите.
dj_marti79 - специалист
Колега, браво за ентусиазма. Само за информация да знаеш че 95-те % при генераторите са постигнати отдавна, така че едва ли си направил чудо. Добрите резултати които си постигнал са освен скин ефекта и заради доброто уплътняване при навиване с по-тънък проводник. Заповядай в същинската тема -
viewtopic.php?f=18&t=31787&p=505581&e=505581
за да не ги дублираме. Там има и доста за четене.
ivansoni - специалист
http://www.supermagnete.es/S-15-05-N
От тук ги купих! 40 броя от тези на които се зарежда страницата! 15мм на 5мм, кръгли N42.
Утре ще направа ново клипче за да няма съмнения в думите ми. Искам също да допълня, че ако вложа още три пъти повече магнити, да облъча намотките от двете страни страни, ще мога да си позволя да ползвам 12 проводника в сноп от което съпротивлението ще ми падне 4 пати или иначе казано на 1,25 ома и ще има необходимото напрежение на 70, 80 оборота. Нека тези които казват че това е нищо, нека се обосноват. Да дадат примери на генератори с това съпротивление и да прави това напрежение при тези обороти с това количество магнити и проводник. Аз поне се опитвам да помогна с знания и опит, та да не се мъчи никои да прави опити като мене. Ако бъркам, моля ви се поправете ме, не искам да залъгвам никои ( Поправете ме, но както си му е реда. Нека всички видят къде ми е грешката, не ни оставяѝте без отговор всички тези хора дето следим темата). Относно генератора ми. Знам къде му е слабата точка, стартора ми не е хванат с достатъчно дебели болтове, намотките ми не са заляти с епоксидна смола, нито магнитите, напрежението му е малко на високи обороти.
Това лято ще го подобря и като му паднат оборотите и съпротивлението, началната мощност при зареждане на акумулатор ще около 150 вата. Какво ли ще кажат критиците? Малко да се пре-запася, ще обещая 100 вата на 80 оборота с 1,2 кг. мед и 1,2 магнити.
Да допълня опитвал съм се да светна 55 вата крушка, ама трябва да се сетите че нямам необходимата сила да въртя с ръката.
ivansoni - специалист
ivanovbg написа:
ivansoni написа:
При 150 оборота в минута дава това напрежение но при увеличаване на оборотите напрежението също нараства порпорционално при 300 об. мин. напрежението е 28 волта а при 600 е 56 волта при 1200 об. мин. е 112 волта по формулата излиза около 2,5 киловата при първия модел ...
Ако знаеш колко си далеч от истината...

Ще ти кажа само че за 2,5 киловата при 112 волта трябва да отдадеш ток от порядъка на 22ампера. Жицата ти на намотката трябва да е поне 6 квадрата иначе ще се запали. Та не напразно хората слагат свръх проводници.

За евентуална сметка максималния ток по спомен през намотка май беше грубо 3,5 ампера на мм2 проводник.

Ти си направи сметка с колко квадрата си навил намотките.

Иначе браво за усърдието и труда. 55вата е една автомобилна лампа за фар. Пробвай да я светнеш хубаво.
Уточни се че тия 3,5 ампера се отнасят за инсталация на къща където напрежението е 220 волта, умножено по 3,5 е 770 вата.
Общия повърхностен слои на 6-те проводника, които ползвам в моя генератор отговарят на проводник с диаметър 1,8мм. Хаѝде да съм малко себе критичен, мисля че спокоѝно ще мога да черпя 800 вата от моя генератор. Мисля че не е зле! Вложена сума до тук 72 евро.
ivanovbg - майстор
Колега, въобще не си прав. Тези ампери са за ток в намотка. И не бъркай плътност на тока с напрежението. Вземи един стопяем предпазител 20А за 220 волта. Разглоби го и извади жичката. После му подай плавно ток само че от акумулатор и ще видиш че пак ще се стопи при 20А.

Инсталацията на къщата спокойно понася плътност на тока от 6- 10 А на квадратен мм.

Ако познаваш някой заварчик питай защо размотава целия удължител, макар че му трябва примерно само 3 метра.

Та както казах прочети малко учебници.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за генератор на ток ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: