• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
gogata1987 - специалист
Предстои ми да правя бетонен капак на изгребната яма на вилата. Интересува ме горе-долу колко кубика бетон и кг арматура ще отидат за капак 3х3м. и дебелина 15 см - така е по проект. Най-вероятно ще е от две части. Питам, за да не ме метнат нещо майсторите, за останалите неща имам количествена сметка, само капака остана неизяснен. :? Благодаря предварително за отговорите. :prayer:
VLADO66 - майстор
1.5м3 бетон и 240-50 кг арматура,но ако искаш да стъпва отгоре камион трябва да я увеличиш със стотина килограма.Важно е да обясниш това на проектанта на армировката.
Последна промяна от VLADO66 на пет мар 29, 2013 6:47 am, променено общо 2 пъти.
nv952 - майстор
Тамън се чудих дали утре да пусна нова тема но са ме изпревалили.
Моя въпрос е пак за шахта за мръсна вода само от банята шахтата е 1м на 1м и дълбочена 60-70см
и сега колко трябва да е дебела но да не тежи все пак много за да може да се маха от време на време.
Забравих да кажа че няма да има нищо да тежи върху капака.
gogata1987 - специалист
VLADO66 написа:
1.5м3 бетон и 240-50 кг арматура,но ако искаш да стъпва отгоре камион трябва за я умеличиш със стотина килограма.Важно е да обясниш това на проектанта на армировката.
Благодаря! Камион няма да стъпва отгоре, ще си има ревизионен отвор/капак в единия ъгъл за изпомпване. Даже се чудя дали 15 няма да много като дебелина, но в крайна сметка не е нещо фрапантно като разлика в цената, доколкото знам.
nv952 написа:
Тамън се чудих дали утре да пусна нова тема но са ме изпревалили.
Моя въпрос е пак за шахта за мръсна вода само от банята шахтата е 1м на 1м и дълбочена 60-70см
и сега колко трябва да е дебела но да не тежи все пак много за да може да се маха от време на време.
Забравих да кажа че няма да има нищо да тежи върху капака.
С тези размери и предназначение, няма ли да ти е по-лесно да си поръчаш метален капак? Или дъсчен, обкован с ламарина? И само да стъпва на бетонен пояс.
nv952 - майстор
то във момента е с дебела ламарина около 3мм 4 мм но изглежда грозно.
ей я на

Прикачен файл

P100313_1224[03].jpg
ArturDent - Почти Безобиден
gogata1987 написа:
.... капак 3х3м. и дебелина 15 см - така е по проект. ....
За да можеш да си смяташ и друг път.

3м х 3м х 0.15м = 1.35 куб.м.
crez - майстор
Защо капак, просто изливаш една обща бетонна плоча, по средат или в един от ъглите оставаш капак 0,5/05 м. Него изливаш допълнително на място с едно стоманено ухо за вдигане и тръба за проветрение. Капака е със скосени под 45 градуса страни, така той се държи. Така после ще можеш да свалиш кофража.
Бате Иво - напреднал
[quote="nv952"]то във момента е с дебела ламарина около 3мм 4 мм но изглежда грозно.
ей я на[/quot това като гледам не е 1 на 1.Направи си една хубава рамка от винкели,ламарината я имаш,боичка и си готов.Моята беше досега с бетонен,ама сам човек не може да го вдигне.Сега съм с ламаринен и изглежда прилично.
nv952 - майстор
да но аз мисля да я преместя а тази да я заровя
hidrazin - майстор
Попивни ями обикновено се правят с неизвлекаем кофраж. Бетонният капак на шахтата се оставя на 40-50 см дълбочина за да може пространството отгоре да се използва и да не грози. Върху стените на шахтата се слага кофраж с дъно от стари дъски, шперплат и други подобни и все пак да не са изгнили за да задържат бетона. Отстрани даже може да не се слагат дъски - самата почва държи бетона да не се разлива настрани. Арматура задължително! И то не само арматурна мрежа но и арматурни пръти с пети като се слагат на решетка.
За ревизия капак се прави много лесно. В средата на кофража се заковава с 2-3 пирона една голяма пластмасова купа с наклонени стени от магазин за един лев, Гледай дъното да е поне 25-30 сантиметра. В купата се слага едно око от арматурна мрежа и за него се привързва ухо от арматурно желязо. Като се излива бетона на капака се пълни и купата до нивото на капака. Когато се наложи да се чисти в помощта на ухото се вади бетонния капак от купата. Купата се изхвърля и като се изчисти шахтата пак се слага капака. Коничните стени не му позволяват да хлътне вътре.
Не забравяй да монтираш и тръба за отдушник. Може да я изведеш от стената на ямата странично до някоя ограда или там където няма да ти пречи и мирише.
Това е. Ако намеря снимките от предпоследната яма в двора ще ги постна. Купата нещо такова:

Изображение

:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Бетонен капак - колко бетон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: