Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, дойде време за запретна ръкави и да от ремонтирам банята, която не е докосвана повече от 15 години :).

От банята ми тръгва водоснабдяването на затворена система на локално парно. По начинът който е направено парното ми утръбява цялата баня :), може да се види на снимката която съм прикачил. Идеята мие да преработя началото на системата за да скрия максимално тръбите. На приложената схема точка 1 е в момента, а точка 2 е това как искам да бъде или по скоро да ли технически е издържано.

- Системата ми не може да качи повече от 60 градуса (не че искам, но не мога да си разбера какво я ограничава). В най студените дни печката ще се разпори да бумка, водата стои на 60 градуса :).
- Какво е нормалното налягане на подобна система?

Прикачен файл

Banq.jpg

Прикачен файл

Parno.jpg
Parno.jpg (74.11 KиБ) Видяна 1836 пъти
Никой ли не може да изкаже мнение :)?
syncho - майстор
1. Не виждам предпазен клапан по налягане и температура.
2. Добре е да имаш кран, който да отцепи пълначката в случай, че се развали. В случая ще трябва да празниш цялата инсталация, за да я смениш/поправиш или в най-добрия случай тръбите на инсталацията само (ако затвориш всички радиатори преди това.
3. Една атмосфера налягане е напълно достатъчно
4. Много е вероятно да е слаба като мощност камината или да имаш голямо топлоотдаване от радиаторите - общо взето едно и също означава, за да не можеш да качиш повече градуси. Можеш да опиташ да намалиш дебита на помпата, но има вероятност тогава да почне да кипи водата във водната риза и да отделя въздух или да не стига циркулацията до всички радиатори. Въпрос на проба е, а ако е малко мощността на печката е ясна работата. Другата възможност, която ми идва на ум в момента е водната риза на камината да ти се е наблъскала с котлен камък и да не може да отдаде топлината на водата.
Здравей, благодаря ти за отговора.

Дефакто, вариант 2 който аз смятам да направя, трябва да се добави кран за затваряне на системата след пълначката. Приложил съм нова схема.

Тя реално системата още от монтажа не може да вдигне повече от 60-63 градуса (явно съотношението дебит на помпата и топлоотдаването на радиаторите не и позволява повече).

В тази затворена система, винаги трябва да имам радиатор или лира отворена, за да има пълен кръг на циркулацията на водата нали така? Тъй като в случай че затвора всички радиатори няма как да направи циркулацията?

Прикачен файл

parno 2.jpg
parno 2.jpg (46.59 KиБ) Видяна 1742 пъти
syncho - майстор
Да, така е. Дори и да не можеш да стигнеш високи температури си сложи предпазен клапан, не го подценявай. Не знаеш в каква ситуация ще изпаднеш - достатъчно ще е един единствен път да те спаси, а и поне ще спиш спокойно знаейки, че го имаш.

Тема "Моля за съвет (промяна в инсталацията на локално парно)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: