Според мене зависи от стъпката на веригата. В магазин за моторни резачки може да се консултира...
Всичко за дърводелството
nikolson
- майстор
828 мнения в "Избор на щрайхмус"
m_markovski
- специалист
Благодаря за съветите. Зъбчатките ще ги поръчам оригинални, по 4-5лв са. А и мисля, че конструктивно е добра идея да има слабо звено срещу претоварване. Моля за идеи за аспирацията.
ZEDYCUS
- майстор
Честито за придобивката. Добра е машинката.
Сменяй колелото без да му мислиш с ново такова. Ако тръгнеш да ги правиш от метал ще излезе доста солено. А че са пластмасови да не те плаши, инжинерите са си ги изчислили. Действат и като предпазител, иначе може да се потроши нещо по скъпо, ако изкриви шийка на вал работата ще стане още по дебела. Карах Запорожец преди години, ангренажното колело беше от пластмаса -текстолит.
Аспирация е добре да вземеш някаква фабрична с охлюв(турбина). Парите които си спестил от покупката в Англия , ги дай за нея. На Холцман има горе долу евтини. В Ямбол им е представителството.
Сменяй колелото без да му мислиш с ново такова. Ако тръгнеш да ги правиш от метал ще излезе доста солено. А че са пластмасови да не те плаши, инжинерите са си ги изчислили. Действат и като предпазител, иначе може да се потроши нещо по скъпо, ако изкриви шийка на вал работата ще стане още по дебела. Карах Запорожец преди години, ангренажното колело беше от пластмаса -текстолит.

Аспирация е добре да вземеш някаква фабрична с охлюв(турбина). Парите които си спестил от покупката в Англия , ги дай за нея. На Холцман има горе долу евтини. В Ямбол им е представителството.

griffin
- майстор
Здрасти, тоя механизам по кекав от моя при мене ремъка се скъса на предавката. Иначе за аспирация най евтино е да си земеш една градинска смукалка за листа и към машината. Аз си направих аспирация с сепаратор от такава смукалка не е идеалния вариант ама нямам нито място нито кинти за нещо по голямо
.
https://plus.google.com/photos/10246706 ... banner=pwa
това е моя вариант, който ще преправям защото явно налягането пада но за абрихта е идеално малко е слабо за циркуляра ама става
.

https://plus.google.com/photos/10246706 ... banner=pwa
това е моя вариант, който ще преправям защото явно налягането пада но за абрихта е идеално малко е слабо за циркуляра ама става

estorm
- специалист
griffin от къде е този филтър ? Имам такава машинка за листа и се чудя как да си направя прахосмукачка за стърготини от нея. Нещо елементарно замислям. Голяма кофа и машинката отгоре. Да е подвижна, че да мога да я закачам на каквото ползвам а и да чистя по земята изтърваното. Твоята както е направена не разбрах стърготините минават ли през перката ?
griffin
- майстор
Значи колега разгледай снимките това над кофата е сепаратор води се "thien baffle" аз съм направил версията без тръби, сепаратора отделя по едрите боклуци и те изпадад в кофата до самия вентилатор смукалка стига прах и част от боклука, след това изходящия въздух минава през кутия на която има монтирани 2 филтъра от прахосмукачки. Мисля че съм снимал подробно но ако те интересува драсни лично ще кача още снимки но не е кой знае каква философия просто нямам място за цял циклон. Кофата трябва да я празниш като се напълни на 1-3. Най простоя вариант е просто с торбата на смукалката т.к вентилатора е предвиден да мели листа и опилки и прах няма да му са проблемни.
Мойта версия е подобна на това вътре http://www.blueridgeluthiers.com/Images ... ne%201.jpg само дето входната тръба влиза по навътре.
Мойта версия е подобна на това вътре http://www.blueridgeluthiers.com/Images ... ne%201.jpg само дето входната тръба влиза по навътре.
estorm
- специалист
Надявам се автора на темата да не се сърди, че пишем тук по въпроса. Гледам, че и той стигна до аспирация затова не пускам друга тема.
Та чудя се следното. На моята машинка пише изходящ въздух 150 км/час. На вход тръбата е към ф90. Което мен не ме урежда. Аз мисля на вход да имам мека връзка нещо около 50/60мм при дължина 1,5м до сепаратора /обикновена кофа от боя с вход и изход закрепени на капака/ и от там до кофата с филтър и мотор още поне метър дължина с 60мм диаметър. Мисля филтъра да е преди перките като на прахосмукачка. Въпросът е дали това драстично ще намали капацитета на засмукване. Виждам, че ти си наредил навсякъде тръби с голям диаметър, но аз като ще местя това насам натам не мога да направя.
Та чудя се следното. На моята машинка пише изходящ въздух 150 км/час. На вход тръбата е към ф90. Което мен не ме урежда. Аз мисля на вход да имам мека връзка нещо около 50/60мм при дължина 1,5м до сепаратора /обикновена кофа от боя с вход и изход закрепени на капака/ и от там до кофата с филтър и мотор още поне метър дължина с 60мм диаметър. Мисля филтъра да е преди перките като на прахосмукачка. Въпросът е дали това драстично ще намали капацитета на засмукване. Виждам, че ти си наредил навсякъде тръби с голям диаметър, но аз като ще местя това насам натам не мога да направя.
griffin
- майстор
Значи колега като сложиш тесни тръби качваш вакума ама сваляш въздуха който се премества за аспирация за абрихт трябва да имаш голям обем въздух който се мести. Сложи тръби 80-ки при мен единия клон е такъв но не си играй прекалено много с размерите на тръбите т.к се нарушава потока. Това което си дал е скорост на въздуха теб трябва да те интересува обема. Ако не ме лъже паметта мойта смукалка е към 300 метра на час ноо етикета е забутан на майна си райна и може и да лъжа. Идеята с кофата я забрави ман колкото по голям ти е сепаратора и контейнера толкоз по добре ще се отделят боклуците. При мене ако кофата която е 80 литра е пълна повече от 2/3 работата не е добре и филтрите се задръстват за отрицателно време. Смукалката е предвидена да накълцва листата за да събира повече в торбата така че опилките въобще няма да ги забележи тя за това е и с по малък дебит спрямо профи аспирациите
. Най лесния вариант за тебе е смукалката с торбата и директно вързано към машината. И да напомня каквото и да правиш работа с маска 

estorm
- специалист
Аз абрехт/щрайхмуса го ползвам рядко. Повече ползвам 2 циркуляра, фреза и вече имам бисквит машинка. Освен това ми е хоби всичко се ползва няколко дни в месеца. Затова писах, че по скоро искам нещо като прахосмукачка. Нямам отпадъци в количества както е при теб. Видях в нета тази кофа сепаратор и ми хареса идеята да не си задръствам филтрите. Досега карах с торбата както е фабрично направена. Но да ти кажа от циркуляра доста финното си хвърчи през нея. Значи тръби с голям диаметър ще са много проблемни за местене. Това което ми трябваше е да знам с тесните дали няма да изгубя вакуума. Ще взема предвид съвета за обема на кофата и ще сложа нещо поне 40 литрово. Така или иначе няма да стигам до една трета на ден. Като опра до абрехта мога да си сложа пак широката тръба и торбата както си е фабрично и да карам така щом е важно да има обем на въздуха. Значи решено. Благодаря за помоща.
Тема "Избор на щрайхмус" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература