Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
soton - специалист
Даааа...рекламата е голяма работа.Аз се опитвам да достигна по малко от 0.1 само за отчитането,а не за поддържането и имам проблеми,от които най малкия е че 5 разрядния волтмер
тежи 20 кг и за да работи нормално трябва да е поставен хоризонтално! :? :cool:
gogotattoo - специалист
Хаха - ами в спецификацията пише, че е терморегулатор за инкубатор и че поддържа температурата плюс/минус 0.01 градуса. Аз го ползвам за друго и мене ме интересува да поддържа около 42 градуса, но като техническо лице мога да кажа, че за малкия обем, който ползвам - една проста хладилна чанта и 60 Вт нагревател - виждам, че много често и за кратка включва нагревателя, което въобще не беше така с предишния регулатор на Интиел.
soton - специалист
Аз не те разубеждавам,ползвай си регулатора със здраве!
hsam - напреднал
Колега ,можеш ли да ми изпратиш схема на терморегулатор с LM723 , както и нужните елементи.[/quote]
http://hobby.neomontana-bg.com/kit25.htm
Ето!
Draganov - специалист
E-e-e,тая тема ме върна 10-тина години назад,когато си бях направил един инкубатор и от 48 яйца изкарвах по 42-45 пилета.Най-важното на инкубатора е яйцето да е от петел.Моя беше с живачен термометър,с моторче с ексцентрик движех каретка/решетка/ с наредени яйца,за да се въртят на всеки час(с реле за време),в сандък със стиропорна изолация и нагряване с лампа/100 вата/ и вентилатор за равномерно отопление.Влажността е много съществена-слага се съд с вода за изпарение.t е 37,8 гр. и половин градус толеранс не е фатален.Подарих го преди години.
Руснаците са царе на самоделките:
http://sdelai-sam.pp.ua/?p=6521
http://how-make.ru/publ/inkubator_svoim ... /3-1-0-789
kabel96 - специалист
hsam написа:
Колега ,можеш ли да ми изпратиш схема на терморегулатор с LM723 , както и нужните елементи.
http://hobby.neomontana-bg.com/kit25.htm
Ето![/quote]
Егати темата е станало.Яйцата се люпят и при +- 2 градуса без проблем.При по висока температура май бяха повече мъжките не помня вече.Много е важна влажноста слагайте смело тави с вода един от най първите и добри инкубатори отпреди 25 години беше в съндък от жълтици и накрая чак мухлясваше от влага.От 50 яйца съм излюпвал 73 пилета щото някои яйца бяха с двоен жълтък. :-D :-D .Миналата година за нула време трябваше да направя инкубатор за едни яйца от пауни и ги излюпих в хладилната чанта на колата като обърнах пелтието на обратно и готов инкубатор с вентилатор и всичко.Слагаш само терморегулатор.За тия дето правят с 723 да лакират или изолират датчика термистора де защото се влияе от влажноста а и не е галванично разделен.Който иска платки да ми се обади имам няколко ще ви ги подаря срещу малък джин с тоник а ако и силовото реле трабва да сложа джина става голям.Ако има място и някоя огнеопорна тухла сложете вътре.
MMIel - специалист
Сигурно вече е късно, но сега забелязвам темата. За моя инкубатор съм ползвал кит за сглобяване от елимекс със LM723. Ето схемата и платката.
Самият кит се оказа че не регулира много точно (температурна амплитуда 1 градус, което е много за инкубатор) и съм направил промени копирани от тук. Или за по кратко заменят се: RtNTC=10k, R4 = 4.7 kΩ; R2 = 3.9 kΩ; R3 = 2.7 kΩ; R7 = 10 MΩ; 1 kΩ потенциометър. Понеже регулаторът става много прецизен (вече дава температурна амплитуда 0.2-0.3 градуса) и при включване и изключване релето чатка по няколко пъти (чуди в кой режим да се установи :-D ) се добавя кондензатор 100uf между R6 и базата на транзистора, а R10 се заменя с 3.3МΩ. Обща цена на терморелето с промените и кутийката около 9,50 лева :-D

едит:
Качвам снимка на принципната схема, за която се отнасят променените стойности на резисторите записани по горе:
Прикачен файл:
43315_TL_KIT_008.png
Ето и снимка с променените стойности и добавеният кондензатор:
Прикачен файл:
43315_TL_KIT_008_with_change.jpg
43315_TL_KIT_008_with_change.jpg (95.93 KиБ) Видяна 7337 пъти
Хубаво е да се добави и RC група при контактора на релето за да се гасят искрите и да не залепва, но най-добре е релето направо да се смени с оптрон и триак. Но последната промяна ще стане евентуално като се излюпят яйцата, които сега съм заложил. :-D
ditronix - специалист
Вчера минах край един познат,който си взе от моите терморегулатори. От първи опит в недотам добре изпипан инкубатор човекът е изкарал 50 пиленца от 60 яйца. Забелязал е някои от грешките си,и аз му казах това-онова и сега се захваща да пооправи машината. Точността на регулиране при него е около 0,1 градус-това показваше термометъра. Обемът на камерата е примерно колкото малките хладилничета. Та нещата се получават когато човек има мерак не само да приказва,а и да направи нещо.
MMIel - специалист
Относно температурата: хубаво е да е максимално точно за да съм сигурен, че ще излюпя максимално голяма процент от заложените яйца. Проблема е в измерването на температурата. Мислех че точните термометри струват доста пари, докато не открих това:
Прикачен файл:
03655-5.jpg
цената е 9USD. Хубавото е, че е реализиран със сензор Ds18b20, който ако не е някакво менте гарантира точност до 0.06 градуса (не съм объркал нулите :) ). Чакам да го получа и тогава ще съм по-точен за температурната амплитуда, която поддържа схемата от предният ми пост, с подобренията на американеца. :-D
joro39 - специалист
MMIel написа:
Относно температурата: хубаво е да е максимално точно за да съм сигурен, че ще излюпя максимално голяма процент от заложените яйца. Проблема е в измерването на температурата. Мислех че точните термометри струват доста пари, докато не открих това:
Прикачен файл:
03655-5.jpg
цената е 9USD. Хубавото е, че е реализиран със сензор Ds18b20, който ако не е някакво менте гарантира точност до 0.06 градуса (не съм объркал нулите :) ). Чакам да го получа и тогава ще съм по-точен за температурната амплитуда, която поддържа схемата от предният ми пост, с подобренията на американеца. :-D
точноста не струва нищо, ако нямаш еталон с който да го свериш.

Тема "електронен терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: