• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Всъщност по късно го осъзнах това :? Има вариант да ползвам драйвер за вграждане във MR11 и такова захранване.Дайте вариант за захранване на 8 бр от показаните сложени във модифицирана халогенна луничка,без да се вдигне прекалено много цената,димируемо задължително.Варианта с готова COB 3W луничка отпада категорично поради цената и габарита на изделието.
Evgeniy - майстор
1. Не знам дали си забелязал, че въпреки UK сайта доставчика си е Hong Kong, а оттам има и по-евтини такива.
2. Мисля, че ето този DRIVER ще ти свърши работа, като свържеш в в две групи по 4 диода последователно. За димера се нуждае от външно напрежение от 0 до 5 волта, което трябва да ограничиш отгоре до максимален ток 0.6А.
3. Ще трябват и подходящи радиатори.
fox_vt - майстор
То ясно че е китайско а китайски лед му подхожда и такъв драйвер :-D Какво ще кажете за този Драйвер

Може да бъде 12 волтов 24 вата или 24 волтов 48 вата а луните да са по две последователно.Първия вариант е малко на ръба откъм мощност и май втория е по добре.Драйвери в самите лунички пак казвам няма да има те са хоум мейд и ако те имат драйвер тогава не е интересно какво ще е захранването.Мисля другия месец да ги поръчам и искам да поръчам всичко и светодиодите и драйвера.
Evgeniy - майстор
Ей, това Търновска лисица си е голяма хитруша. Колкото и да и обясняват, че за тези светодиоди е изключително важен драйвер с константен ток, те все налитат на такъв с константно напрежение.
Ако не те е грижа за прегряването и живота на диода жули и с такива, все ще светят.
fox_vt - майстор
Е добре де като е стабилно напрежението и тока е в норма какъв е проблема да е винаги така.Плюс това този драйвер който ми предложи доколкото разбирам иска димер на 5 волта.Ситуацията е такава димера при мен ще прекъсва 220 волтовата страна и това не подлежи на промяна и софтуерно и хардуерно.Трябва ми драйвер който ще захрани луничките с определения ток може и малко отдолу от там нататък с димера ще се върви все надолу.И какво като лед лентите имат съпротивления и аз мога да монтирам за донагласяне на тока фатката е да не се налага прекалено голямо гасене и съответно загуби в резистора.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Трябва ми драйвер който ще захрани луничките с определения ток може и малко отдолу от там нататък с димера ще се върви все надолу.
Как си я представяш тази работа? Тези Constant Current LED Drivers за които става дума ти поддържат постоянен тока през диода в голям обхват на входното напрежение. Като тръгнеш да ги димираш нищо няма да се случи освен че в един момент просто ще спрат да светят. Ако има някакво димиране ще е в много малък интервал. На теб ти трябва нещо такова:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 20#p507299
С една дума обикновен траф с изправител и димер на входа. На изхода изправител. Проблема с такъв траф е че през него минават и пиковете на мрежовото напрежение. Това ако не изпържи диода поне му съкращава живота. Като гледам са за 11 волта.
След след резистора сложи на всеки LED диод по един suppressor diode. Примерно такъв:
http://www.littelfuse.com/products/tvs- ... ke12a.aspx
:partyman:
fox_vt - майстор
Хидра и ти си прав :-D то и с константен ток и константно напрежение ако димера е в 220 волтовата нищо няма да стане.С обикновенния траф си мисля че пак ще се получи както казваш ще намалеят леко и ще гаснат,точно това се получава със две оригинални (китайски де)лунички едната 3*1 другата 4*1 ват със вграден драйвер-при намаляване с димера съвсем леко намаляват и димера приключва участие.И съм със обикновен траф :-D в момента.Ще поръчам само светодиодите и като дойдат ще експериментирам и тогава ще го мисля,че и без това напълнихме темата :-D
hidrazin - майстор
Ами просто сглобяваш постановкта - димер, траф, изправител и започваш да подбираш резистор при максимално набримчен димер така че тока да не надвишава максималния на LED-а. Резистора с подходяща мощност. Като гледам че диодите са 11V 300mA дори при 14 волта на изхода резистора ще е 1W. Все пак при максимално 12 волта на изхода ще минеш с половин ват.
Сложи си на диодите и suppressor.
:partyman:
evrokoma - специалист
Момчета някакви идеи как да изчисля необходимия охладител за светодиодите според мощността че смятам да поръчам от ибей едни диодчета на 3w (10бр за 8евра с безплатен транспорт ето тези) и да си направя малко осветление с тях
fox_vt - майстор
Тия не греят много предполагам радиатор 5*5 см ще е таман даже може и да е голям,но зависи в какво искаш да ги вградиш и какви потоци въздух ще има там.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: