Мечтата на всяка домакиня
колев - специалист
Стандатрта за кухненски шкафчета е 60х60х90. Всички уреди са предвидени да влязат в тези размери.Така се постига и симетричност в кухнята и има някаква естетика. В зависимост от желанието може да се постигне вертикално или хоризонтално членение. Ако всяко е с различни размери, нещата изглеждат скалъпени. На мебелистите няма да им хареса. Или ще ти откажат или ще те натоварят излишно с цената. Просто шкафчетата се изработват на модули и после само се свързват. Функционално най-добрия вариант за кухненско шкафче е с 2 врати по 30см. Така хем отворените вратички не пречат, хем ползването шкафа е удобно. Когато фурната за вграждане се монтира под котлоните, под нея ти остава и място за тави. Да, парата пак си изкача, но мисля че аспиратора все пак се справя по-добре. Мивка на ъгъл не е добре защото човек има 2 ръце и ти трябва някакво пространство и от 2-те страни за да си ги ползваш - да речем поне по едни 30-40см. От ъгловите шкафове не се отказвай. Много са удобни и събират какво ли не. Както и казаха вече, горните шкафове трябва да ти почват от 1,5м. Така за долня ред рафтове не се налага да се качваш по столове, освен това гърбовете от пдч по стандарт са по 600мм.
shadowman - майстор
Kozi, не е баш така.
Около мивката е винаги мокро и няма да може да се сложи водобран (това зависи от самата мивка) а той ще спаси кухнята от водата, доколкото знам мечтата на всяка жена е мивка на прозореца. Шкафа с фурната за стане както трябва и да не пропадне точно под нея трябва да има (в шкафа с чекмеджетата) страница, плота колкото и дебел да ще поддаде и лицето на чекмеджето ще започне да се удря в него, фурната е тежка а и самите шкафове си тежат а и ще се напълнят с посуда и разни неща. В глухия шкаф също би наредила това което искаш и отделно от това ще има рафт, за мен е по хигиенично нещата да са в шкафа понеже пода колкото и да е чист зад цокъла все ще има нещо а и е по-добре за здравината на кухнята. За самото разпределение в кухнята има една философия на блум която гласи, първо е хладилника, после е мивката и след това котлона/фурната, ся рядко се постига това когато вече е напрвена инсталацията и ВиК-то.
shadowman - майстор
Колев, минимума е 820+плот за долен ред, всички уреди за вграждане влизат без проблем (рядко има изключения), 860 + плот се наложи като някакъв стандарт заради уредите които не са за вграждане понеже са високи около 85 см. В крайна сметка при мебели с поръчка стандарта е само за сравнение или за начална точка и височината е решение на клиента. При височина на кухнята 860 + плот винаги има проблем с вратата на миялната (досега само на едно АЕГ не е имало), тоест вдигайки уреда до плота врата при отваряне опира в самия уред и се налага свалянето и подлагане парче между плота и съдомиялната.
No_Remorse - помощник
Не разбрах за проблемите с височината на шкафовете :) Сегашната ми кухня е на 90 см и ми е удобна, но тези дни се завъртях покрай една 94 см и ми е дори по-удобна... Има ли проблем при вграждането на миялната в частност при такава височина? Мога ли поне 92 см да направя нивото на долния ред.
За горните шкафове над мивката - понеже комина е 45.5 см откъм въпросните шкафове, на мен лично визуално ми стои по-добре горния ред да е със същата дълбочина - т.е. да е наравно с комина. В тази връзка предвиждам по-прибрани рафтета долу и по издадени шкафчета на височина, която няма да пречи на по-порастналите люде. Иначе в тях точно шкафчета мога да сложа неща, които ползвам рядко.
Иначе като дизайн... дет се вика - отврат и съм съгласна с всички критики по отношение на дизайна - че е претрупано, че са различни шкафчетата и е като снаждано, но в тез малки къщенца... Проекта ми търпя мноожество промени, но в крайна сметка реших да направя компромис с естетиката, що се отнася до кухнята - все пак обичам да си омеся козунак за Великден, питка за Коледа, да направя торта за НГ и т.н. - трябват ми условия за това и ако цената е да не е най-прекрасно, така да бъде. Ако обаче нещата са конструктивно неизпълними, щото пак да кажа, там съм пълно зеро, аз ще се съобразя със съветите.
joroantonov - специалист
Проблеми с височината няма - просто така наречения стандарт е 72 см врата долен ред което не е задължително. И на по-високи врати не е проблем миялната. И Колев как го измисли тоя стандарт с 60 см ширина на шкафовете - не знам, явно миялната ми е доста нестандартна на 45 см, а абсорбера на 90 направо извън стандартите. Относно проекта има трески за дялане, но всичко е изпълнимо.
shadowman - майстор
joroantonov, монтирал ли си съдомиялна на височина 860мм и си я повдигнал да опре в плота и дали при монтажа на вратата всичко бе ОК?
joroantonov - специалист
Пич не се заяждам, при нас обикновено плота е на 90 дори и на 95. За всяка болка си има лек, повярвай ми. Жената иска пояснение и и го давам.
todor_tsanov - специалист
и тук е като в математиката една задача може да има няколко решения ето http://www.flickr.com/photos/59953316@N ... otostream/

Прикачен файл

Без име1.jpg
Без име1.jpg (47.35 KиБ) Видяна 5949 пъти
Последна промяна от todor_tsanov на чет апр 04, 2013 7:45 pm, променено общо 1 път.
shadowman - майстор
Не казвам, че няма лек или че не е отреагирано, което не значи, че няма проблем.
joroantonov - специалист
Явно държиш на "проблем" колегата по-горе ти е дал едно решение при което се отваря миялната. Има вариант и без голяма фуга между вратите и плота, така че си мисля че отварянето не е "проблем". А относно мивката до стена - кофти е само на боядисана стена, затова се слагат плочки, гръбчета, ламарини и т.н.

Тема "Въпроси и проект за кухничка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: