Стандатрта за кухненски шкафчета е 60х60х90. Всички уреди са предвидени да влязат в тези размери.Така се постига и симетричност в кухнята и има някаква естетика. В зависимост от желанието може да се постигне вертикално или хоризонтално членение. Ако всяко е с различни размери, нещата изглеждат скалъпени. На мебелистите няма да им хареса. Или ще ти откажат или ще те натоварят излишно с цената. Просто шкафчетата се изработват на модули и после само се свързват. Функционално най-добрия вариант за кухненско шкафче е с 2 врати по 30см. Така хем отворените вратички не пречат, хем ползването шкафа е удобно. Когато фурната за вграждане се монтира под котлоните, под нея ти остава и място за тави. Да, парата пак си изкача, но мисля че аспиратора все пак се справя по-добре. Мивка на ъгъл не е добре защото човек има 2 ръце и ти трябва някакво пространство и от 2-те страни за да си ги ползваш - да речем поне по едни 30-40см. От ъгловите шкафове не се отказвай. Много са удобни и събират какво ли не. Както и казаха вече, горните шкафове трябва да ти почват от 1,5м. Така за долня ред рафтове не се налага да се качваш по столове, освен това гърбовете от пдч по стандарт са по 600мм.
Kozi, не е баш така.
Около мивката е винаги мокро и няма да може да се сложи водобран (това зависи от самата мивка) а той ще спаси кухнята от водата, доколкото знам мечтата на всяка жена е мивка на прозореца. Шкафа с фурната за стане както трябва и да не пропадне точно под нея трябва да има (в шкафа с чекмеджетата) страница, плота колкото и дебел да ще поддаде и лицето на чекмеджето ще започне да се удря в него, фурната е тежка а и самите шкафове си тежат а и ще се напълнят с посуда и разни неща. В глухия шкаф също би наредила това което искаш и отделно от това ще има рафт, за мен е по хигиенично нещата да са в шкафа понеже пода колкото и да е чист зад цокъла все ще има нещо а и е по-добре за здравината на кухнята. За самото разпределение в кухнята има една философия на блум която гласи, първо е хладилника, после е мивката и след това котлона/фурната, ся рядко се постига това когато вече е напрвена инсталацията и ВиК-то.