• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
minca - специалист
Здравейте съфорумци,имам нужда и моля за съвет.
Живея в стара малка балканска двуетажна къща.Ще санирам същата с ЕПС ,но искам да си направя и топлоизолация на тавана под покрива.Не се използва за нищо и е направен от кал и върху нея са наковани дъсчици т.н. „таванки”.Има и неравности .
С какъв материал трябва да стане това ? #-o /вата,ЕПС,ХПС…./
Благодаря!
bigshop - специалист
Стъклена вата, 4 х 5см минимум.
Виж стр. 8-9 на http://www.knaufinsulation.bg/sites/bg. ... nsarda.pdf
housedoktor - майстор
Вата е добро решение .Но мога и друго да ти предложа.Понеже ще правиш изолация ще ти остане материал. Подреждаш всички парчета ,като фугите между тях може да запълниш с със : малки изрезки ЕПС,пяна или перлит (после замазваш фугите да не се разпилява с изрезки от мрежа и лепило).Това върши работа за малка площ ,ако имаш неизползван материал,но си има и недостатъци.Пак повтарям -ватата е традиционното решение
minca - специалист
housedoktor написа:
Вата е добро решение .Но мога и друго да ти предложа.Понеже ще правиш изолация ще ти остане материал. Подреждаш всички парчета ,като фугите между тях може да запълниш с със : малки изрезки ЕПС,пяна или перлит (после замазваш фугите да не се разпилява с изрезки от мрежа и лепило).Това върши работа за малка площ ,ако имаш неизползван материал,но си има и недостатъци.Пак повтарям -ватата е традиционното решение
E,добре вата,но с каква плътност?
housedoktor - майстор
Ами да е по удобна на мишките ,не им знам предпочитанията за плътност :lol:
torbalan - Дървен философ
Най-лесно и бързо и евтино - стъклена вата...
На тавана поне 20 см. Лично аз сложих около 30.

Мишоците недолюбват стъклената вата. Всъщност, май никакви гадини не се завират в нея...
minca - специалист
torbalan написа:

Мишоците недолюбват стъклената вата. Всъщност, май никакви гадини не се завират в нея...
А върху ватата слагаш ли нещо.При силен вятър няма ли да се вдигне стъклен прах....че през прозорците и в спалнята ще отиде
torbalan - Дървен философ
При мен тавана е 100% затворен. Няма как да влезе вятър...

Ако се притесняваш от вятър - трябва да се направи някаква конструкция като за сух под. Колкото да държи нещо отгоре - гипсокартон, стиропор, фибран - каквото е най-евтино в момента на купуването :)
VLADO66 - майстор
minca написа:
torbalan написа:

А върху ватата слагаш ли нещо.При силен вятър няма ли да се вдигне стъклен прах....че през прозорците и в спалнята ще отиде
Трябва една пародифузна мембрана/фолио/да се сложи над ватата и да се накове да не мърда.
minca - специалист
Владо,дай някакъв линк-каква е тая паропропусклива мембрана.Мисля ,че това ще ми свърши работа
  • 1
  • 2

Тема "изолация на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: