Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Привет,
Монтирах 13 лампи в една етажна собственост преди месец и 1/2. Две от тях отказаха. Разглобих датчика за движение на едната
Прикачен файл:
PIR_SA003C-1_V3-1.jpg
Лампата светва при първоначално пускане и след загасване никаква реакция. Напрежения 24 волта има и 8 волта след ИС78L08 също има. При имитиране на променлив сигнал на краче 9 от LM324N (сигнал от транзистора след пироелектричния датчик 500BP) нямаше задействане на таймера. Таймера се стартираше само след изключване и включване на захранване на лампата. Съмнението падна в-у LM324N. Смених я и лампата тръгна, но се задейства от много близко разстояние < 1 см до пироел.сенсор. Рекох да сменя сенсора, но в магазините (Конрад, Пулсатор, Комет Електроникс, до ТУ, бул. Г.Делчев 61) се оказа, че не се предлагат. Взех от друг PIR - още по-зле.
Някъде предлагат ли се пироелектрични датчици?
moimoimoi - майстор
тия тела нямат ли гаранция?и все пак са 20 лева
MamaMy - майстор
Гледам, че има и фото датчик под пира. Значи тръгва само на тъмно :)
kozl - майстор
Според зависи как врътнеш тримера дето пише "LUX" :wink:
Много стоки имат гаранция докато не си я потърсиш :sad: Пък и не съм от крупните клиенти.
Втората отказала лампа се оказа с прекъсната намотка на релето 24 волта. От първата релето отиде на втората и вече 1 от 2 е в изправност. Вчера я закачих. Още като ги купувах ме предупредиха, че релето залепвало на повече от 2х25 вата. Не знам как ще залепи на 1/4 А при допустими 10А на 240 волта (АС), по-скоро проблема е в охлаждането и прегряване на пластмасите и т.н.
В магазина предлагат за 11 лв. плафон 2х60 вата + PIR датчик за таван =22лв. По-грозно, но по-светло.
От изправната премерих някои напрежения и открих, че на колектора на транзистора м-у ПИР сензора и ИС на изправната е около 1 волт, а на неизправната 0,2 волта. Оказа се, че резистора 100к дето захранва транзистора е спукан. Смених го с обикновен, купих и запоих ново реле за 1,60 и лампата тръгна.
Докато се главоблъсках по повредата взех, че надрасках схемата:
Прикачен файл:
Resize of PIR Lamp 2x25W.jpg
Resize of PIR Lamp 2x25W.jpg (88.16 KиБ) Видяна 4731 пъти
vk - специалист
И на мен много не ми харесват тия лампи с вграден датчик. Изгарят, не светят достатъчно. Най вече не те хващат навреме. Половината стълби ги качваш на тъмно. Затова и не ги препоръчвам.
На съседния вход монтираха такива, не съм забелязал да им е паднала сметката.
При нас сме с два стълбищни автомата- който засветват долна и горна половина и с един таймер, който изключва захранването през светлата част на деня. Пак го докарваме на същите цени-сметката за тока.
Може би с някой хубав датчик (като тези на снимката по-долу) и със съществуващите лампи ще се постигне по-добър резултат.
Изображение
MamaMy - майстор
Някой от форума пусна готова подобна схема
kozl - майстор
От подобно до конкретно - разликите са доста. Допълнително усилвателно стъпало с транзистор, пълна промяна в свързането на LM324N, липсва схемата за чувствителност.
vk написа:
И на мен много не ми харесват тия лампи с вграден датчик. Изгарят, не светят достатъчно. Най вече не те хващат навреме. Половината стълби ги качваш на тъмно. Затова и не ги препоръчвам.
На съседния вход монтираха такива, не съм забелязал да им е паднала сметката.
При нас сме с два стълбищни автомата- който засветват долна и горна половина и с един таймер, който изключва захранването през светлата част на деня. Пак го докарваме на същите цени-сметката за тока.
Може би с някой хубав датчик (като тези на снимката по-долу) и със съществуващите лампи ще се постигне по-добър резултат.
От една снимка не може да се определи, колко хубав е датчика. Трябва да му се видят частите вътре.
Дали вършат работа ламите с вграден датчик зависи от тяхното разположение. Мога да потвърдя, че обсега описан в характеристиката им съвпада на практика. Когато лампите не се припокриват в обсега и в осветеността ми ще има "мъртви" и тъмни зони. Ама това не е дефект на лампата. Подходящото използване на датчици с различна геометрия на обхвата естествено ще повиши зоната на реакция, но пък и метража на жиците датчик-лампа. А удобството на лампа с датчик е именно в това, че на мястото на съществуващата слагаш тази с датчика - няма допълнителни жици.
lz1tar - специалист
В Пловдив в Конрад ги има тези датчици,8лв. са.Не знам от кой модел точно си монтирал,но предупреждавай клиентите,че трябва лампите да са с тази мощност която е написана,иначе от нагряването датчика дефектира и подмяната на тялото е за тяхна сметка
kozl - майстор
И в София ги има, но само като мостра. Явно са изчерпани.
Предупредил съм, но ........ "гледам ръчка и под нея надпис "Не злоупотребявай" и веднага я дръпнах" :lol:
Повредите не са от по-мощни крушки. Или късмет или до сега 15% дефект (2 от 13). От снимката на vk ме заинтригуваха датчиците с IP55.
Някой да е виждал с по-високо?
MIRO_073 - майстор
kozl написа:
ме заинтригуваха датчиците с IP55.
Някой да е виждал с по-високо?

Ти знаеш ли какво е това? IP55 Че търсиш с по-високо?

Тема "Лампа с вграден PIR датчик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: