Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Martins - специалист
Кабелите идват странично към конзолата за контакта и ако влязат така контакта ще трябва да е завъртян. Дали ще е правилно да прекарам кабела така, че да заобиколи конзолата (на снимката) и да влезе отгоре?

Изображение

Uploaded with ImageShack.us
fox_vt - майстор
Единствения проблем би бил някой ден някой ако реши да прави нещо с разрушителна машина да речем къртач,и се осланя на това че кабела върви нагоре от конзолата и изненадааа кабела бил странично :lol:
wlado.. - напреднал
Става няма проблеми..Има едни конзолки които нямат значение от къде ще влезе кабела http://www.old.emo-sinove.com/images/%D ... B0-_wm.jpg ..когато махнеш скобите на контакта с винтчета можеш да го захванеш и няма да ти пречи кабела в твоя случай..А и за мен става по здраво защото в повечето случай с техните скобички като го дръпнеш и излизат..
PCL82 - майстор
Аз в такива случаи завъртам отвора на конзолата да сочи под 45 градуса. Кабелът влиза хоризонтално през отвора и ясно се вижда от къде идва, същевременно зоните, където запъват крачетата са свободни.
MIRO_073 - майстор
Martins написа:
Кабелите идват странично към конзолата за контакта и ако влязат така контакта ще трябва да е завъртян. Дали ще е правилно да прекарам кабела така, че да заобиколи конзолата (на снимката) и да влезе отгоре?

Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Това не е по правилата. Иначе може. Кабела трябва да е вертикален от разпределителната кутия. Не е правилно да опашеш цялата стена с кабели както ти е удобно.
PCL82 - майстор
MIRO_073 написа:
Martins написа:

Това не е по правилата. Иначе може. Кабела трябва да е вертикален от разпределителната кутия. Не е правилно да опашеш цялата стена с кабели както ти е удобно.
Има различни системи на окабеляване. Класиката е с разклонителни кутии горе на около 30см под тавана и вертикални спусъци до контактите. Има обаче и система от контакт в контакт, където кабелите минават на 30-50см от пода. Така е по-икономично при много контакти, лесно се добавя нов контакт, където ти трябва, няма грозни кутии, инсталацията се ревизира от самите контакти и рискът от нараняване на кабел на тази височина е по-малък. Важно е връзките да са изпълнени надежно.

Затова предложих да се сложи конзолата с отвора под 45 градуса - така човек лесно се ориентира от къде идва кабелът. При системата от контакт в контакт единият кабел влиза на 11 часа, а другият излиза на 2 часа.
MIRO_073 - майстор
PCL82 написа:
MIRO_073 написа:
Martins написа:

Има различни системи на окабеляване. Класиката е с разклонителни кутии горе на около 30см под тавана и вертикални спусъци до контактите. Има обаче и система от контакт в контакт, където кабелите минават на 30-50см от пода. Така е по-икономично при много контакти, лесно се добавя нов контакт, където ти трябва, няма грозни кутии, инсталацията се ревизира от самите контакти и рискът от нараняване на кабел на тази височина е по-малък. Важно е връзките да са изпълнени надежно.

Затова предложих да се сложи конзолата с отвора под 45 градуса - така човек лесно се ориентира от къде идва кабелът. При системата от контакт в контакт единият кабел влиза на 11 часа, а другият излиза на 2 часа.
PCL82 уважавам хората които помагат с ясни, точни и полезни коментари. Ти за мен си един от тях. Не зная защо си цитирал моя коментар с обяснение, защото той е насочен към автора на темата, а не към теб. А относно коментара ти.
Класиката с разклонителни кутии горе би трябвало да е 99% в България с изключение на типовото панелно соц. строителство.Всеки които ремонтира жилище очаква тези 99%. Сигурен съм, че знаеш, че норми за разполагане на кабелите няма само за таван.А относно грозните разклонителни кутии има интелигентно решение, като се поставят в мазилката или зад гипсокартона, а на собственика се предоставя схема с разположението им за ревизиране.

С най-добри чувства.

Тема "Кабели към конзола за контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: